Samomor

Vprašanja na tosemjaz.net.
fant25
Objave: 1
Pridružen: 19 Feb 2020 22:12

Samomor

ObjavaNapisal fant25 » 19 Feb 2020 22:46

Pozdrav.

/Izbrisano v uredništvu/

Prosil bi uredništvo, če pri objavi izbriše zgoraj navedeno besedilo. Hvala že vnaprej.

Lep pozdrav.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Samomor

Uredništvo » 20 Feb 2020 13:46

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen!

Najprej se ti zahvaljujem, da si se obrnil na nas in zbral pogum za zapisane besede, saj verjamem, da to nikakor ni bilo lahko.

Vidim, da se v zadnjem času soočaš z neprijetnimi trenutki in situacijami, kar te vodi v pogostejša razmišljanja o samomoru. Prav tako nočeš o tem govoriti z nikomer, saj se ti zdi, da bi tako druge obremenjeval. Zaradi tega držiš vse v sebi, dokler ne izbruhne kot jok ter razmišljanja o samomoru. Če prav razumem, so ta razmišljanja o samomoru pri tebi prisotna že vse življenje, v zadnjem času pa so vedno pogostejša. To je tudi razlog, da bi si želel, da se tvoje življenje konča, a si ne upaš ničesar narediti, čakaš pa na nebolečo rešitev tvojih težav. Vse skupaj se ti je kar nakopičilo in verjamem, da te tudi zelo obremenjuje, še posebej, če nikomur ne zaupaš teh razmišljanj in čustev, ki se ti pojavljajo. Če bi o tem spregovoril z nekom bližnjim, ki mu res zaupaš, verjamem, da bi ti ta oseba želela pomagati in skupaj s tabo poiskati ustrezno pomoč. V primeru, da imaš takšno osebo ob sebi (dober prijatelj, družinski član…), bi te spodbudila tudi k pogovoru z njo. Velikokrat je namreč tako, da ko enkrat naglas povemo svoja razmišljanja, čustva, jih slišimo tudi naglas in ne ostanejo le v naših mislih, takrat jih ozavestimo in jih vidimo iz drugega zornega kota (lažje poiščemo rešitev, dobimo odziv od sogovornika). Ko jih izpostavimo, govorimo o njih, niso več tako intenzivna in tudi ugotovimo, če so realna ali ne.

Sedaj bi se navezala na drugi del glede partnerskega odnosa. Ne morem ti dati enoznačnega odgovora glede tega, kaj narediti, ki bi ga verjetno želel slišati, in sicer zato, ker boš na koncu sam sprejel odločitev, ki je v tej situaciji najboljša zate. V odnosu med dvema partnerjema po določenem času (letu ali dveh) do določene mere izzvenijo iskrice, metuljčki ali kakorkoli jih imenujemo. Takrat namreč prehajamo iz obdobja zaljubljenosti v pravo ljubezen. V času zaljubljenosti vidimo partnerja na fantazijski način, ustvarimo si določeno idealizirano podobo partnerja, kakršnega si želimo in se v to tudi zaljubimo. Partnerja ne vidimo na resnični način, ampak tako, kot ga želimo videti. Čez čas preko spoznavanja, zbliževanja, drugega vedno bolj vidimo v realni luči in takrat pridemo do odločitve, ali bomo vztrajali naprej ali ne. Takrat pridejo na plano tudi razlike med dvema partnerjema, določeni konflikti, različne lastnosti in če smo le-te pripravljeni sprejeti in delati v smeri trdnejšega odnosa, pride do odločitve vztrajanja skupaj drug z drugim. Ljubezen je odločitev za resničnega partnerja, ki ga sprejmemo takšnega, kot je in ne idealiziranega, kot bi ga mi želeli. Če so razlike, lastnosti prevelike in jih ne zmoreta sprejeti, lahko pride do konca partnerskega odnosa. V zrelem partnerskem odnosu vsak sebe doživlja kot samostojno osebo, ki ve, kdo je, kaj si želi in kaj lahko da v odnosu. Ključnega pomena so komunikacija, jasno postavljena pričakovanja, meje in zahteve. Vedno pa se je potrebno prilagajati, usklajevati, sprejemati kompromise, odpuščati. Ravno zaradi tega ti ne morem točno povedati, kaj naredi v primeru tvoje razdvojenosti glede punce. To odločitev boš sprejel sam, ko boš na to pripravljen. Sedaj se ti ne mudi nikamor, saj je čas za to, da poskrbiš najprej zase in za svoje zdravje.

