HIV?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Prestrašena

HIV?

ObjavaNapisal Prestrašena » 08 Jan 2020 21:38

Pozdravljeni!
Na vas se obračam z vprašanjem, namreč začelo me je nekaj skrbeti...
na enem forumu sem brala neko zgodbo o punci, ki je na maturantskem izletu od nekega španca dobila HIV.
Sedaj pa tudi mene skrbi... imela sem fanta, s katerim sva bila skupaj, seveda sva imela tudi spolne odnose. Parkrat tudi brez kondoma, ker sem jaz jedla kontracepcijske tabletke. Po koncu dolge zveze, sem izvedela, da je on imel med tem spolne odnose tudi z mojo prijateljico (pač, očitno je varal, kakorkoli že, to ni pomembno)... sedaj pa me skrbi, da ni bila samo ona, in da kljub temu, da mi je zagotovil, da zagotovo nima nobenih bolezni, ker vseeno ni imel toliko punc oz. so vse pred mano bile ''device'' oz. pred njim niso imele še nikogar... da bi on vseeno imel kakšno bolezen, ali HIV, ki jo je prenesel name. S fantom sva prekinila eno leto nazaj... nikoli nisem imela nekih zdravstvenih težav, sploh se ne spomnim, da bi bila v času od začetka zveze do danes bolana kakorkoli drugače kot enkrat s trebušno virozo in par prehladov... Mislite, da je možno, da sem vseeno okužena? Res me skrbi, ne vem pa, če sploh obstaja možnost, glede na to, da smo vsi mladi in vseeno nismo imeli veliko spolnih partnerjev... On je star kot jaz.

Hvala za vaš odgovor!
Še vedno ista

Re: HIV?

ObjavaNapisal Še vedno ista » 09 Jan 2020 18:39

Hotela sem samo še dodati, da sem od takrat že večkrat dala kri v bolnici in ni bilo nobenih posebnosti na izvidu, poleg tega pa sem bila tudi na brisu pri ginekologinji, kjer je blo vse normalno in okej... verjetno (če bi slučajno bilo kaj v zvezi s spolnimi boleznimi), bi se verjetno opazilo, če ne na krvi, pa vsaj na brisu, ko dajo na preiskave? Ali se motim? :)
Verjetno samo paničarim, ker preveč razmišljam... če bi bilo HIV tako lahko dobiti, bi marsikoga moralo verjetno bolj skrbeti kot mene. :') Ampak res najlepša hvala za odgovore.
Avatar
Lukas
Objave: 34
Pridružen: 28 Dec 2019 21:38
Lokacija: Slovenija

Re: HIV?

ObjavaNapisal Lukas » 12 Jan 2020 12:58

Pozdravljena!

Zgodbo o kateri govoriš, tudi sam poznam. Kakšen teden nazaj mi je namreč članek Facebook večkrat pokazal kot sponzorirano objavo zato sem ga naposled celo šel prebrati in vem o čem govoriš. Tako tudi razumem tvojo skrb. Da mogoče najprej povem, od kod članek izvira. Objavljen je bil na spletni strani cosmopolitan.metropolitan.si, do njega lahko dostopaš preko povezave: https://cosmopolitan.metropolitan.si/se ... -maribora/. Kot je zapisano na dnu je članek star že nekaj let in je bil sedaj le ponovno objavljen, tako da vzemi to v vednost.

Razumeti moraš, da je bil fant o katerem govori objava zagotvo zelo spolno aktiven in je svojo okužbo s HIV zavedno prenašal na nič hudega sluteče obiskovalce maturantskega izleta. Pri situaciji s tvojim fantom, ki si mu zaupala so stvari drugačne. Manj spolnih partnerjev kot imaš, nižja je možnost za okužbe. In če ste bila dekleta, s katerimi je tvoj fant imel spolne odnose res device, potem mislim, da je zelo malo vrjetno, da bi bila lahko okužena. Pa vendar sem vesel, da si ko prideš do spolno prenosljivih bolezni o tem kritična in razmišljaš prav in s trezno glavo.

Kar se tiče obiska v bolnišnici in pri ginekologu, ti žal ne znam nič povedati. Ker sem fant ne vem, kaj dekleta počnejo pri ginekologu, zdravnik pa tudi ne bom zato se v to znanje ne spuščam. Na drugo vprašanje ti bo tako veliko bolje lahko odgovorila ginekologinja. Drugače pa je ne dnu članka, katerega povezavo sem ti podal, tudi informacija kam lahko greš in se aninomno testiraš za bolezen. Ta odločitev je pa čisto tvoja.

Želim ti veliko sreče in varnih spolnih odnosov. :D

Lep pozdrav
Tudi sam sem le 18 letni najstnik, ki se trudi pomagati po najboljših močeh.
Vsak dan je priložnost za nova spoznanja. Vrjamimo v lepo in svetlo prihodnost. Vedno.
Če ima kdo kakršnokoli vprašanje z veseljem poskusim odgovoriti.

Lukas
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: HIV?

Uredništvo » 20 Jan 2020 10:42

Odgovor svetovalke
________________

Pozdrav, najprej opravičilo za pozni odgovor; očitno sem vprašanje spregledala.

Vezano na izpostavljenost različnim okužbam, ki se lahko prenašajo s spolnimi odnosi, je veliko koristnih informacij na spletnem naslovu https://aspo.mf.uni-lj.si/static/ASPO_new/#/

V primeru okužb, ki se manifestirajo z vaginalnim izcedkom in drugimi lokalnimi težavami, se ob ginekoloških pregledih, če je izcedek prisoten, s ciljanimi laboratorijskimi preiskavami lahko ugotovi povzročitelja. Določene okužbe ne potekajo z lokalnimi znaki in se lahko ugotovijo s ciljanimi krvnimi preiskavi (npr. hepatitis B, C, HIV).

Da bo vsaka skrb odveč, je najbolje, da se odločite za testiranje na HIV in hepatitise. Testiranje (anonimno, brezplačno, brez napotnice) je možno opraviti vsak ponedeljek na infekcijski kliniki v LJ med 12. in 14. uro; testiranje lahko izvede tudi osebni zdravnik, vendar ne anonimno. Testiranje na HIV je v tujini bistveno bolj pogosto kot pri nas; še vedno ga spremlja neupravičen predsodek, a tako pač žal je.

Lep pozdrav,
Prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr.med.,
specialistka epidemiologije