Vozniški izpit

Vprašanja na tosemjaz.net.
Neumnica

Vozniški izpit

ObjavaNapisal Neumnica » 22 Feb 2021 18:45

Leta 2017 sem delala vozniški izpit in padla v okove strahu. Nisem še hotela vozit, čeprav sem cpp nardila, v izpitu nisem videla smisla. Zdaj med korono sem ugotovila kako je pomembno, da znaš voziti, sploh če iščeš službo. Oče je rekel, da ga lahko naredim in je malo jezen, ker ga nisem naredila prej. Ure so se podražile na 33 evrov, pa znova moram narediti zdravniško spričevalo, ker starega ne najdem in je spet strošek. Ne vem ali naj se jezim nase, ker ga nisem naredila prej.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Vozniški izpit

Uredništvo » 24 Feb 2021 08:04

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Če sem prav razumela, se počutiš krivo, ker nisi opravila vozniškega izpita pred nekaj leti, saj se zanj še nisi počutila pripravljeno. Žal ti je, da se nisi prisilila, saj bi ti v tem času prišel prav zaradi iskanja službe, oče pa je jezen nate, saj bodo stroški večji, kot bi bili, če bi vozniški izpit opravljala takrat.

Mislim, da bi ti jeza nase in razmišljanje »kaj pa če …« v tem trenutku bolj škodili kot koristili. V preteklosti si čutila, da na to še nisi pripravljena, kar je popolnoma razumljivo in sprejemljivo. Odločitve, ki si jo sprejela v preteklosti, ne moreš spreminjati. Vožnja avtomobila je velika odgovornost in zdi se mi dobro, da si se tega zavedala že tako mlada. Morda je dobro, da si z vožnjo avtomobila še malo počakala, sploh če si bila glede tega v hudi negotovosti. Tudi če so stroški sedaj večji, kot bi bili takrat, pa bi siljenje v vožnjo zate lahko predstavljalo velik stres in morda celo vodilo v odpor, saj v njem nisi videla smisla.

Res pa je, da je včasih potrebno stopiti iz svoje cone udobja, četudi se na nek način v to moramo prisiliti. Najučinkovitejši in hkrati najtežji način, da premagamo strah pred nečim je to, da se stvari, ki nas straši, enostavno lotimo. Zdaj si starejša in se bolj zavedaš, kako pomembna je zate vožnja avtomobila, zato si zanjo tudi bolj motivirana. Verjamem, da bo sedaj lažje vztrajati pri urah vožnje, saj imaš v glavi cilj, ki bi ga rada dosegla.

Vozniški izpit predstavlja velik finančni zalogaj, zato je razumljivo, da se počutiš krivo. Če imaš trenutno to možnost, si lahko poiščeš službo, ki od tebe ne zahteva vozniškega izpita in tako poskušaš pomagati svojim staršem pri financiranju ur voženj. Tvoji starši bodo videli, da želiš pomagati, ti pa se boš morda počutila manj krivo.

Nič še nisi zamudila, saj se veliko ljudi odloči pozneje opravljati vozniški izpit, morda iz finančnih razlogov, ker v preteklosti izpita niso potrebovali ali pa, ker se nanj niso čutili pripravljeni.

Želim ti veliko uspeha na urah vožnje in uspešno opravljen vozniški izpit,
Ana Lampret, dipl. psihologinja (un)