Težave s koncentracijo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Mincincin5
Objave: 17
Pridružen: 23 Sep 2018 16:08

Težave s koncentracijo

ObjavaNapisal Mincincin5 » 13 Okt 2020 19:21

Pozdravljeni!
Že dolgo imam težave s koncentracijo. Že v osnovni šoli sem težko zbrala, predvsem za domače naloge npr. iz matematike - ni šlo za to, da ne bi razumela matematike, zelo rada imam matematiko in tudi na maturi v gimnaziji sem pisala 7 na višji maturi, le koncentracijo imam slabo, zato sem ponavadi potrebovala nekaj ur za domačo nalogo v osnovni šoli.
Od osmega razreda naprej sem jemala antidepresive, ker sem imela težave z depresijo, anksiozno motnjo in slabo koncentracijo. V začetku leta sem imela veliko težav z nespečnostjo in slabo koncentracijo, vendar sem želela počakati do konca študijskega leta in potem prositi za neke tablete za koncentracijo, zato sem raje čakala do konca izpitnega obdobja, da se ne bi zdelo, kot da le izkoriščam tablete 3 dni pred izpitom kot nekateri, ki jemljejo tablete 1 teden pred izpitom, ker se učijo vse v zadnjem momentu. Zato sem želela končati izpitno obdobje in potem poskusiti tablete za koncentracijo, da bi se navadila med počitnicami. Potem pa se je stanje precej poslabšalo po prvem izpitnem obdobju, zato sem se po zadnjem izpitu zimskega semestra naročilo na hitro, da bi dobila vsaj uspavalne tablete, ker do jutri nisem zaspala. Vprašala sem še za tablete za koncentracijo in sva se s psihiatrom dogovorila, da poskusim neko vrsto antidepresivov, ki naj bi malo pomagali tudi pri koncentraciji. Če mi te tablete ne bi pomagale, bi mi po dveh mesecih predpisal tablete za koncentracijo, ampak je bil potem termin odpovedan zaradi karantene. Uspavalne tablete in antidepresive sem jemala cca. 4 mesece, ampak mi ni toliko pomagalo, bila sem samo pod stresom, da moram jemat tablete vedno po nekem urniku, ki mi ne pomagajo.
Zdaj sem končno dobila termin v Lj v ZD za študente. Želela sem prositi za druge uspavalne tablete in za tablete za koncentracijo, da vsaj vidim, če bi mi to pomagalo. Nikoli nisem bila taka, da bi se učila v zadnjem momentu, učim se vsak dan in sproti, tudi čez vikende, ker je ponavadi med tednom zelo pestro in velikokrat končam na fakulteti šele okoli 19h. Zelo se veselim predavanj, še posebaj letos, ko smo dobili veliko predmetov, ki me zanimajo- predvsem Imunologija je meni najljubša. Muci me to, da se pred predavanjem pripravim, sprintam powerpointe in se poskusim zbrati, ampak enostavno ne morem. Sledim okoli 10 minut, potem pa sploh ne morem 'slišati' ... Ne znam dobro pojasniti.... Tudi nimam zraven telefona/tv ali kakšne distrakcije. Poskusim se zbrati, a ne gre- in sploh ne gre za to, da mi snov ni zanimiva, ravno obratno - le ne morem usmeriti v misli v poslušanje. Ne znam sploh pojasniti. Tudi ko berem, lahko preberem samo 1-2 povedi naenkrat, potem pa se počutim, kot da imam preobremenjene možgane in potrebujem nekaj minut, da lahko nadaljujem. Občutek imam, kot da imam zaklenjene možgane, kot da misli ne morem usmeriti v nobeno stvar, tudi ko mi kdo kaj razlaga, se včasih malo zgubim, čeprav razlaga kaj zanimivega.

Zanima me vaše mnenje. Zdi se mi, da se res trudim in vedno se želim zbrati, se pripravim na predavanja in si barvam zapiske (tako lažje razločim besede), ampak se mi vseeno zdi, da je problem nekje drugje in da morda nisem jaz kriva za slabo koncentracijo. Večkrat grem tudi na sprehod, da se vsaj zbristrim, ampak tudi to ne pomaga. Z družino smo imeli veliko tezav, zadnje case vsaj ne razmisljam toliko o tem, ker sem veliko stvari pri sebi že predelala, imam tudi podporo fanta in prijateljev, a vseeno je moja koncentracija na nuli.

