nisem zaljubljena

Vprašanja na tosemjaz.net.
nezaljubljena

nisem zaljubljena

ObjavaNapisal nezaljubljena » 13 Jan 2021 21:38

Živjo!
Torej imam sošolko iz srednje, katera mi je 'predstavila' svojega sošolca zdaj na faksu. Rekla mi je, da sem temu fantu res zelo všeč. Zdaj sva si tudi jaz in ta fant začela dopisovati. Zelo je očitno, da sem mu res zelo všeč in da si zelo želi, da bi bila skupaj. Jaz pa imam problem, da on meni ni preveč všeč in tudi zaljubljena nisem oziroma me fant sploh ne privlači. Problem je v tem, da je on res zelo v redu oseba, prijazen in tudi res zelo sem mu všeč in ga nočem prizadeti. Tudi strah me je mu povedati, da med nama vrjetno nič ne bo. Ker je ta njegova sošolka, ki naju je tudi 'predstavila' ena izmed mojih res zelo dobrih prijateljic me je toliko bolj strah mu povedati, da jaz ne Čutim enako do njega kot on do mene. Kaj naj naredim?
jejejdjde

: nisem zaljubljena

ObjavaNapisal jejejdjde » 14 Jan 2021 12:45

hei,na prijazen način mu povej da med vama ne bo nic in mu reci da lahko ostaneta frenda:)bo ze prebolel...tako delam jaz in se odnese.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nisem zaljubljena

Uredništvo » 15 Jan 2021 17:01

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena!

Če te prav razumem, ti je dobra prijateljica predstavila fanta, kateremu si všeč, vendar si po nekaj dopisovanja ugotovila, da ti do tega fanta ne čutiš enako. Po eni strani se ti zdi prijazen, a po drugi strani te ne privlači. O svojih čustvih in doživljanju te je strah se pogovoriti s tem fantom in prijateljico, saj te skrbi, da ju boš s tem razočarala. Sedaj se sprašuješ, kako ravnati v nastali situaciji.

Čustev zaljubljenosti in privlačnosti do druge osebe ne moremo izsiliti, tako so nam eni fantje všeč, drugi pa spet ne. Čisto v redu je, da se počutiš, tako kot se. Res pa je, da se čustva zaljubljenosti pri nekaterih razvijajo hitreje, pri drugih pa počasneje. Tako se lahko privlačnost razvije tudi šele čez nekaj časa. V tvojem sporočilu nisem zasledila, kako dolgo si že dopisujeta. Vprašala bi te tudi, ali sta se s fantom že spoznala v živo, ali pa so se občutki neprivlačnosti razvili samo na podlagi dopisovanja. Spoznavanje v živo je resda v trenutnem času nekoliko omejeno, se pa najdejo dobre alternative kot na primer video pogovori. Stik v živo ali preko kamere lahko da o osebi novo perspektivo in občutki se lahko spremenijo.

Zapisala si, da med vama verjetno nič ne bo. Ta trditev vseeno odraža vsaj majhno mero tega, da še vseeno dopuščaš možnost, da se tvoji občutki spremenijo. O svojih čustvih in občutkih se je dobro iskreno pogovoriti s fantom, saj prikrivanje lastnih čustev in pretvarjanje nikoli ne prinese ničesar dobrega. Zaradi tega se boš počutila zgolj še slabše. Po iskrenem pogovoru s fantom bo le-ta mogoče res razočaran, mogoče celo jezen, vendar je pa bolje, da ve, kaj čutiš do njega in kaj lahko pričakuje ter nima lažnega upanja. Ravno zato, ker ga ceniš in spoštuješ, je pomembno, da se z njim iskreno pogovoriš. Prav tako pa bo tudi tebi lažje, saj boš vedela, da si z njim iskrena.

Popolnoma razumljivo in normalno je, da do fanta ne gojiš ali še ne gojiš čustev. Tudi prijateljica te bo verjetno razumela, saj kot sem že zgoraj omenila, čustev ne moremo izsiliti in je popolnoma normalno, da so nam nekateri všeč, spet drugi pa ne.

Če se odločiš pogovoriti s prijateljico in/ali fantom, se pogovori, ko boš sama pripravljena. Vsak potrebuje svoj čas. Vseeno pa imej v mislih, da se je dobro vsaj s fantom pogovoriti čim prej oziroma takoj, ko boš prepričana in pripravljena, saj bo tvojo zavrnitev lažje sprejel, ko njegova čustva še niso tako razvita. Zavrnitev bo tudi lažje sprejel, če boš ob tem spoštljiva in sočutna.

Vso srečo na tvoji poti.

Lep pozdrav,
Katarina Maučec, dipl. psihologinja (un)