Zobarji

Vprašanja na tosemjaz.net.
Hugolina

Zobarji

ObjavaNapisal Hugolina » 13 Okt 2020 07:06

Joj, a se bojo zapirali zobarji spet tako kot spomladi? Bila sem takrat narocena in so mi odpovedali in premaknili na november. In ponorim ce bo sedaj isto. Sem ugotovila januarja da se mi okoli enega zoba umika dlesen in zato sem se hitro narocila, a ker nisem prisla na vrsto zaradi korone se je to nadaljevalo in sedaj ce mi spet odpovejo bo se slabse. Kaj naj storim? Bojo zapirali spet vse?
Jezabeda

Re: Zobarji

ObjavaNapisal Jezabeda » 13 Okt 2020 09:44

Meni se zdi to čisto nepravično. Morali bi pač delati, saj čistijo samo zobe. Veliko ljudi ima gnile, jih mora izruvat, ima zobne aparate ... Zdravstva se ne bi smelo zapirat. Slisala pa sem tudi zgodbe, da ljudje niti do osebnega zdravnika ne morejo oziroma če ima otrok vročino zdravniki sploh nočejo ukrepat, ker je korona. Če se zgodi prometna kaj pa potem? Človek krvavi, ona pa čakajo na izvide korona? Kakšni zdravniki so to? Mi pa zdravstveno zavarovanje plačujemo, zakaj že? Ne bi smeli delati razlik. Kot da hočejo da nekateri umrejo. Telefoni zvonijo v prazno ...
Če nimaš večjega posega, ampak samo pregled, greš lahko k zasebnemu zobarju, moja teta je tako šla, ker je imela gnojen modrostni zob in ga je mogla izruvat. Je plačljivo, ampak če te bo pomirilo, najbolje da se organiziraš sama.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zobarji

Uredništvo » 14 Okt 2020 11:51

Odgovor svetovalca
___________________

Pozdravljena,

ne moremo vedeti, kaj bo zaprto in kaj ne. To odločitev sprejema parlament, glede na epidemiološko stanje. Lahko se zgodi, da bojo prekinili nenujne zdravstvene storitve. To bi pomenilo, da zobozdravniki ne izvajajo rednih pregledov.

Nisem zobozdravnik, ampak ti lahko svetujem, da si zobe umivaš zelo nežno in v smeri z dlesni proti zobu. Kupi si ščetko z zelo mehkimi ščetinami in si prav tako redno vsak dan nitkaj zobe. Za pravilno tehniko umivanja in nitkanja lahko poiščeš videe na youtubu, ker jih je res veliko. S tem ne bo dlesen zrasla nazaj, ampak boš vsaj preprečila nadaljno recesijo.

Glede nadaljnih ukrepov pa je najbolje, da kar pokličeš osebnega zobozdravika in ti bo povedal kakšne so možnosti.

Da odgovorim še na drugo objavo. Ni čisto res, da zobozdravniki “samo čistijo zobe”. Zato da te zobozdravnik pregleda, seveda, ne moreš imeti maske gor in so zaradi tega zobozdravniki še kako izpostavljeni tveganju, da zbolijo za korono.

Če imaš simptome in znake kot pri koroni, je normalno, da je potrebno, da pred obiskom zdravnika opraviš test, da se ugotovi, ali imaš korono ali ne.

Vse nujne storitve so se izvajale že med prejšnjo karanteno in se prav tako bojo izvajale še naprej. Tako da o gnojnih zobeh in krvavečih ranah vama ni treba skrbeti.

Bodita dobro!
Nikola Zhivkovikj, dr. med.
Marshmello

Re: Zobarji

ObjavaNapisal Marshmello » 14 Okt 2020 15:41

Meni se pa zdi da naša država ne deluje pravilno. Vem da ta stran ni za takšne razprave ampak stvari res ne stojijo uredu npr. Zakaj moraš plačati očala mar niza to odgovorno zdravstveno zavarovanje škoda da ga sploh imaš in namesto da se ukvarjamo z "hudim" virusom ki je samo še ena vrsta prehlada bi se lahko z bolj pomembnimi stvarmi zdaj ves svet sodeluje pri tej prevari res neumno kam smo prišli žalostno revščina, onasnaževanje, bolezni ni hrane vode saj nekega dne se bo naša Zemlja sesula ljudje ubistvu nismo svobodni kot pravijo nimamo te pravice oz. Ta pravica ni čisto urejena še vedno so neka pravila. Ljudje umirajo in še bodo tudi zaradi prehlada sploh starejši zato ta "virus" ni nič vem da je nespošljivo do tistih ki so umrli zaradi njega ampak tako je in bo tudi zaradi gripe umirajo. Pri vsem skupaj pa vemo da ne gre samo za "virus" ampak kakšne nesmiselne ukrepe izvajajo in kako ljudje na višjem položaju to izkoriščajo.
Xb0P7Olx

Re: Zobarji

ObjavaNapisal Xb0P7Olx » 15 Okt 2020 15:39

Zobarji že od pamtiveka nosijo kirurške maske, ker se ve, da bi sicer lahko pacientu skozi na stežaj odprta usta nehote izpljunil kakšen bacil. Zdaj s tem vitusom pa se stvar še zakomplicira. Lahko na stolu sedi nekdo, ki niti še ne ve, da je (o)kužen in med posegom skozi na stežaj odprta usta lepo izdiha celotno predstavništvo svoje mikrofavne. Zobar je verjetno že dovolj zaščiten, da se ne bo okužil, če se pa na isti stol takoj usede naslednji in skozi na stežaj odprta usta vdihne predhodnikov koktejl s covidom vred,.... Zato mora po predpisih biti med pacientoma vsaj 15 minut pavze in vmes je treba prostor dobro prezračiti itd., zdaj pa kar sami preračunajte, koliko pacientov na dan odpade zaradi teh prisilnih pavz, kar kajpada še bolj raztegne že tako (pre)dolge čakalne vrste. Poleg tega pa niti v čakalnicah ne sme biti gužve in spet se je nekaterim popolnoma podrl svet, ko je odpadla "dobra" stara socialistična praksa, ko so kar vse lepo naročili ob 8h zjutraj, potem pa tuki čiči pa čaki cel dan, dokler te ne pokličejo.

Možnost popolnega zaprtja zdravstva? Osebno niti ne verjamem preveč. Spomladi je znanost bistveno manj kot danes vedela o virusu in prenašanju bolezni. Poleg tega takrat nismo imeli skoraj nič zaščitne opreme, ne respiratorjev in niti ustreznih mask ne, ker smo jih še tik pred razglasitvijo epidemije šenkali Kitajcem. Danes so razmere glede tega bistveno boljše, zaprtje se lahko zgodi samo, če se kar na lepem nek kritičen del zdravstvenega osebja okuži ali mora v karanteno.

Drži a tudi tisto, kat je bilo dobro znano že pred epidemijo. Namreč, da je naše zdravstvo v organizacijskem smislu zelo bolno in da ga lahko odreši le še temeljita šok terapija, vendar imajo nekateri na TRRjih zelo otipljivo število razlogov, da jim takšno stanje ustreza. Ampak o tem morda kdaj drugič.