Nasilje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Heihoi

Nasilje

ObjavaNapisal Heihoi » 17 Feb 2020 20:58

Zivjo. Mene pa zanima kaj naj storim. Nekaj dni nazaj sem bila v klubu s prijateljicami.Napile smo se prisel je neki tip ki je ze polnoleten jaz pa se nisem. Skupaj smo sli do vikenda kjer smo spali. Zbudila sem se z modricami po celem trebuhu ter zelo globoko ureznino na vagini. Zelo me skrbi. Spomnim se da me je zelo bolelo kar je delal ter da sem ga prosila naj odneha ampak ni. Pravi da spolnega odnosa ni bilo za kar mi je odleglo. Ampak se vedno me zelo skrbi. Gre za nasilje? Bi ga lahko prijavila? Ne spovnim se veliko. Vem da me je mocno stiskal za boke zaradi cesar imam modrice in da mi je rajcal ampak a mi je tako mocno da mi je to pustilo tako globoko rano dolgo priblizno stiri centimetre? Pa prosila sem ga veckrat naj neha ker me mocno boli pa ni.Mislim da mi je pustilo malo travme. Neupam si vec hodit v klube. Ali naj povem starsem? Nevem kaj naj naredim...prosim da mi pomagate. Hvala
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nasilje

Uredništvo » 18 Feb 2020 09:22

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

To o čemer pišeš je evidentno nasilje nad tabo. Zadeva je za prijavo na policijo in to čimprej, dokler so še vidni znaki poškodb (materialni dokazi). Fant je prekoračil mejo spoštovanja tvoje zasebnosti in ni upošteval tvoje volje. Predlagam ti, da o tem spregovoriš z zaupno odraslo osebo. Če se doma razumeš s starši do te mere, da veš, da ti bodo v oporo, se pogovori z njimi, drugače se lahko pogovoriš in prosiš za pomoč tudi drugo odraslo osebo (šolsko svet. delavko, kakšnega sorodnika, trenerja...). Predvsem pomembno se mi zdi, da ne ostajaš sama s tem dogodkom in da imaš podporo v postopkih (na policiji, pri zdravniku, kasneje na sodišču). Pomembno se mi zdi, da čimprej obiščeš zdravnika, da te pregleda in evidentira poškodbe (dokaz).

Nazadnje pa bi ti rada rekla, kar se mi zdi najpomembneje, da sebe ne kriviš. Za dejanja je popolnoma odgovoren fant, ki ti je to storil in ni olajševalnih okoliščin oz. tvoja ravnanja (da ste se zabavali, da si bila opita...) ne zmanjšujejo njegove odgovornosti.

Le pogumno spregovori,
Nataša Omladič Ograjenšek, profesorica socialne pedagogike
hajaj

Re: Nasilje

ObjavaNapisal hajaj » 18 Feb 2020 13:15

Strah me je zelo me je strah povedat. Z druzino se ne razumem tako dobro.Ker so mi modrice ze zelo zbledele bi slike mogoce ucinkovale? ker sem slikala veckrat. Tudi rano na vagini. Naj grem h ginekologinji zaradi rane? Zaradi te rane me zelo skrbi saj je globoka. Hvala za vas odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nasilje

Uredništvo » 19 Feb 2020 10:16

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

pojdi h ginekologinji in natančno povej, kako se je to zgodilo, ne prikrivati.
Sprašujem, če imaš še kakšno drugo odraslo osebo, da bi ti bila v oporo pri prijavi in bi razumela dogodek, v katerem si bila žrtev. Menim, da je prav, da nasilje prijaviš na policiji. Če ni odrasle osebe, ki bi ji zaupala, pa morda kakšna prijateljica. Samo nekoga imej ob sebi. Ne ostajaj sama s tem.

Lep pozdrav,
Nataša Ograjenšek Omladič, profesorica socialne pedagogike