Psiholog

Vprašanja na tosemjaz.net.
zamorjena

Psiholog

ObjavaNapisal zamorjena » 29 Jun 2020 10:17

Pozdravljeni,
res prosim za odgovor, ker res potrebujem pomoč.
Meni se zdi da bi jaz potrebovala psihologa, nekoga, da bi se z mano pogovarjal o mojih težavah in bi me razumel. To sem povedala svoji mami in se je hudo razjezila. (z mamo se že dolgo prepirava in bi tudi zaradi tega rada nekoga za pogovor). Moja mama misli, da so tisti, ki hodijo k psihologu prizadeti do take mere, da sploh ne morejo funkcionirat. nekateri žal mogoče so tak ampak ne večina. večinah jih hodi k psihologu, da bi se pogovorili, lažje prebrodili skozi neko stresno situoacijo. ali se motim?
potem druga stvar pa še je, da ko si ti pri nekem psihologu dobiš neko kartoteko, s katero ti hodiš okoli in če ti v tej kartoteki piše da imaš neko mentalno bolezen, potem ne boš nikoli dobil službe in ne boš nikoli sprejet v družbi. tako vsaj moja mama pravi. res bi prosila, da bi poveste, kako to s temi kartotekami deluje.
zaradi tega pogovora s psihologi sva se zmano že neštetokrat sprli in bi rada vedela kako res to vse skup poteka, da vidim katera od naju ima prav.
Lepo prosim za odgovor
Hvala
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Psiholog

Uredništvo » 01 Jul 2020 09:58

Odgovor svetovalke
_____________________

Lepo pozdravljena.

Hvala za tvoje sporočilo in upam, da ti bo moj odgovor razjasnil dvome, ki jih imaš. Najprej pa ti moram povedati, da se mi zdi že to, da pri sebi prepoznavaš stisko in si želiš poiskati pomoč, velik korak. Če čutiš, da to potrebuješ, te podpiram in spodbujam, da poiščeš nekoga, ki ti bo prisluhnil in ti pomagal.

Kar si napisala o obiskovanju psihologa v večini ne drži, saj so take trditve v prvi vrsti izredno posplošene in menim, da so osnovane predvsem na nepoznavanju dela psihologa in pomena duševnih motenj kot takih.
Psiholog, kot si že sama pravilno sklepala, je strokovnjak, ki je zaključil študij psihologije in je usposobljen za svetovanje tako mladim kot odraslim, predvsem kadar se gre za različne lažje čustvene ali duševne stiske, ki jih posameznik sam ne zmore razrešiti. Gre torej za vsakodnevne probleme, težave s samopodobo, težave pri sprejemanju pomembnih življenjskih odločitev, težave v družinskih, partnerskih ali vrstniških odnosih in podobno. Do psihologa lahko prideš preko svoje osebne zdravnice, ki ti izda napotnico, lahko pa tudi sama kontaktiraš katero od psiholoških svetovalnic v svojem kraju. Obstajajo tudi take, ki so brezplačne, na primer: http://www.posvet.org/
Navsezadnje pa so psihologi zaposleni tudi v svetovalnih službah osnovnih in srednjih šol in je tudi to ena od možnosti.

Ko pa govorimo o duševnih motnjah pa moraš le te razlikovati od vsakodnevnih lažjih čustvenih stisk. Duševna motnja je bolezen, ki se kaže v spremenjenem doživljanju, čustvovanju, mišljenju, zaznavanju in vsakodnevnem funkcioniranju posameznika. Nekatere najpogostejše duševne motnje so: anksiozne motnje, motnje razpoloženja (depresija), motnje hranjenja, obsesivno kompulzivna motnja, osebnostne motnje, psihoza ipd. Osebe z duševno motnjo imajo pogosto velike težave pri opravljanju vsakdanjih obveznosti in zato nujno potrebujejo pomoč v obliki psihoterapije in tudi zdravil, ki jih predpiše psihiater. Torej samo pogovor s psihologom ni ustrezen. Zato je tudi pričakovano, da take osebe ne morejo opravljati vseh poklicev, saj so zaradi duševne motnje lahko nevarne sebi in drugim.

Vidiš torej, kako velika je razlika med težavami z duševnim zdravjem ali lažjimi čustvenimi stiskami, pri katerih nam lahko pomaga psiholog in duševno motnjo, ki je bolezen in taka oseba potrebuje intenzivnejšo obravnavo, psihoterapevtsko pomoč in zdravljenje z zdravili. Zato je resnično nepravilno vse metati v isti koš. Pa tudi osebe, ki imajo duševno motnjo in so deležne pravilne obravnave in pomoči, se lahko zelo uspešno vključujejo v okolje in pridobijo zaposlitev, ki ustreza njihovim zmožnostim.

V kolikor ti napotnico izda osebni zdravnik, je seveda to zabeleženo v tvojem zdravstvenem kartonu, tako kot vsak drug obisk zdravnika. Podatki v kartonu so zaupni, zato delodajalci nimajo vpogleda in je vsak strah odveč. To kar ti opisuješ imenujemo diskriminacija in je tako vedenje delodajalcev izrecno prepovedano v Zakonu o delovnih razmerjih.

Torej, le pogumno in brez strahu!

Želim ti vse dobro,
Maja Kodele, mag. psihologije