Mogoče bi bilo na tem mestu najboljše zate, da si vzameš čas za razmislek. Razmisli o tem, kako dolgo so prisotna razmišljanja o samomoru pri tebi, kaj bi jih lahko sprožalo, ali si že naredil kakšen načrt, si že poskušal kdaj narediti samomor, kaj ti najbolj pomaga pri takšnih razmišljanjih… Prav tako bi te spodbudila k temu, da se obrneš na strokovnjaka, s katerim bi se lahko pogovoril. Pri osebnem zdravniku lahko dobiš napotnico za psihologa (tu je čakalna doba) ali se obrneš na brezplačno psihološko svetovalnicoPOSVET, ki deluje po celi Sloveniji. Pokličeš jih lahko v sprejemno pisarno na 031 778 772, kjer se boš lahko osebno pogovoril s strokovnjakom v sprejemni pisarni in se, če boš pripravljen, naročil tudi v živo . Prav tako obstaja brezplačno svetovanje preko TOM telefona na številki 116 111, telefona Samarijan na 116 123 (24ur na dan) ali v svetovalnicakameleon.si, kjer delujejo usposobljeni strokovnjaki.

Glede na to, da praviš, da so razmišljanja o samomoru v zadnjem času pogostejša, bi te želela usmeriti k temu, da razmišljaš o razlogih za življenje. Zakaj je življenje vredno živeti? Zapisal si razloge, zakaj bi bilo drugim boljše brez tebe. Ampak ali res lahko veš, kaj razmišljajo drugi? Vsak od nas namreč doživlja svet skozi svoje oči. Skušaj se vprašati raje, zakaj jim ne bi bilo boljše brez tebe?Prepričana sem, da te imajo tvoja družina, punca in prijatelji radi in, da tudi ti takšen kot si, bogatiš njihovo življenje. Verjamem, da je težko, ko so prisotna negativna razmišljanja in da te obremenjujejo, zato te res spodbujam, da poiščeš strokovno pomoč. Znašel si se v obdobju neprijetnih situacij in razmišljanj, ampak vse to je minljivo in začasno. Poskusi razmisliti o tem, kaj lahko narediš sam, da zmanjšaš takšna razmišljanja? Če imaš res bližnjo osebo, jo prosi, da se v primeru stiske lahko obrneš na njo in ji poveš o tem. Mogoče bi bilo dobro tudi, če bi začel pisati dnevnik s svojimi razmišljanji in čustvi ter označil, v kolikšni meri so resnična, kako lahko razmišljaš nasprotno temu. Torej konkretno, zakaj tvojim bližjim ne bi bilo boljše brez tebe, kje lahko iščeš pomoč, zakaj ima tvoje življenje smisel, kaj vse te čaka še v življenju. Prepričana sem, da si tudi ti lahko opomoreš na takšen način, da boš začel življenje živeti, ga uživati in vztrajati v njem. Lahko poskusiš razmisliti tudi o tem, za kaj vse si lahko hvaležen (družina, punca, služba…) in na takšen način preoblikovati svoje misli v bolj pozitivne. Vsekakor je to proces in ne zahtevaj od sebe preveč naenkrat. Na koncu bi te še enkrat spodbudila, da res poiščeš nekoga za pogovor, saj pogovor rešuje in daje moč.


Vesela bom, če mi boš še pisal.

Urška Meolic Kotnik, mag. psih.