Lepo vas pozdravljam
Mimi
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave s koncentracijo

Uredništvo » 14 Okt 2020 11:49

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena, Mimi.

Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo stisko.

Predlagam, da poskusiš z obiskom pri psihologu, ne samo psihiatru, saj slednji velikokrat predpišejo tablete, ne poglabljajo pa se preveč v sam vzrok težav. Imam občutek, da si malo premlada, da bi imela toliko različnih zdravil (uspavala, antidepresivi, zdravila za koncentracijo), poleg tega se zdi, da se vse skupaj kljub temu ni izboljšalo oz. poročaš celo o poslabšanju.

Verjamem, da si zelo pridna študentka in se trudiš, da bi imela dobre ocene in veliko znanja. Vseeno pa menim, da je zelo pomembno raziskati, od kod težave s koncentracijo, kaj se ti dogaja, kaj jih povzroča in podobno. Z uporabo zdravil daš samo 'obliž na rano', ne pogledaš pa, zakaj je nastala, a se gnoji in kakšno nego potrebuje.

Toplo ti priporočam, da razmisliš o obisku psihologa. Če se za to odločiš, lahko poskusiš z brezplačno svetovalnico Centra za psihološko svetovanje Posvet (www.posvet.org). Teh svetovalnic je v Sloveniji več (v večini mest), tako da poglej na njihovo spletno stran, da vidiš, katera ti je najbližje in pokličeš na telefonsko, ki je za tisto mesto na voljo.

Ker omenjaš tudi težave doma, bo veliko lažje, če se z nekom osebno pogovoriš in da poskusita skupaj najti razloge, zakaj se ti to dogaja. Tako boš tudi dobila obravnavo, ki jo potrebuješ.

Želim ti vse najboljše, pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije
Mincincin5
Objave: 17
Pridružen: 23 Sep 2018 16:08

Re: Težave s koncentracijo

ObjavaNapisal Mincincin5 » 14 Okt 2020 20:38

Pozdravljeni!
Najlepša hvala za vaš odgovor in mnenje. Hodila sem na pogovore pri psihiatrinji od 8. razreda dalje, a se ob tem nisem počutila dobro, po navadi sem postala zelo nervozna že v čakalnici... Čez čas sem ugotovila, da se o nekaterih stvareh težko pogovarjam s 'tujcem' (v tem primeru z zdravnico) in jih tudi ne morem začeti razreševati. Takrat mi po mojem mnenju tudi ni bilo do pogovora, ker sem imela že prepolno glavo vsega, ker sem že tako večino časa razmišljala o problemih, se nisem želela še stalno pogovarjati o njih.

V gimnaziji sem se navezala na najboljšega prijatelja in kasneje na fanta, tako da sem z njima lažje govorila o stvareh, ki me mučijo in so se dogajale doma. Zdi se mi, da je bil začetek tega leta najhujši, ker je za mano prišlo veliko stvari s strani družine in bivšega fanta in vsega nisem mogla na enkrat prenesti. Zato sem takrat jemala uspavalne tablete, ker sem prevečkrat ležala v postelji in se obračala po 6ur ali več in se mi je po enem tednu že skoraj zmešalo. Bila sem verjetno tudi jezna nase, saj sem se počutila nesposobno- kakšen človek še zaspati ne more?

Čez karanteno sem imela več časa in verjetno tudi miru, da sem poskusila kakšne stvari predelat pri sebi in se posvetiti težavam, veliko mi je v tem obdobju pomagal tudi fant, za kar sem zelo hvaležna. Bolje sem se počutila, ker me stvari niso žrle cel dan. V zadnjih nekaj mesecih (že proti koncu lanskega študijskega leta) pa se mi je zdelo, da sem iz stanja, ko se nisem morala osredotočiti in zbrati zaradi preobremenjenosti s težavami doma, prišla v stanje, ko me težave z družino ne spremljajo stalno in sem jih počasi začela razreševati (oz.nekatere pri sebi že razrešila), a vseeno ne morem misli osredotočiti na učenje, poslušanje ali včasih pogovor. Vsekakor vem, da so tablete obliž ne rano, ne pa rešitev. Zato sem tudi dolgo vstrajala, da ne grem h zdravniku, in sem se bolj trudila pri pogovoru o težavah z osebo, ki ji zaupam in ki mi pri tem pomaga (fant in prijatelji). Ne vem pa kako od tu naprej. Po eni strani bi rada stvari naprej razreševala, da jim pridem do dna, rada bi tudi poskusila s pogovorom pri psihiatru/psihologu. Po drugi strani pa je pomanjkanje koncentracije vedno večji stres zame in ne vem več, ali so bile krive težave lanskega leta ali pa izvirajo že od malih nog. Želela sem si poskusiti s tabletami, če bi mi to pomagalo s koncentracijo, in istočasno naprej delati na pogovoru o težavah, ker si ne želim jemati tablet do konca življenja (kot ste rekli: obliž narano) in hkrati vem, da so nekatere take tablete zelo močne in velik stres za telo in me je tega rahlo strah.

