Sistematski v 1.letniku

Vprašanja na tosemjaz.net.
Žalost112019
Objave: 65
Pridružen: 07 Feb 2020 23:30

Sistematski v 1.letniku

ObjavaNapisal Žalost112019 » 31 Jul 2020 09:49

Pozdravljeni!

Znova in znova se obračam na vas, ker ste (v glavnem) res super!

Prosim za odgovor oz. izskušnje čim prej, saj sem zaradi tega živčna, pod stesom in me je tudi tega strah...

Letos grem v 1. letnik v katerem je načrtovan tudi sistematski pregled. Zanima me sledje:

•Kaj vse pregledajo (tudi intimne predele, hrbtenico,...)?

•Verjetno je tehtanje, zanima me ali se kdaj zdravniki čudno gledajo; povejo kilažo naglas, da druga sestra zapiše, ko je kak sošolec/ -ka noter; ali to posredujejo komu?

•Sedaj mi je načeloma že vseeno, če kdo od zdravstvenih delavcev opazi brazgotine rezanja, ampak me lahko zaradi tega:
~kaj povprašajo, komu povejo (psihologinji na šoli, razredniku, moji psihijatrinji,...);
~me lahko ponovno pošljejo na urgentni pregled na CMZ ali pa pogovor in posledično na hospitalizacijo (npr.: EAP, PPO...),
~morda lahko povejo kateremu od zdravniku na urgenci oz. prostemu,da se pogovori z mano in to potem komu kaj posreduje;
~ me lahko na račun tega sprašujejo tudi o suicidalnih mislih, poskusih samomora...?
~ali tudi to izvajajo ob prisotnosti ne zdravstvenih delavcih/ne zaposlenih v ZD?

•Ali te sprašujejo kaj glede: ~spolnosti (če si imel spolne odnose, če se samozadovoljuješ, ali če si bil celo kdaj posiljen, te to zanima...)?
~diagnoz in tabletih, če jih imaš?
~odnosev z družino, prijatelji, profesorji, sorodniki,...?
~o tvojih ciljih, interesih, kaj te veseli...?

•Moraš dati kak uzorec (krvi, urina,...)?

•Ali so v prostoru pri tehtanju oz. ko se ti odpravljaš vn, še kdo poleg zdravnikov in sester/tehnikov v prostoru?

•Ali gre na gimnaziji cel razred skupaj na sistematski?

Oprostite za toliko vprašanj, ampak imam anksioznost in mi je biti nelagodno pred neznanimi/ drugimi ljudi dalj časa le v spodnjem perilu oz. biti slečena in da me kdo pregleduje, sploh pa dotikanja (zaradi tega sem imela že panične napade)... pa tudi nekako si ne želim več na odprti oddelek na hospitalizacijo. Tudi sram me je da še kdo drug sliši kilažo oz. da pridejo ob tem odzivi (kar sem jih bila tudi deležna že nekajkrjat...).

Upam, da bo tema oz. nekateri odgovori prišli še komu v poštev.

Zelo bom vesela vsakršnega odgovor (tako od strokovnjakov, kot uporabnikov), izkušnje... :)

Hvala že za vnaprej in uživajte še en mesec brez šolskih obveznosti, kolikor se da brez stresa in v obilju zabave, smeha in sončka!

En velik pozdrav vsem!

