Hormonsko neravnovesje

Vprašanja na tosemjaz.net.
ines56

Hormonsko neravnovesje

ObjavaNapisal ines56 » 11 Jan 2020 22:16

Pozdravjeni!

Stara sem 14 let. Zadnje 4 mesece imam drisko in neredne menstruacije s krvnimi strdki, kri je bolj svetlo rdece barve in na trenutke roza. Menstruacijo imam že od 10 leta, ki so do zdaj bile redne in normalne. Izpadajo mi lasje in imam težave s spominom, koncentracijo v šoli zelo mi tudi niha razpoloženje. Okoli trebuha se mi je začela nabirati odvečna maščoba in stalno imam željo po sladkorju. Nikoli se nisem veliko gibala in skrbela za zdravi slog življenja in prehrane. Sumim, da imam hormonsko ne ravnovesje in me zanima, če so moja ugotavljanja pravilna glede na opis težav. Kako te težave odpravim s prehrano? Kaj moram jesti, da se mi hormoni spet uravnajo? Je bolje, da grem k zdravniku in jemljem kakšna zdravila? Lahko delam kakšne vaje za hujšanje saj imam tudi malo odvečnih kilogramov. Zadnja dva dni sem že začela z bolj zdravo prehrano in gibanjem. Vsak dan grem na na zrak in delam vaje, ki najbi pomagale pri hujšanju. Je pravilno, da izgubim kakšen kilogram ali bo hujšanje samo še poslabšalo zadevo? Katero hrano naj izberem za zajtrk, kosilo in večerjo, da se mi izboljšajo težave?

V naprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hormonsko neravnovesje

Uredništvo » 15 Jan 2020 22:38

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena.

Možno je, da gre res za hormonsko neravnovesje, lahko bi pa šlo tudi za kaj drugega. Glede tega bi bilo prav obiskati svojo izbrano zdravnico/ zdravnika, ki bo po potrebi odredil odvzem krvi.

Glede prehrane in gibanja pa tako; vedno je odlična zamisel dati več poudarka na izboljšanje svoje prehrane in gibanja/ fizične kondicije. So pa napotki glede teh zadev široko dostopni in jaz ti ne bom znal najbolje odgovoriti na ta vprašanja- glede tega bodo drugi svetovalci na naši strani precej bolj usposobljeni.

Lep pozdrav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine