Zobje

Vprašanja na tosemjaz.net.
noben
Objave: 12
Pridružen: 27 Dec 2019 10:05

Zobje

ObjavaNapisal noben » 14 Jan 2020 22:32

Obstaja kaksna moznost, da bi imel malo bolj bele zobe?
Avatar
Lukas
Objave: 34
Pridružen: 28 Dec 2019 21:38
Lokacija: Slovenija

Re: Zobje

ObjavaNapisal Lukas » 15 Jan 2020 20:38

Pozdrav!

Načeloma obstajajo tehnike in zobne paste, ki omogočajo lepše in "bele" zobe, pa vendar jim osebno ne bi preveč zaupal. Zobje namreč pridejo v različnih odtenkih, od popolnoma belih do bolj rumenkastih. In to je čisto normalno. Dokler si zobe čistiš temeljito in redno, težav ne bi smelo biti, zobje pa bodo točno takšni kot morajo biti.

Še dve dejstvi za v razmislek. Na osebi s temnejšo kožo izgledajo tudi zobje "bolj beli", ne glede na to da morda sploh niso v primerjavi z osebo s svetlejšo kožo. In "beli zobje", ki jih vidiš v reklamah in na znanih osebah navadno niso tako beli, ampak le popravljeni z računalnikom za lepši izgled.

Lep pozdrav. :D
Tudi sam sem le 18 letni najstnik, ki se trudi pomagati po najboljših močeh.
Vsak dan je priložnost za nova spoznanja. Vrjamimo v lepo in svetlo prihodnost. Vedno.
Če ima kdo kakršnokoli vprašanje z veseljem poskusim odgovoriti.

Lukas
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zobje

Uredništvo » 16 Jan 2020 12:19

Odgovor svetovalke
________________

Zobe, enako kot barvo kože, dobimo z rojstvom, jih podedujemo, zato jih kasneje ne moremo spreminjati. Barva zob je odvisna od kvalitete mineralizacije sklenine v času nastajanja sklenine.
Sklenina, tudi emajl, je zelo trdna snov, zgrajena iz anorganskih hidroksil apatitnih kristalov (96 %) in organskih snovi ter vode( 4%). Barva zob je odvisna od razmerja med anorgansko in organsko količino snovi v sklenini. V dobro mineralizirani sklenini prevladujejo anorganski deli snovi. Zobna krona je zgrajena iz dentina, ki je rumene barve, katerega pokriva plast sklenine, ki je lahko bolj ali manj prosojna. Kvalitetno mineralizirana sklenina je zelo prosojna. Skozi to prosojno plast sklenine proseva rumeni dentin, zato so takšni zobje bolj rumene barve.

Enako kot ločimo različne konstitucije oseb, ločimo tudi različne vrste zob.
- nativni zobje, so veliki, njih sklenina je dobro mineralizirana, zato je bolj prosojna, rumena barva dentina je bolj vidna, so pa bolj odporni za razvoj zobne gnilobe
- sklerotični zobje, so slabše mineralizirani, manj rumene barve in nekoliko manj odporni za razvoj zobne gnilobe
- malakotični zobje, sklenina je zelo slabo mineralizirana, slabo prosojna, zato so zobje videti bolj bele barve, zobje so gracilni. Zaradi slabe poapnelosti so takšni zobje, zelo podvrženi razvoju zobnie gnilobe

Mislim, da sem odgovorila na zastavljeno vprašanje.
Zobe pa lahko obarvajo različna živila in tekočine. Takšna zabarvanja zob pa lahko odstranimo z zobnimi pastami, ki vsebujejo nekoliko agresivnejše brusne delce. Treba pa je pripomniti, da takšne paste uporabimo le občasno. Grobi sestavni deli teh zobnih past, lahko ob daljši uporabi, trajno poškodujejo strukturo zobne sklenine, enako kot vsa belilna sredstva.

Pozdrav,
Vilma Cvikl, dr.dent.med.,
specialistka pedontologije
Pikica7868

Re: Zobje

ObjavaNapisal Pikica7868 » 19 Jan 2020 21:57

zivjo! Poskusi z aktivnim ogljem,ki res pomaga. Dobis ga v lekarni.