Ne vem točno kaj narediti v tej situaciji. Mislila sem, da se bo vse izboljšalo, ker sem veliko stvari razrešila in me ne pestijo, a hkrati nimam koncentracije, da bi prebrala več kot kakšno poved naenkrat. Včasih imam občutek, da se mi bo začelo mešat, ker ne morem normalno brat ali poslušat. Res je, da smo imeli veliko stvari doma, stres je bila zame tudi bivša zveza z nasilnim fantom, a sem od takrat večino stvari predelala, razrešila in se od tega premaknila v življenju naprej, čeprav sem potrebovala za nekatera od teh dejanj po več let. Zato se mi zdi, da je velik del vzroka odstranjen, a stanje se še vedno ne spreminja oz.je še slabše... In tega ne znam pojasniti. Strah me je prosit za tablete, ker bo mogoče doktor mislil, da seme ena tistih, ki išče hitro rešitev 2 dni pred izpitom ... A nikoli nisem bila taka... Rada bi poskusila to možnost, če mi mogoče pomaga vsaj za enkrat živeti z manj stresa. Želim si brati svoje najljubše predmete in poslušati predavanja specialistov, ki jih neizmerno spoštujem, ne da bi po dveh povedih čisto zablokirala in ne mogla nadaljevati z branjem oz. po 10 minutah ne bila več zmožna slišati, kaj govorijo. Toliko je stvari, ki me zanimajo in knjig, ki jih želim brati, ne maram žuriranja, ampak je vedno bil pač študij in raziskovanje moja strast. Ampak imam trenutno občutek, da mi je bilo se to odvzeto, ker možganov ne morem prisiliti da preberejo 30 besed v pravilnem vrstnem redu. Verjetno me to muči tudi zato, ker sem včasih, ko so bile stvari slabe, vedno pobegnila v svojo sobo in odprla kakšno knjigo za biologijo in se tako skrila, in zdaj še učenje, ob katerem sem se vedno dobro in varno počutila, postaja nemogoče.

Imate kakšen nasvet? Ali naj počakam še eno leto in če ne bo bolje poskusim z zdravili?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Težave s koncentracijo

Uredništvo » 16 Okt 2020 05:41

Odgovor svetovalke
__________________

Lepo pozdravljena.

Toplo ti priporočam, da kontaktiraš svetovalnico Posvet in jim poveš to, kar si napisala nam. Primerna obravnava in nekaj začetnih pogovorov bo psihologu/psihologinji pomagalo k večjemu uvidu in razumevanju tvojih težav. Preko foruma, brez obravnave in brez primernih testov za težave s koncentracijo, ti zelo težko pomagamo naprej, ker je treba točno vedeti, kaj se dogaja.

Glede na vse opisano, so težave lahko psihološkega izvora, hkrati pa so možni tudi drugi vzroki, ki pa jih ne želimo ugibati, ampak z obravnavo potrditi. Šele potem se bo ugotovilo, a rabiš tudi tablete.

Zdi se mi res dobro, da imaš ljudi, na katere se lahko obrneš in jim zaupaš. Super je tudi, da veliko delaš na sebi in na izboljšanju počutja, kar kaže na tvojo voljo in željo po tem, da to premagaš.
Vseeno pa sem mnenja, da rabiš strokoven posvet, zato te res toplo spodbujam, da izkoristiš to priložnost in kontaktiraš Posvet.

Vse, kar si napisala, je možno - da boš spet brala, se učila in pridobila koncentracijo, tako da ti se kar pogumno obrni nanje in začni proces.

Vse dobro ti želim.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije