srednja šola

Vprašanja na tosemjaz.net.
imam vprašanje

srednja šola

ObjavaNapisal imam vprašanje » 12 Jan 2020 16:35

pozdravljeni

letos bom stara 14 let sem 8 razred,kolikor sem slišala se 7,8,9 razred zbirajo točke za srednjo šolo res me skrbi,ker nimam najboljših ocen v 7 razredu sem imela 2 predmeta zaključena z 2 kar nekaj z 3 in manj z prav dobrimi in odličnimi ocenami letos pa imam že 3 negativne ocene ter nekaj zadostnih ter dobrih le malo jih imam prav dobre ter odlične

NO MOJ PROBLEM PA JE DA HOČEM BITI PO POKLICU LOGOPED ALI PA FIZIOTERAPEVT V GLAVEM HOČEM POMAGATI LJUDEM NEVEM ALI BI ŠLA NA ZDRAVSTEVNO ALI GIMNAZIJO SLIŠALA SEM DA MOREŠ ZA TE ŠOLE IMETI ODLIČNE OCENE,MI LAHKO POVESTE ALI IMAM MOŽNOST DA GREM NA KAKŠNO DRUGO ŠOLO ZA LOGOPEDA

drugače nimam težav z učenjem meni se samo ne da ... sedim pred zvezkom in delam vse drugo samo učim se ne zavedam se da morem imeti dobre ocene in da gre za mojo prihodnost samo resnično nimam interesa do učenja vsak teden imam po 6 ocen jaz pa samo sedim in nic ne delam kako naj se začnem učit in kako se sploh pravilno uči...upam da dobim odgovor

lp.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: srednja šola

Uredništvo » 16 Jan 2020 09:46

Odgovor svetovalke
________________

Lepo pozdravljena,

najprej se ti opravičujem za pozen odgovor. Upam, da ti bo moj odgovor pomagal pri načrtovanju svoje nadaljnje izobraževalne poti.

Najprej bi ti želela reči, da imej v mislih, da je tvoja izobraževalna pot odprta, lahko jo spreminjaš in dopolnjuješ. Nikakor ni determinirana s tvojimi trenutnimi ocenami, rezultati, motivacijo za učenje in učnimi navadami. To je trenutno stanje, ki pa ga lahko, seveda ob močni volji, z jasnimi cilji, delom in vztrajnostjo spremeniš in zapelješ v smeri, v kateri si želiš.

Zapisala si, da si v osmem razredu in da si seznanjena s tem, da se v 7., 8. in 9. razredu zbirajo točke za vpis v srednjo šolo. Res je tako. Te točke postanejo pomembne, ko se želiš vpisati na šolo, ki ima omejitev vpisa. Skupek točk je namreč osnova za rangiranje kandidatov, ki se želijo vpisati na tisto šolo, v točno tisti izobraževalni program.

Ti razmišljaš o gimnaziji ali pa o srednji zdravstveni šoli. Obe šoli sta precej zahtevni in od dijakov zahtevata kar nekaj učenja, motivacije za učenje, delovne navade in vztrajnost. Seveda ob tem, da je dijak zmožen razumeti in si zapomniti učno snov, ki jo tam sliši. Predlagam, da se pred odločitvijo o izbiri šole najprej dodobra izprašaš - koliko si pripravljena vlagat v učenje, kakšne so tvoje delovne in organizacijske navade, v kolikšni meri si pripravljena na račun učenja imeti manj prostega časa ... Napisala si, da z razumevanjem snovi nimaš težav, kar je dobro.

V kolikor si pripravljena iz sebe iztisniti kaj več, potem začni s spremembami že danes. Postavi si organizacijo učenja (urnik), uči se sproti in ko se učiš čas posveti učenju. Prosti čas pa naj bo prosti čas - tega seveda moraš imeti. Glede na to, da sedaj delaš bolj malo, imaš verjetno tudi luknje v znanju in boš potrebovala več napora, da jih pokrpaš. To pomeni, da boš pridobila manjkajoče znanje in bo v srednji šoli (4 letni program) lažje. V kolikor boš nadaljevala s takim načinom dela kot sedaj, se boš lahko vpisala v programe brez omejitev, kamor sodijo tudi 3-letni izobraževalni programi.

Zapisala si, da razmišljaš o fizioterapiji ali pa logopediji. To sta oba programa, v katerega se želi vpisali veliko dijakov in tako je že v naprej znano, da je omejitev vpisa pričakovana. V kolikor se bom odločila za fizioterapijo, ti svetujem, da šolanje po osnovni šoli nadaljuješ na srednji zdravstveni šoli - zdravstvena nega, saj boš imela z opravljeno poklicno maturo boljše izhodišče pri kandidaturi. V kolikor bi si tekom srednje šole premislila in bi želela na logopedijo, pa boš morala opraviti maturitetni tečaj in splošno maturo. V kolikor pa želiš na logopedijo, pa ti svetujem gimnazijo. Na ta program se zaradi navala lahko vpiše le peščica tistih, ki so zelo uspešni na splošni maturi.

Torej - najprej premisli koliko si pripravljena vlagat v šolsko delo in ob tem si postavi realne cilje. Potem pa naprej. Do ciljev pa lahko, kot sva rekli prideš tudi po daljši poti.

Želim ti vse dobro in izkoristi te zimske dni za postavljene cilje. Pomlad ima namreč svojo moč, kar pa verjetno že veš.

Srečno,
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja