NUJNO

Vprašanja na tosemjaz.net.
justfriends

NUJNO

ObjavaNapisal justfriends » 26 Mar 2020 03:09

Živjo!
Moj problem je pa da se zdaj že več kot en teden pišem z enim fantom. Po karakterju je res super oseba in ga nočem prizadeti. Problem je, da je on zaljubljen vame in si želi z mano resno zvezo. Jaz sem stara 18 on pa 23. Težava je v tem, da sem jaz kar dolgo potrebovala, da sem prišla do te točke v življenju(šla sem skozi zelo težko obdobje), ko se imam končno res fajn in sem vesela, da živim in velik se zabavam. Ampak jaz nisem pripravljena na resno zvezo plus meni je všeč en drug fant če prav jaz njemu nisem(ampak se s tem ne obremenjujem preveč). Kako naj povem temu fantu, ki mi piše, da je res fajn oseba in ga nočem prizadeti, a jaz nisem za v resno zvezo. Lahko pa sva prijatelja, saj teh ni nikoli preveč. Pač problem je, da ne vem kako sestavit to vse skupaj in mu napisati. Zato bi prosila za vašo pomoč.

Za vse tiste, ki pa greste skozi težka obdobja pa vam sporočam da za dežjem vedno posije sonce. Jaz sem se zelo dolgo borila z veliko težavami. Imela sem anoreksijo, bila sem v depresiji, nobenih prijateljev, rezala sem se celo enkrat sem poskusila narediti samomor. Imela sem le eno prijateljico, a sem na koncu odkrila da sploh ni bila prava prijateljica. Hitro me je zamenjala za drugo prijateljico in meni je bilo še težje. A čez čas sem jaz tudi končno spoznala eno super oseba s katero sva zdaj najboljši prijateljici in sva nerazdružljivi. Končno sem pozabila na vse svoje probleme, začela hoditi ven in v samo enem letu spoznala polno novih prijateljev, ki jih sploh ne morem našteti na prste. Zato upam da če to bere kdo, ki gre skozi kakršno koli težko obdobje prosim da naj ne obupa saj bodo kmalu prišli boljši časi. Zdaj ko se imam res super fajn se seveda pa spopadam s takšnimi težavami, da nisem za v resno zvezo, a nobenega nočem prizadeti, saj je mene v življenju že prizadelo veliko ljudi.
Pa ostanite zdravi❤️
Majika123

Re: NUJNO

ObjavaNapisal Majika123 » 26 Mar 2020 16:01

Hoi naj povem da se prav jaz ravnokar spopadam ravno s tem kar si opisala v drugem delu.glede fanta pa vse mu lepo po resnici povej da pač nisi za resno zvezo da pa želiš da bi bila prijatelja.lp.maja
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: NUJNO

Uredništvo » 27 Mar 2020 17:46

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

najprej se ti želim zahvaliti, da si svojo osebno izkušnjo delila z vrstniki in jih spodbudila, da na svet gledajo nekoliko bolj pozitivno, kar v teh časih še posebej potrebujemo. Videti je, da si v preteklosti doživela veliko težkih stvari. Lepo je slišati, da si premagala te težave, da ti je zdaj lažje in da si tako optimistična.

Sprašuješ pa, kako povedati fantu, s katerim si dopisujeta, da nisi pripravljena za resno zvezo, ne da bi ga s tem prizadela. Praviš, da se z njim dobro razumeš in da želiš, da ostaneta prijatelja. Vsekakor se mi zdi pohvalno, da si iskrena do sebe in si prepoznala, da si resnega razmerja v tem trenutku ne želiš. Prav tako pa je dobro, da si iskrena tudi do prijatelja in mu že na začetku poveš, kaj od vajinega odnosa pričakuješ, da ne bo imel napačnih pričakovanj. Praviš, da je zaljubljen vate. Ali sta se že kdaj pogovarjala o svojih čustvih, kako doživljata drug drugega? Svetujem ti, da mu čim prej poveš, kaj si želiš. Pri tem bodi jasna, nedvoumna. Poudari, da ga imaš za dobrega prijatelja in da si prijateljski odnos želiš nadaljevati, vendar pa z njim ne želiš razmerja. Lahko se zgodi, da bo nekoliko razočaran, kar je popolnoma razumljivo, ampak upam, da bosta lahko še naprej ostala prijatelja.

Vprašala si tudi, kako mu to napisati. Če ne bi bilo karantene, bi ti svetovala, da pogovor opravi v živo. Ker pa sedaj to ni mogoče, se mi zdi pogovor preko klica kljub temu boljša izbira od sporočila, saj je bolj osebno, obenem pa pri tem obstaja manj možnosti za nerazumevanje. Napisana sporočila si namreč hitreje interpretiramo po svoje in včasih tudi drugače, kot je bilo mišljeno s strani pošiljatelja. Verjamem, da so takšni pogovori lahko neprijetni ali celo mučni, a je pomembno, da si povemo, kaj drug od drugega želimo že na začetku, da potem točno vemo, pri čem smo. Ampak izbira, kako boš to storila, je nazadnje seveda tvoja.

Upam, da se bo pogovor (v kolikor se za to odločiš) dobro iztekel. Lep pozdrav in tudi ti ostani zdrava,
Jasna Klemenčič, dipl. psihologinja (UN)
justfriends

Re: NUJNO

ObjavaNapisal justfriends » 27 Mar 2020 21:05

Majika123 napisal:
26 Mar 2020 16:01
Hoi naj povem da se prav jaz ravnokar spopadam ravno s tem kar si opisala v drugem delu.glede fanta pa vse mu lepo po resnici povej da pač nisi za resno zvezo da pa želiš da bi bila prijatelja.lp.maja
Živjo Majika123
Če rabiš kakršen koli pogovor se lahko obrneš name.
Lepo se imej