Žalost :):
Bibi1467

Re: Sistematski v 1.letniku

ObjavaNapisal Bibi1467 » 31 Jul 2020 20:06

Zivjo!
Vseh odgovor nimam, ti lahko pa napišem, kako je bilo pri nas.
Hodila sem v šolo, kjer so bila sama dekleta, zato ni bilo dileme ali bomo skupaj s fanti ali ne (predvidevam, da tudi v mešanih razredih to naredijo ločeno). Notri smo hodile po 3 punce, same smo se lahko odločile, po kakšnem vrstnem redu (torej smo lahko notri sle 3, ki se dobro razumemo in je na tak način lahko manj zadrege.
Notri smo se slekle do spodnjega perila, zgoraj smo lahko imele spodnjo majico/majico brez rokavov. To je bilo v predprostoru (ko smo prišle noter). Stehtale smo se in zmerile. Sestra teže ni povedala naglas. Nato smo ena po ena hodile noter k zdravnici - v drug prostor.
Tam je izmerila pritisk, preverila hrbtenico (ko se skloniš dol), mogoce se kaj, se trenutno ne spomnim. Vprašala je, če imamo kakšno vprašanje zanjo, kakšno dilemo. Če se prav spomnim smo pred pregledom izpolnili neke ankete (o zdravstvenem stanju idt). Malo podebatirata o tem (jaz npr sem napisala da imam včasih glavobole in me je vprašala kako pogosti so, o intenzivnosti....). Povedala mi je tudi, da bi bilo dobro izgubiti kakšen kilogram, me je vprašala, če se ukvarjam s športom....
Ta pogovor z zdravnico je verjetno odvisen tudi od njene osebnosti. Eni so zelo prijazni, nevsiljiv, znajo povedati na lep način, spet drugi so manj občutljivi na take in drugačne težave.
O spolnosti ni bilo govora, prav tako nas nič niso pregledali (pre tipali ali kaj podobnega - tudi prsi ne).
Upam, da sem ti kaj pomagala.
Srečno v novem šolskem letu in brze skrbi❤️
Lalk

Re: Sistematski v 1.letniku

ObjavaNapisal Lalk » 02 Avg 2020 16:20

Pregledajo ti hrbetnico in to, intimnih predelov nam niso gledali.
Kilaže ne povejo naglas. Pred ordinacijo za zdravnici je bil eden dijak, v ordinaciji drugi dijak in pri medicinski sestri na tehtanju in tem delu pregleda tretji dijak. Tako delajo da je hitreje. Glede rezanja šoli tega ne posredujejo.Lahko te pa po mojem vprašajo kaj glede tega. Če imaš psihiatrinjo te mogoče lahko kaj vprašajo kako je pri njej. Čeprav načeloma naj bi to vse tvoja osebna zdravnica urejala, ne na sistematskem. Glede cmz ne vem.Nikoli ne izvajajo nič z nekom ki ni zaposlen v zd, od kje ti ta informacija? Glede odnosov v družini če te sprašujejo to je odvisno od zdravnika.
Glede tablet in diagnoz če jih imaš to je standardno vprašanje na vsakem zdravniškem pregledu.
Urina in krvi nam niso jemali.
Na sistematski smo mi hodili v skupini po 8.
smreka7

Re: Sistematski v 1.letniku

ObjavaNapisal smreka7 » 03 Avg 2020 10:37

Živijo,
sicer si že dobila nekaj odgovorov, vendar vseeno posredujem še mojo izkušnjo.
Pri nas je odšel cel razred skupaj v zd, nato pa smo npr dekleta imela najprej pregled pri zobozdravniku in fantje pri zdravniku ali obratno. K sestri oz v predprostor smo šle po dve skupaj (sicer z majhnim zamikom), vrstni red smo si določili sami, tako da si lahko šel notri z nekom, s katerim ti ni neprijetno (če boste imeli tak sistem, naj gre ta oseba notri pred tabo). Tam si se moral sleč do spodnjega perila (nam niso pustili imeti spodnjih majc in podobnega). Težo in višino so načeloma povedali na glas, da ju je druga sestra vpisala v karton. Ampak sem jim sama rekla, da ne želim vedet številk in če lahko ne povedo na glas pa ni bilo problema, nič niso spraševali kaj in zakaj. Nato so nam izmerili pritisk, na kar si počakal, da si šel do zdravnika. Ta ti je pogledal hrbtenico (narediš predklon, če se prav spomnim), pretipal trebuh, poslušal srce in verjetno še kaj, vendar nič groznega. Midva sva se pogovarjala o čisto splošnih stvareh..kako sem, kaj počnem v prostem času, pogledal je v karton in ker sm bila pred kratkim pri zdravniku zaradi poškodbe me je vprašal o tem itd. Nič ni bilo govora o spolnosti, prav tako niso pregledali intimnih predelov. Vse skupaj je bilo precej na hitro. Pri nobenem delu pregleda ni prisoten kdo, ki ni zdravnik_ca ali medicinska sestra. Kasneje si moral dati tudi urin in kri (razen, če si imel ravno takrat menstruacijo, potem so ti rekli, da moraš pridt drugič, vendar moje sošolke niso prišle in ni bilo problema. Ter če si bil v zadnjih 3? mesecih že v laboratoriju, ti tudi ni bilo treba, ne vem pa če je tako povsod). Ko smo bili konec, smo imeli še neko predavanje o "zdravi" prehrani, teži in podobnem, ki je bilo, iskreno povedano, še najbolj stresno, če ti je neprijetno ob teh temah/si se kdaj soočal z motnjami hranjenja. Ampak je bilo na srečo dovolj kratko predavanje, ne vem pa ali imajo vse šole enako temo.
Torej kar pogumno, če ti ob čem ni prijetno na pregledu, to mirno povej sestri ali zdravniku:) Pa vso srečo, držim pesti, da bo tole zate čim manj stresno
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sistematski v 1.letniku

