Ljubosumje

Vprašanja na tosemjaz.net.
liz
Objave: 1
Pridružen: 16 Feb 2021 21:27

Ljubosumje

ObjavaNapisal liz » 16 Feb 2021 21:29

Pozdravljeni. Zadnje čase v svojem partnerskem odnosu opažam težave z lastnim ljubosumjem. Kljub temu da se zavedam neustreznosti čustva, ga nikakor ne morem premagati sama. Posledica tega je odporniško obnašanje do partnerja, ki mu povzroča bolečino in neprijetne občutke. Zanima me kako ta občutek premagati? zavedam se, da so moja dejanja napačna, vendar jih vseeno neprenehno izvajam.
KSCN
Objave: 17
Pridružen: 22 Okt 2020 21:55

Re: Ljubosumje

ObjavaNapisal KSCN » 18 Feb 2021 11:50

Normalno je, da smo ljubosumni. Seveda pa se lahko ljubosumje razvije do nezdrave mere. Partnerju moraš pokazati, da ga imaš rada in sprejeti, da ima tudi on svoje življenje, zato ne pripada samo tebi. Ima pravico do socialnega življenja. Razumi da nisi edina, si pa zagotovo ena izmed najpomembnejših v njegovem življenju, zato te res ne rabi skrbeti glede ostalih. Pa pokaži mu, da ga imaš rada.

LP
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ljubosumje

Uredništvo » 22 Feb 2021 09:31

Odgovor svetovalke
___________________

Liz, pozdravljena,

vesela sem, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas, zato upam, da ti bo moj odgovor v pomoč. Kakor razumem iz tvojega pisanja, se v svojem partnerskem razmerju soočaš, po tvoji oceni, s pretiranimi občutki ljubosumja.

Napisala si, da se zavedaš neustreznosti teh čustev, zato ti želim najprej povedati, da je ljubosumje čisto normalno čustvo in občutje, ki ga vsi kdaj pa kdaj doživljamo. Ker nisi napisala, kako se vedeš, kaj doživljaš ter kaj je povod za tvoje občutke ljubosumja, začniva pri zdravi meri ljubosumja. Med dvema, ki se imata rada in si želita drug drugega kot partnerja samo zase, je zdrava mera ljubosumja dobrodošla, saj partnerju tudi na tak način pokažemo, da nam je mar zanj, da nam ni vseeno in da je za nas zelo dragocen. Ljubosumje je naravni odziv na grožnjo, da se lahko naš odnos z nekom, ki ga ljubimo, konča. Nekaj ljubosumja v odnosu je pravzaprav nujno. Pomembno pa je, da znamo razlikovati med koristnim, zmernim ljubosumjem in obsesivnim ljubosumjem, ki lahko povzroči razpad partnerstva. O pretiranem ljubosumju govorimo takrat, ko npr. partnerja nenehno zaslišujemo, preverjamo njegove klice ali sporočila, brskamo po partnerjevih osebnih predmetih, partnerja obtožujemo, smo v strahu vedno, ko se ne oglasi na telefon … Kakorkoli, ljubosumje je eno tako zelo zapleteno čustvo, s katerim moramo ravnati previdno.

Svetujem ti, da takrat, ko začutiš ta čustva in ko postaneš ljubosumna, SPREGOVORIŠ o tem. Pogovor med partnerjema ima v taki situaciji veliko moč. Če je povod za ljubosumje nek dogodek, oseba oz. situacija, je pomembno, da se takrat s partnerjem o tem pogovoriš, predvsem o tem kaj čutiš, kako si videla dotično situacijo ter kaj je v tebi vzbudilo ta čustva. Šele skozi pogovor boš videla, ali je šlo za nekaj utemeljenega ali ne, prav tako boš dovolila partnerju, da pojasni svojo plat zgodbe. Skozi pogovor bosta s partnerjem lažje razumela drug drugega, na tak način se lahko vajin odnos izboljša oz. se lahko celo bolj zbližata. Za dober odnos je potrebno, da partnerja skozi pogovor sproti razrešujeta težave.

Upam, da sem ti bila v pomoč pri soočanju s tvojimi občutki. Preizkusi moč pogovora in upam, da se stvari spremenijo v tvoje dobro.

Lepo te pozdravljam,
Mateja Vek, univ. dipl. psih.