NUJNO RABIM POMOC

Vprašanja na tosemjaz.net.
Ineedadvice

NUJNO RABIM POMOC

ObjavaNapisal Ineedadvice » 30 Jul 2020 15:43

Pozdravljeni, sem dekle staro 14 let in rabim nujno pomoc/nasvet.
Imam prijatelja, ki je depresiven in samomorilen. Rada bi mu pomgala ampak zavraca pomoc. Poskusila sem vse, delam vse kar je v moji moci da bi mu lahko pomagala. Sem tukaj za njega, vsak dan mu povem da ga imam rada in da ce karkoli rabi sem mu na voljo. Ne bi rada da si karkoli naredi ker ga ne morem izgubit. Prosim ce mi čimprej odgovorite! Hvala!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: NUJNO RABIM POMOC

Uredništvo » 31 Jul 2020 13:36

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena, Ineedadvice!

V začetku bi te rada pohvalila, da si zbrala pogum in se v tej situaciji z vprašanjem obrnila na nas, saj verjamem, da zate to ni bilo enostavno.

Kot razumem iz zapisanega, je tvoj prijatelj depresiven in samomorilen, ti mu želiš pomagati, ampak on zavrača pomoč. Skušala si mu dati vedeti, da si tukaj zanj in da se lahko obrne nate v primeru, da potrebuje pomoč. Bojiš se, da bi si karkoli naredil, saj ga nočeš izgubiti. Videti je, da si se znašla v veliki stiski, ki je povezana s tem, da je tvoj prijatelj samomorilen in depresiven, tebe pa zelo skrbi zanj. Skušala te bom usmeriti v to, kar bi lahko naredila oziroma kako bi mu še lahko pomagala.

Verjetno ti je prijatelj že kaj takega povedal ali na kakršen koli način dal vedeti, da razmišlja o samomoru, da je trenutno življenje zanj kar težko in da bi morda to celo raje končal. Če so tvoji odgovori pritrdilni, je sedaj vsekakor ključno, da se prijatelju čim prej pomaga. Vidim, da si omenila, da on zavrača pomoč. Ne vem točno, kakšno pomoč si mislila s tem, a če si mislila strokovno pomoč, ki jo zavrača, bi te vsekakor še spodbudila v smeri tega, da ga skušaš pregovoriti, da bi šel do ustreznega strokovnjaka. Lahko mu ponudiš tudi, da bi ti šla z njim, če bi mu bilo drugače preveč neprijetno. V primeru, da je mladoleten, bi bilo namreč potrebno obvestiti tudi njegove starše o tem, kaj se dogaja z njim, da bi lahko oni šli skupaj z njim do strokovne pomoči.

Morda bo tvoj prijatelj vse to zavračal, ne bo želel iti do strokovne pomoči ali ne bo želel, da bi njegovi starši kaj izvedeli ali da bi jim ti povedala. V tem primeru bi te želela spodbuditi, da je v takšni situaciji nujno, da za tovrstno stisko (da on razmišlja o samomoru) izve odrasla oseba, ki ji zaupa on in lahko tudi, ki ji zaupaš ti. To so v prvi meri lahko starši, kakšni drugi sorodniki, tudi učitelji v šoli (a sedaj je čas počitnic) ali kar sam osebni zdravnik, psiholog, psihiater. Dobro je, da prijatelju morda še enkrat omeniš, da si mu pripravljena stati ob strani in biti ob njem tudi v celotnem procesu iskanja pomoči, ampak če bo še naprej zavračal kakršnokoli pomoč, pa je dobro, da vztrajaš v tem, da boš o njegovi samomorilni ogroženosti morala povedati nekomu odraslemu. Lahko mu poveš, da to počneš zato, ker ti je mar zanj, ker ga imaš rada, ker mu želiš rešiti življenje in si ne potem celo življenje očitati, da nisi ničesar naredila, ker te skrbi zanj in mu želiš stati ob strani, ker tudi starše oziroma druge odrasle skrbi zanj, ker je njegovo življenje pomembno - to so razlogi, zaradi katerih bi on lahko videl, da ga imate radi in mu želite najboljše. Morda on trenutno tega ne bo videl na takšen način, morda bo lahko videl celotno situacijo kot nekaj obremenjujočega, bo zaradi tega jezen, se bo še bolj želel odmikati, ampak vedi, da to ni povezano s tem, da mu ti želiš pomagati. Morda on lahko že zaradi globoke stiske, v kateri je, razmišlja čisto drugače oziroma njegove misli, čustva, vedenje niti niso več skladna z njegovo okolico, kar je povezano z depresijo. Ko bodo o njegovi stiski vedeli tudi starši oziroma odrasla oseba, kateri zaupata, se bo lahko naprej ustrezno ukrepalo. Morda bo potrebna tudi hospitalizacija proti njegovi volji, če je samomorilna ogroženost tako zelo velika (če večinoma razmišlja o samomoru, če si je že slučajno poskušal kaj narediti, če je morda naredil že kakšen načrt, če ima slučajno že datum, kdaj bi si nekaj naredil), kar lahko ti sedaj že veš ali pa ga povprašaš o tem. Ta vprašanja niso prijetna, odgovori prijatelja so lahko zate zelo obremenjujoči in jih težko sprejmeš. Ampak vse to je potrebno vedeti, da se prijatelju potem lahko pravočasno pomaga in priskrbi pomoč. Pomembno je torej, da za njegovo stisko izvejo starši oziroma odrasla oseba, ki ji zaupa. Potem je pomembno, da skupaj z njimi poiščejo ustrezno pomoč - obisk pri osebnem zdravniku, ki bo izdal napotnico za nujno pomoč na sprejemni nujni pomoči psihiatrične bolnišnice ali pa kar takojšnji obisk sprejemne nujne pomoči v psihiatrični bolnišnici (v nujnem primeru ne potrebuje napotnice); potem se dobi več kontaktov ustrezne strokovne pomoči, ki so v njegovi okolici (psihiater, pedopsihiater ali psiholog) in se naroči k ustreznemu.

Tvoj prijatelj bo v celotnem procesu potreboval veliko opore, spodbude, poslušanja in sprejemanja, da bo lahko premagoval ovire, ki jih ima lahko v svojih mislih ali pa zaradi kakšnih slabih izkušenj. Tukaj je zelo pomembno, da mu skušaš stati ob strani, kolikor bo v tvoji moči. Ob tem pa bi te rada opozorila še na to, da to ne bo prijetno obdobje zate, da te bo lahko zelo utrudilo, razjezilo, morda se boš kdaj počutila nekoristno ali ne boš vedela, kaj bi naredila, kar so vse normalni občutki. Zaradi tega ne pozabi tudi sama nase, torej, da se boš lahko sprostila, delala nekaj, kar te veseli, nasmeji, dovolj jedla, spala in spila zadosti vode, imela stik še z drugimi prijatelji in ne razmišljala le o tem, kaj bi se lahko zgodilo prijatelju in kaj bi še ti lahko naredila.
S tem, ko si se obrnila na nas, si naredila že prvi korak in če boš skušala nekako spodbuditi njega oziroma ga usmeriti k temu, da bo o stiski zaupal odrasli osebi, ki ji zaupa, se mu bo lahko ustrezno pomagalo. V primeru, da tega nikakor ne bi želel narediti, mu lahko poveš, da boš to potem morala narediti ti, da bodo oni vedeli, kaj se dogaja z njim ali pa da si lahko ob njem, ko jim bo to povedal. Vsekakor nekdo od odraslih mora izvedeti to, kaj se dogaja z njim. S tem boš tudi sama sebi olajšala situacijo, ker boš vedela, da si naredila vse, kar si lahko (mu povedala, ga vodila, da bo povedal odraslemu, da si bo lahko poiskal pomoč), da si tako skušala preprečiti najhujše. Dobro je tudi, da ga skušaš opogumiti v smer, da bo o tem povedal še komu izmed bližnjih, da bodo ljudje vedeli, kaj se dogaja in mu lahko stali ob strani. Upam, da se zavedaš, da s tem ne bi izdala njegovega zaupanja, temveč bi mu stala ob strani in skušala rešiti njegovo življenje, kar pa je mnogo več. Želela bi ti še povedati, da bi s tem, da bi nekdo od odraslih vedel, kaj se dogaja, verjetno bila tudi ti bolj mirna, še posebej glede tega, da bi si on nekaj naredil. Takrat bi namreč vedela, da si naredila, kar si lahko in da si mu pomagala. Ne boš pa mogla preprečiti tega, da si na koncu ne bi res nekaj naredil. Vendar to ne bi bila tvoja odgovornost ali krivda, ker bi ti naredila vse, kar bi lahko v zvezi s tem, da bi mu pomagala, da bi obvestila odraslega, šla z njim do pomoči, bila ob njem. Želim ti samo povedati, da karkoli bo on na koncu naredil, za to ne boš ti odgovorna. Ravno zaradi tega pa je tako zelo pomembno se sedaj pogovoriti z njim, mu dati možnost, da govori o svoji stiski, ga ne prekinjati in na koncu tudi predlagati, da se obrneta na odraslo osebo in da skupaj poiščete pomoč.

Dodajam ti še nekaj povezav s pomočjo:
https://www.tosemjaz.net/kam-po-pomoc/
Tukaj so razni kontakti s pomočjo

http://zivziv.si/razmisljam-o-samomoru/
Tukaj pa lahko še sama prebereš, kako si lahko oseba sama pomaga pri preprečevanju samomorilne stiske.

Upam, da sem ti lahko pomagala in da boš lahko njemu še naprej pomagala, da bo prišel do ustrezne pomoči. V primeru, da imaš še kakšno vprašanje ali dilemo, pa smo ti na voljo.

Želim ti, da si vzameš tudi čas zase in da se lahko s kom tudi sama pogovoriš, če bo to preveč naporno zate,
Urška Meolic Kotnik, mag. psihologije
Ineedadvice

Re: NUJNO RABIM POMOC

ObjavaNapisal Ineedadvice » 31 Jul 2020 14:31

Najprej bi se vam rada zelo zahvalila za hiter odgovor in za dober nasvet. Vem da naj bi mogel iti na psihoterapijo torej k psihologu/psihiatru ampak na koncu ni sel. Ne zeli da bi njegova druzina izvedela kaj se dogaja z njim ker noce da jih skrbi. Res vam hvala za tak lep odgovor. Ce vas bom se kdaj rabila vam bom tukaj napisala