Uredništvo » 03 Avg 2020 11:37

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena!

Namen sistematičnega pregleda je zgodnje odkrivanje morebitnih, tudi prikritih bolezenskih znakov ali nepravilnosti v razvoju in odpravljanje le-teh še preden bi povzročile težave. Sistematični pregled vseh dijakov enega razreda je praviloma opravljen isti dan, ni pa nujno, da vsi pridejo naenkrat.

Ob sistematičnem pregledu imaš pravico do zasebnosti. Res, da sestre mnogokrat pokličejo po tri do pet deklet v ambulanto, kjer opravijo pregled vida, sluha, meritve. Nikoli niso pri sestri v ambulanti hkrati dekleta in fantje. Pri zdravnici ni prisotnega nikogar drugega, tudi nihče med pregledom ne vstopa v ambulanto, tudi sestra samo v nujnih primerih ali če jo pokliče zdravnica. Če se ne želiš sleči in tehtati pred sošolkami, pokliči en dan pred pregledom v ambulanto in to povej sestri. Če je ne boš uspela poklicati, lahko prideš malo bolj zgodaj in stopiš v ambulanto, da se pogovoriš s sestro.

Zdravnica te bo povprašala, če imaš kakšne težave. Karkoli ji boš povedala, te zdravnica nikakor ne bo obsojala ampak ti skušala pomagati. Nihče ne bo izvedel nič od tega, kar se bosta pogovarjali, če tega ti ne boš želela. Če ji boš zaupala svoje težave, ti bo predlagala, kako bi bilo možno težave omiliti. Nikamor te ne bo poslala, z nikomer govorila o tebi, ne da bi se prej posvetovala s tabo. Le če bi se ti strinjala, ti bi pomagala poiskati pomoč. Toda, če te prav razumem, že hodiš k psihiatrinji. Zdravnica, ki opravlja sistematični pregled, je dolžna o ugotovitvah obvestiti edino tvojega osebnega izbranega zdravnika, ki pa tvoje težave verjetno že pozna.

Zdravnica opravi tudi celoten pregled: pogleda oči, ušesa, usta, vrat (bezgavke, ščitnico je potrebno potipati), posluša srce in pljuča. Oceni držo in hrbtenico, okončine – pri pregledu hrbtenice se skloniš, da vidi krivine hrbtenice pri predklonu. Pogleda, če imaš kakšne spremembe na koži. Potipa trebuh, da ugotovi, če so slučajno povečani trebušni organi, potipa pulze. Pogleda tudi spodnji del trebuha, ko zakašljaš – s tem preveri, če nimaš morda dimeljske kile. Povej ji, da imaš težave, če se te kdo dotika in bo pregled opravila čim bolj obzirno in nežno, s čim manj dotikanja.

V prvem letniku srednje šole se opravijo tudi osnovne preiskave krvi (hemogram), da se izključi morebitna slabokrvnost, drugega se v krvi ne išče.

Želim ti pozitivno izkušnjo s sistematičnim pregledom. Sicer pa poišči in sprejmi strokovno pomoč, kadar jo potrebuješ.

Lepo pozdravljena,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
Žalost112019
Objave: 65
Pridružen: 07 Feb 2020 23:30

Re: Sistematski v 1.letniku

ObjavaNapisal Žalost112019 » 03 Avg 2020 18:49

Pozdravljeni!

