Direktna bff

Vprašanja na tosemjaz.net.
bff12345

Direktna bff

ObjavaNapisal bff12345 » 21 Jun 2020 11:32

Zivjo! Imam eno tezavico... Torej, ze skoraj 6 let sem bff s svojo sosolko (recimo ji X). Kaksna tri leta pa poznam tudi punco iz paralelke (ta je Y) in lani smo se zacele vse 3 skupaj zelo veliko druziti in postale smo najboljse prijateljice. Med karanteno (ko se je bilo ze dovoljeno druziti-bolj v mesecu maju) sem se vec druzila s sosolko, ki je zelela, da bi midve postali bff. Scasoma je postala kar vsiljiva in nekako nesramna, zato zdaj nimam nic vec z njo. Problem pa je, da je ta moja bff Y prevec direktna za moje pojme... Enkrat mi je rekla, da imam vedno mastne lase, kar drugace ni res, ker se mi zadnje case zelo hitro mastijo in si jih umivam na vsake tri dni, potem mi je kaksen teden nazaj rekla, da imam povesen in hecen nos (ze sama nisem zadovoljna s svojim nosom, ko pa ti to rece najboljsa prijateljica, kar zaboli), danes pa sem slikala kako sem si nalakirala nohte z pomladno roza-rdecim lakom in je odpisala: sorry ampak ta lak ti res ne pase, zate so samo nezno roza. Ne vem, ali sem jaz prevec obcutljiva na take stvari, ali je res ona malo prevec direktna s svojimi opazkami. Drugace Y nikoli ne kritizira X, vedno samo mene. Nekaj prijateljic sem ze izgubila (npr. eno iz vrtca s katero sva se oddaljile odkar sva v soli, eno starejso punco ki se noce vec druziti z mano, to vsiljivo ‘prijateljico’)
in ne zelim tudi njiju. Prosim vas samo za vase mnenje in hvala, da ste to prebrali 💙
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Direktna bff

Uredništvo » 26 Jun 2020 13:03

Odgovor svetovalke
____________________

Draga bff12345,

Če prav razumem tvojo situacijo, si že dolgo časa najboljša prijateljica z X, obe pa sta se lani zelo spoprijateljili tudi z Y in sedaj ste vse tri najboljše prijateljice. Vendar pa tebe odnos Y do tebe velikokrat zaboli, saj te kritizira in je preveč direktna. Vmes si imela na nek način podobno izkušnjo z drugo prijateljico, ki je bila preveč vsiljiva in zato se z njo ne družiš več. Zdaj si v dilemi, kaj narediti s prijateljico Y, ker ti njen odnos do tebe ni všeč, hkrati pa je ne želiš izgubiti.

Da kar direktno odgovorim na tvoje vprašanje: menim, da nisi preveč občutljiva. Če ti Y govori, da imaš mastne lase, neustrezno barvo nohtov in hecen nos, je popolnoma normalna reakcija, da te takšne besede zabolijo. Svetujem ti, da svoje občutke poslušaš in se zavaruješ pred tem, da bi te Y žalila ali poniževala. Podobno, kot si storila z vsiljivo prijateljico, s katero sta se začeli več družiti med karanteno. Seveda to ne pomeni, da se moraš z Y nujno nehat družiti. Mislim, da je prvi korak v tem, da Y postaviš mejo. Si ji že kdaj povedala, da ti ni všeč in da ne dovoliš, da kritizira tvoj videz in te na takšen način ponižuje? Morda lahko razmisliš, da ji naslednjič, ko te kritizira, na miren, vendar odločen način poveš, da te to zaboli in da takšnih pripomb ne želiš poslušati.

V vsakem primeru te podpiram v tem, da poslušaš sebe, ko ti je ob njenih pripombah neprijetno. Vsakemu bi na tvojem mestu bilo boleče poslušati takšne komentarje in to z vsem razlogom. Na kakšen način bo Y sprejela to, da ji postaviš mejo, pa ni več v tvoji moči. Mogoče se bosta lahko pogovorili o njenem odnosu do tebe in o tem, zakaj je tako kritična. Sicer Y ne poznam, vendar se mi zdi ena izmed možnosti tudi ta, da je ljubosumna nate in na X, ki sta že dlje časa najboljši prijateljici. Morda se počuti včasih ogroženo ali izvzeto. V odnosih, kjer sta vpletena več kot dva človeka, pogosto prihaja do takšnih občutkov in so normalen del življenja. Vendar pa hkrati osebi, ki jih doživlja, ne dajejo pravice, da je do drugih ljudi neprijazna!

