Tezave s hrano

Vprašanja na tosemjaz.net.
Angie167

Tezave s hrano

ObjavaNapisal Angie167 » 07 Jan 2020 15:06

Nekaj let se redno prenajedam. Sedaj razmisljam, da bi si poiskala pomoc od psihologa. Zanima me kako poteka to zdravljenje in ce se sploh da resit? Imam pa 20 let, tako da je res cas, da si poskusam pomagati, ce bo slo.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tezave s hrano

Uredništvo » 14 Jan 2020 09:47

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Angie167.

Najprej ti čestitam za moč in pogum, da si se odločila spremeniti svoje vzorce prehranjevanja in razmišljaš o pomoči s strani psihologa. To je že prvi korak k spremembi. Zdravljenje poteka sicer več mesecev, včasih tudi let, čisto odvisno od tvoje zgodovine motnje hranjenja in od tvoje motivacije.

V ozadju motenj hranjenja so vedno še druge psihološke problematike, kot je npr. nizka samopodoba, težave v odnosih z drugimi, kakšni strahovi,... In potrebno je veliko delati prav na teh področjih, hrana je zgolj simptom oz. obrambni mehanizem, preko katerega reguliraš stresne situacije, včasih pa prenajedanje postane že kar navada in se je treba te nefunkcionalne navade odvaditi.

Vsak psiholog dela malo drugače, tako da ti težko napišem točno kako bo izgledalo tvoje zdravljenje, vendar ti priporočam, da izbereš pomoč, ki je specializirana posebej za to področje. Je pa vse v tvojih rokah, psiholog te lahko usmerja, samo ti pa lahko spremeniš svoje vedenje in svoje življenje. Seveda se da vsako motnjo hranjenja dokončno pozdraviti, pomembna je le tvoja motivacija, ki mora biti ves čas dovolj visoka, da boš vztrajala.

Kar pogumno še naprej!

Želim ti vse dobro in veliko motivacije, če pa želiš še kaj vprašati ali te še kaj bolj podrobno zanima, pa kar napiši.
Maja Gselman, univ.dipl.psihologinja, zakonska in družinska terapevtka
Angie167

Re: Tezave s hrano

ObjavaNapisal Angie167 » 14 Jan 2020 22:21

Napisali ste, naj izberem psihologa specializiranega posebej za to podrocje. Torej, ce razumem prav, moram najti nekoga, ki se ukvarja tocno s tem in mi "navaden" psiholog v zdravstvenem domu ne more pomagati? Sama nimam ravno veliko moznosti se vozit dalec, lahko grem le v 20km oddaljen zdravstveni dom, kjer deluje psiholog, ne vem pa ali je kaj posebej specializiran, po moje je bolj splosen. Torej on je primeren zame ali ne?

Drugace pa hvala za spodbudne besede. Moram povedati, da se grozno bojim. A hkrati si seveda zelim pomagati.

Hvala za odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tezave s hrano

Uredništvo » 15 Jan 2020 12:55

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

seveda ti bo vsak psiholog v zdravstvenem domu znal pomagat in te usmerjat, vendar če bi imela možnost, če bi blizu tebe bila specializirana pomoč za motnje hranjenja, bi ti svetovala, da bi jo izbrala. Ker pa kot praviš nimaš te možnosti, je tudi psiholog v tebi najbližjem zdravstvenem domu dobra pomoč. Sicer pa te res ne rabi bit strah, po pomoč boš šla zaradi sebe in psiholog je tam zato, da ti pomaga. Delo poteka kot usmerjen pogovor in iskanje načina in poti, da zmanjšaš svoje stiske ali jih celo odstraniš. Tako da kar pogumno in vztrajno naprej!
Maja Gselman, univ.dipl.psihologinja, zakonska in družinska terapevtka
Angie167

Re: Tezave s hrano

ObjavaNapisal Angie167 » 16 Jan 2020 10:01

Super. Se to vprasanje in potem ne bom vec tezila. Kako pogosto pa so ta srecanja?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Tezave s hrano

Uredništvo » 16 Jan 2020 12:14

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

jaz sicer ne delam v javnem zdravstvenem sistemu, tako da čisto natančno ne vem, kako pogosta so srečanja, ampak mislim, da so na začetku enkrat na teden, kasneje pa se ta obdobja med samimi srečanji povečujejo. Sicer pa nič ne težiš, svetovalci smo tu zato, da pomagamo in odgovarjamo na dileme/vprašanja. Tako da če se ti pojavlja še kakšno vprašanje, kar napiši.

Vse dobro ti želim,
Maja Gselman, univ.dipl.psihologinja, zakonska in družinska terapevtka