Driska po doloceni hrani

Vprašanja na tosemjaz.net.
Larisa150

Driska po doloceni hrani

ObjavaNapisal Larisa150 » 25 Mar 2020 10:47

Pozdravljeni.

Vedno pogosteje se mi dogaja da ko jem dolocene stvari, imam potem drisko, ali pa vsaj napenja/boli trebuh in se ne pocutim ravno najboljse. Gre za: nutelo, kruh, palacinke, velikokrat po testeninah, obvezno ko gre za kombinacijo caja in meda, riz, cokolada, vcasih po sokovih, pogosto pri sadju.. Redko se zgodi, da po tej hrani nimam tezav. To hrano imam rada in zal velikokrat jem, kljub temu da vem da bojo tezave. Vcasih pojem manj, vcasih vec, odvisno.

Gre za kako alergijo na to hrano in bi morala najbrz popolnoma ukinit?

Hvala za odgovor.
GremPoEnBrownie

Re: Driska po doloceni hrani

ObjavaNapisal GremPoEnBrownie » 25 Mar 2020 14:48

Živjo!

Ko sem bila jaz v 2.-3. razredu sem po izdelkih ki so vsebovali laktozo drskala, nihce ne ve zakaj. Skoraj vsak dan sem jedla jogurte(kot otrok sem jih imela zelo rada), potem pa mi je zdravnica odsvetovala uzivanje laktoze za 1 leto. Ubistvu nekaksna laktozna intoleranca. Ko sem z 'dieto' prenehala, driske po mlecnih izdelkih ni bilo vec
Majika 123

Re: Driska po doloceni hrani

ObjavaNapisal Majika 123 » 25 Mar 2020 15:43

Hoi pomoje nimas alergije ampak tvoje telo te hrene pac nakako noce.bodi pozorna ce bi sluccajno bila alergija na karkoli bos dobila kaksne izpuscaje ipd.drugace se tej hrani izogibaj ali zmanjsaj kolicino.tudi mene je po nekateri hreni napenjalo itd.no pri meni je drugače ker imam chronovo bolezen amapk mi je pomagalo veliko vec gibanja ce se la da na prostem.lahko se zacnes malo vec gibat ce se le da na prosstem na svezem zraku ko se bos spet tako pocutila pojdi na svez zrak malo.ce pa bi se karkoli poslabsalo oz.ce bi dobila kakrsne koli znake alergij pojdi k zdravniku.bodi pozorna na barvo jezika tudi to je pokazatelj alergij bolezni ipd.meni so preko jezika odkrili bolezen.malo preberi po googlu.upam da sem ti vsaj malo pomagala!sej bo
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Driska po doloceni hrani

Uredništvo » 26 Mar 2020 18:19

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena,

glede na to, da imaš težave po zelo različnih živilih in ne navajaš drugih izrazitih znakov alergij, je malo verjetno, da gre za alergijo. Tudi intoleranca laktoze ni verjetna, saj imaš težave tudi po hrani, ki laktoze zagotovo ne vsebuje.

Lahko bi šlo za celiakijo, pri kateri propadajo črevesne resice in je pomanjkljivo vsrkavanje vse hrane ali pa za kronično vnetno črevesno bolezen. Lahko pa je kaj drugega ali pa so težave prehodnega značaja in bodo izzvenele.

Če težave trajajo že več tednov ali se stanje slabša, ti svetujem, da po telefonu pokličeš svoj zdravnico ali zdravnika. Pomembni so še drugi podatki: če hujšaš, če si pogosto utrujena (slabokrvnost?), če v blatu kdaj opažaš sluz, kri, kakšne so bolečine v trebuhu… Razložila boš svoje težave in se dogovorila glede nadaljnjih preiskav.

Lep pozdrav,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije