Krščanstvo

Vprašanja na tosemjaz.net.
krščanskavera

Krščanstvo

ObjavaNapisal krščanskavera » 20 Maj 2020 12:12

Spoštovani.

Prosim, če mi poveste, kako se lahko odpovem krščanski veri in postanem ateist. O tem na spletu nič ne piše.

Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Krščanstvo

Uredništvo » 20 Maj 2020 12:49

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen.

Za izstop iz Katoliške Cerkve moraš podati pisno prošnjo župniku kraja krsta ali krajevnemu škofu in jo osebno podpisati. Več informacij glede tega pa lahko najdeš na naslednji povezavi: https://katoliska-cerkev.si/media/datot ... ERZIJA.pdf.

Lepo te pozdravljam,
Klara Pinter, mag. zakonskih in družinskih študij
NoReligion

Re: Krščanstvo

ObjavaNapisal NoReligion » 20 Maj 2020 13:04

Jaz sem bila tudi kristjanka - zaradi staršev, verouka nisem marala, hoditi k maši sem bila prisiljena. Itak nimaš druge, ker te že krstijo ko si dojenček in se ne moreš upreti. Ampak po maminem pričanju sem se cel krst glasno drla čez celo cerkev - sem bila najglasnejša, ampak so me vseeno krstili. XD
Skozi leta sem ugotavljala, da mi religija ni blizu, nobena. 2018, ko sem dopolnila 18 sem izpolnila prošnjo za izpis iz cerkve. In počutim se svobodono in ne prisiljeno v nekaj.
Ko pošlješ prošnjo, ti lokalno župnišče pošlje vabilo na pogovor, da te v bistvu prepričajo, da se ne izpišeš. Na srečo ni obvezno in nisem šla. Potem sem v tednu dni prejela na dom potrdilo, da sem iz cerkve odstopila.
In to je to. Malo čakanja je, se pa izplača.
praktično

Re: Krščanstvo

ObjavaNapisal praktično » 20 Maj 2020 14:25

Država ne vodi nobenih podatkov o tvoji veroizpovedi, edino cerkev oz. tvoja domača župnija ima v evidenci tvoje zakramente. Če ti ni do vere, je še najlažje storiti nič, ne hoditi več k maši itd. in te prav nihče ne bo gnjavil, niti cerkev ne. Na srečo je krščanstvo vsaj toliko civilizirano, da svojih pripadnikov telesno ne zaznamuje kot npr. obrezovanje spolovil pri dveh "sorodnih" religijah, ki sicer častita istega Boga.

Zakaj je to bolje kot neka birokracija glede uradneg izpias? Hja, kadarkoli lahko nabašeš na življenjskega sopotnika, ki je sicer super oh in sploh, samo iz nekih tradicionalističnih razlogov si želi tudi cerkveno poroko. V takšnih primerih mora drugi zakonec, ki nima zakramentov, opraviti nekajmesečni katehumenski tečaj, kjer "spravi noter" vse, kar je do tedaj "zamudil". Sicer so v večini župnij flegma in če jim lepo priznaš, da si tam samo zaradi poroke, te bodo minimalno "gnjavili" glede verskih tem.
krščanskavera

Re: Krščanstvo

ObjavaNapisal krščanskavera » 20 Maj 2020 22:02

Spoštovani.

Zanima me še, če je možno, da preidem k eni drugi veri? Gre se za to, da če ne bo možno, da pristopim k drugi veri, bom rajši ateist. V vsakem primeru pa ne bom bil krščanske veroizpovedi. Če je možno, da pristopim k drugi veri, me zanima kako/kje/na kakšen način? Rad bi se pridružil taoizmu. Ali je to možno v Sloveniji in če je, kje in kako?

Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Krščanstvo

Uredništvo » 21 Maj 2020 11:03

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen.

Kakšni so pogoji za pristop k drugi religiji, je odvisno od posamezne verske skupnosti, kako je s taoizmom v Sloveniji, ti žal ne znam odgovoriti. Je pa med registriranimi verskimi skupnostmi v Sloveniji tudi Slovenski daoistični tempelj najvišje harmonije, morda lahko več informacij dobiš pri njih.

Ne vem, koliko že veš o taoizmu, a z vključevanjem v drugo religijo nikar ne hiti. Vzemi si čas, beri literaturo, spoznaj temeljna prepričanja te vere in njihove verske običaje, prakse. Poskusi vse to vpeljati v svoje življenje in bodi pozoren na to, kako se ob tem počutiš, kako vpliva nate, na tvoje življenje. Če boš ugotovil, da je to tisto, kar te osrečuje, izpopolnjuje, se potem lahko vključiš v kakšno taoistično skupnost.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,
Klara Pinter, mag. zakonskih in družinskih študij
camiphora

Re: Krščanstvo

ObjavaNapisal camiphora » 26 Maj 2020 01:00

Če te zanima neka druga vera, se vrži v preučevanje in prakticiranje le-te, vpelji jo v svoj vsak dan in potem vidiš kako ti ustreza. Ne rabiš sploh nobenemu govoriti , ali pa kar takoj razmišljat o kakem prestopanju. In če ostane s teboj v najtežjih trenutkih, če vidiš da ni to le neka muha, ampak ostane s tabo več let in postane del tvojega življenja, in ti dejansko tudi pomaga, potem je to to. Jaz sem se našla v židovstvu, čeprav sem bila rojena v ateistični družini. Imam prijateljico iz Izraela, ki pa je šla v Indijo v ašram, ker pač je tam našla svojo duhovnost. Poznam ljudi ki so se rodili kot katoliki, zdaj pa prakticirajo wicco (čarovniška religija) in se udeležujejo starodavnih keltskih obredov... Če si se rodil kot nekaj, ne rabiš tega 'furat'naprej, če sam čutiš drugače. To kaj verjameš ali ne verjameš je čisto tvoja osebna stvar in se nima kdo kaj vtikat in govoriti v kaj verjeti ali v kaj ne... Hodi po svoje.