Seveda je tudi možno, da bo Y reagirala na tvoje postavljanje mej tako, da se bo umaknila in da se bosta oddaljili. Predstavljam si, da te je tega strah in da bi te to prizadelo. Vendar bi te rada vseeno podprla v tem, da razmisliš, kakšno ceno si pripravljena plačati za to, da vzdržuješ odnos.
Se bojiš tudi, kako bi v primeru, da se ti in Y skregata, reagirala prijateljica X? Je tudi X opazila, kako se Y vede do tebe? Sta se z X o tem kaj pogovarjali? Ji lahko zaupaš? Vsekakor situacija ni lahka in razumljivo je, da te teži in da si zmedena, kaj narediti. Vendar pa je na koncu dejstvo, da se ti ne počutiš dobro ob komentarjih Y vseeno pomembno in mislim, da ga moraš poslušati.

Upam, da sem ti lahko kako pomagala. Če potrebuješ še kakšen nasvet ali pogovor, pa si vedno dobrodošla, da se ponovno oglasiš.

Želim ti vso srečo. Upam, da te bo Y poslušala in razumela, zakaj ti njeno vedenje ne ustreza.

Lep pozdrav,
Maruša Grešak, dipl. psihologinja
bff12345

Re: Direktna bff

ObjavaNapisal bff12345 » 26 Jun 2020 21:05

Hvala za odgovor! Zelo mi je pomagal in mi dal misliti :) Sicer se vse tri zelo dobro razumemo, si zaupamo, se zabavamo pa to... Zaenkrat imam precej dobro samozavest za svoja leta bi rekla in nocem, da bi zaradi taksnih kritik najboljse prijateljice zacela dvomiti vase.
Zdaj pa naj odgovorim na vasa vprasanja:
Se bojiš tudi, kako bi v primeru, da se ti in Y skregata, reagirala prijateljica X?
Ja, saj bi potem tudi X imela tezko vlogo, na cigavo stran se bo postavila, saj ubistvu ona nima nic s tem.
Je tudi X opazila, kako se Y vede do tebe?
Povedala sem ji in je rekla samo nekaj v smislu: omg
Sta se z X o tem kaj pogovarjali? Ji lahko zaupaš?
Sem ji povedala, ampak se nisva ravno veliko pogovarjali o tem.
Sklenila sem, da bom ob naslednjem takem komentarju zelooo vljudno pripomnila, kako take besede bolijo, da so meni moji npr. nohti vsec in da mi je samo to pomembno in jo (retoricno 😁) vprasala, kako bi ji bilo, ce bi ji jaz rekla npr. da so mi njene hlace grde.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Direktna bff

Uredništvo » 29 Jun 2020 21:08

Odgovor svetovalke
___________________

Živjo bff12345,

Menim, da za svoja leta razmišljaš zelo zrelo in dinamiko med vami tremi vidiš kompleksno (kar tudi je). Podpiram tudi tvoj načrt, da Y v primeru ponovne kritike mirno poveš, kako se počutiš in ji hkrati postaviš ogledalo (s tem jo spodbudiš, da se postavi v tvojo kožo). Hkrati s tem, da izraziš svoje iskreno počutje na miren način, manj tvegaš, da bi se Y počutila napadeno in se odzvala obrambno.

Dobra, zdrava samozavest je zelo pomemben in dragocen popotnik v življenju, pred marsičim te lahko obvaruje in ti pomaga zagrabiti priložnosti, ki so morda malo večji izzivi, zato je prav, da paziš nanjo.

Vse dobro, če boš še kaj potrebovala pa se lahko vedno oglasiš :)

Maruša Grešak, dipl. psihologinja
Maruša Grešak, dipl. psihologinja