Srednja sola :(

Vprašanja na tosemjaz.net.
obupana201019

Srednja sola :(

ObjavaNapisal obupana201019 » 13 Jun 2020 12:01

Pozdravljeni!
Bi prosila ce objavite samo odgovor.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Srednja sola :(

Uredništvo » 24 Jun 2020 09:24

Odgovor svetovalke
______________________

Lepo pozdravljena, »obupana201019«,

vesela sem, da si se s svojo stisko ter opisom težav obrnila name in mi zaupala. Če te prav razumem, si dijakinja prvega letnika ene od poklicnih šol in si se odločila, da se z novim šolskim letom vpišeš na gimnazijo. Verjetno je bilo razlogov za to odločitev več, eden od njih pa je bil tudi ta, da se v sedanjem razredu v tem šolskem letu nisi dobro počutila. Zato želiš začeti znova in upaš, da bo v novem okolju drugače.

Kot si zapisala sama, vsaka takšna prelomnica kot je menjava šole, prinaša s seboj nekaj novega, česar se veselimo, a hkrati tudi bojimo. Kar je popolnoma razumljivo, saj ne vemo točno, kaj nas čaka. Lahko razumem tvoje razloge za menjavo šole, ki jih navajaš. V glavnem je za to, kot je razvidno iz tvojega zapisa, krivo neujemanje z vrstniki v sedanjem razredu, obenem pa se boš, zaradi pomanjkanja volje za učenje za diferencialne izpite, raje ponovno vpisala v 1. letnik. Razumljivo je, da se nihče od nas ne ujame z vsemi ljudmi in da se z nekom hitreje ter lažje ujamemo kot z nekom drugim. S tem se srečujemo že od malih nog in se bomo srečevali vse življenje npr. že v vrtcu nam je bil nekdo bližje, prav tako pa se nam lahko v službi zgodi, da se z nekom, kljub trudu, nikakor ne bomo ujeli. A to ne sme biti edini razlog za menjavo službe. Tega si moramo želeti tudi še zaradi česa drugega, saj gre za pomembno prelomnico in odločitev. Prav tako pa je odločitev za menjavo šole pomembna življenjska odločitev in mora zato biti dobro premišljena in nikakor ne prenagljena.

Glede na to, da se želiš prepisati na gimnazijo, moraš imeti v mislih, da takšen program ne velja za enostavnega in da od posameznika zahteva kar nekaj učenja in vloženega truda. Vsekakor verjamem, da v kolikor si to res želiš in si pripravljena v to vlagati, da ti bo uspelo. Morda se pred tem pozanimaš tudi še pri kakšnem vrstniku, kakšne vse predmete imajo na gimnaziji, koliko učenja in truda zahteva kateri od njih in tako ugotoviš, če je program primeren zate.

Vstopaj pa v novo obdobje svojega življenja brez predsodkov in strahov, da se ti bo negativna izkušnja ponovila. Bodi optimistična in verjemi, da ti lahko vse uspe, če si to res želiš in si v to pripravljena vlagati svoj trud. Truda namreč ni potrebno vlagati le v učenje in naše uspehe, pač pa tudi v odnose, ki niso tako samoumevni in ne pridejo sami od sebe. Sprva zahtevajo svoj čas skozi postopno spoznavanje, nato pa skozi prilagajanje. Tudi v prijateljskih odnosih se je potrebno najprej spoznati, sprejeti tako dobre kot nekoliko manj pozitivne lastnosti sebe kot tudi ljudi okoli nas in se zavedati, da je čisto človeško, da naše ujemanje z vsakim posameznikom ne bo popolno. A nikoli ne smemo takoj obupati, zamenjati okolje in živeti v strahu, da se nam bo to zgodilo kamorkoli bomo prišli. Tako sebi kot drugim je potrebno dati priložnost ter čas, ki ga za vzpostavitev odnosa potrebuje vsak od nas. Odnos je namreč nekaj, kar se ne vzpostavi čez noč. Ko pa je le ta vzpostavljen, pa ima neprecenljivo vrednost.

Upam, da sem uspela odgovoriti na tvoje vprašanje ali pa te vsaj usmeriti v razmislek na poti do ugotovitve, kaj je najboljše zate. Verjamem vate in ti želim vse dobro ter te lepo pozdravljam,

Anja Knez, mag. psihologije
radpomagam
Objave: 23
Pridružen: 11 Mar 2020 23:36

Re: Srednja sola :(

ObjavaNapisal radpomagam » 26 Jun 2020 13:54

Pozdravljena, obupana201019!

Tvojega zapisa sicer ne morem prebrati, ker je bil na tvojo prošnjo cenzuriran/izbrisan, a iz odgovora svetovalke vidim, da bi se rada iz poklicne srednje šole prepisala na gimnazijo.

Kot je napisala svetovalka je razlogov verjetno več, želim pa povedati, da je prepis, če ti trenutna situacija ne ustreza, najboljša možnost. Lahko res začneš na novo in vem, da to ni lahko, a se vseeno splača potrudit. Ko boš prišla v gimnazijo, v nov razred, je logično, da se odnosi ne bodo ustvarili v prvih dneh, ampak iz izkušenj povem, da smo gimnazijci prijazni in se tudi mi potrudimo, da bi se nov dijak počutil dobro v razredu. Skratka daj času čas in prepričan sem, da boš dobila veliko novih dobrih prijateljev.

Kot gimnazijec bi ti v glavnem rad povedal, da si po mojem mnenju sprejela dobro odločitev. V štirih letih boš v gimnaziji dobila ogromno znanja z vseh področij in odprla se ti bodo vrata v skoraj vse fakultete v Sloveniji. Prav tako imaš v teh letih še čas, da premisliš, kaj bi rada študirala in počela v življenju.

Strinjam se tudi, gimnazija spada med bolj zahtevne programe in res je da zahteva kar nekaj vloženega truda. A nočem, da te to prestraši, če imaš dobre delavne navade, ne bi smelo biti problema. Bistvo niti ni toliko v tem, koliko časa se učiš, ampak, kako se znaš najhitreje čimveč naučiti, to pa mora vsak posameznik ugotoviti zase.

Če imaš kakšno vprašanje glede predmetov, profesorjev, sošolcev, programa ali česa drugega pa kar vprašaj. V treh letih gimnazije sem si nabral več kot dovolj izkušenj. Upam, da se boš odločila za pot znanja in ambicij!

Lepo se imej pa še kaj napiši :)

lp, radpomagam