Hvala vsem za iskušnje in strokovnjakinji za opis. Zeli ste mi pomagale in me na nekaterih področjih pomirile. HVALA VAM!

Ali menite, če rečem razredniku ali psihologinji glede sistematskega, da se ne želim pred drugimi tehtat in slačit, da bi to posredovali?

Še enkrat hvala za vse,
lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sistematski v 1.letniku

Uredništvo » 06 Avg 2020 13:25

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

veseli me, da so ti bili odgovori v pomoč.
Razredničarka ali psihologinja ti bodo gotovo pomagali pri komunikaciji s sestro ali zdravnico, če boš želela.

Lep pozdrav,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
UoO

Re: Sistematski v 1.letniku

ObjavaNapisal UoO » 07 Avg 2020 14:27

V prvem letniku na sistematskem imaš mogoče kakšno predavanje o spolnosti?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sistematski v 1.letniku

Uredništvo » 10 Avg 2020 10:24

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

vsebine zdravstvene vzgoje ob sistematičnih pregledih so priporočene, niso strogo predpisane in jih lahko izvajalke tudi prilagajajo. Ob sistematičnem pregledu v 1. letniku srednje šole je predvidena učna ura LJUBEZEN IN SPOLNOST. Cilj programa je spodbujanje humanih medosebnih odnosov in odgovornega vedenja dijakov na področju spolnosti, ki vodi v zmanjšanje s spolnostjo povezanih tveganj (neželenih nosečnosti, spolno prenosljivih okužb, zlorab, slabe samopodobe).
Vsebino učne ure si lahko ogledaš na strani NIJZ https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/f ... t_2017.pdf
Ob uri zdravstvene vzgoje lahko kaj vprašaš, kaj poveš, če želiš, lahko pa tudi samo poslušaš.

Lepo pozdravljena.
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
Kaksjfjfkdsjk

Re: Sistematski v 1.letniku

ObjavaNapisal Kaksjfjfkdsjk » 11 Avg 2020 12:37

Evo po mojih izkusnjah

Kaj vse pregledajo (tudi intimne predele, hrbtenico,...)? Meni intimne dele so pogledal, neki tipajo sramno kost, pr men so ble 2 zdravnici ena je tipala moda ena pa sramno kost, hrbtenico, kako dihas.....

•Verjetno je tehtanje, zanima me ali se kdaj zdravniki čudno gledajo; povejo kilažo naglas, da druga sestra zapiše, ko je kak sošolec/ -ka noter; ali to posredujejo komu? Povejo naglas, druga napise

•Sedaj mi je načeloma že vseeno, če kdo od zdravstvenih delavcev opazi brazgotine rezanja, ampak me lahko zaradi tega:
~kaj povprašajo, komu povejo (psihologinji na šoli, razredniku, moji psihijatrinji,...); ne vem
~me lahko ponovno pošljejo na urgentni pregled na CMZ ali pa pogovor in posledično na hospitalizacijo (npr.: EAP, PPO...),
~morda lahko povejo kateremu od zdravniku na urgenci oz. prostemu,da se pogovori z mano in to potem komu kaj posreduje; ne
~ me lahko na račun tega sprašujejo tudi o suicidalnih mislih, poskusih samomora...? ne
~ali tudi to izvajajo ob prisotnosti ne zdravstvenih delavcih/ne zaposlenih v ZD? Ne

•Ali te sprašujejo kaj glede: ~spolnosti (če si imel spolne odnose, če se samozadovoljuješ, ali če si bil celo kdaj posiljen, te to zanima...)? Mene je vprasala ce se samozadovoljujem pa kako pogosto
~diagnoz in tabletih, če jih imaš? Nebi vedu
~odnosev z družino, prijatelji, profesorji, sorodniki,...? Uprasajo kako gre lajf
~o tvojih ciljih, interesih, kaj te veseli...?ja

•Moraš dati kak uzorec (krvi, urina,...)?ja oboje

•Ali so v prostoru pri tehtanju oz. ko se ti odpravljaš vn, še kdo poleg zdravnikov in sester/tehnikov v prostoru? Ja 2 sta z tabo

•Ali gre na gimnaziji cel razred skupaj na sistematski? ja cel razred