Oce pije

Vprašanja na tosemjaz.net.
Razocaranaaa5

Oce pije

ObjavaNapisal Razocaranaaa5 » 27 Nov 2019 20:15

Pozdravljeni. Oce pije kar pogosto, pride domov pijan da ne more niti hodit. In tak gre za volan. Sedaj ima pogojno kazen saj so mu poleti vzeli izpit. Sem upala, da bo potem boljse da ne bo vec pil. Ampak danes je spet hudo. Tezava sem jaz, ker me vse to neznansko boli. Ne znam niti opisat kako se pocutim, cutim jezo, zalost, razocaranje, bes, zelo sem prizadeta. Trpimo vsi doma no, njegova mama, moja mama, jaz. In on to ve, in smo mu nestetokrat rekle naj neha, a ne pomaga. Tudi na kako zdravljenje ne bi sel. Pa itak ne bi pomagalo ker ima take prijatelje, ki pijejo....

Pisem vam zato, ker ne vem kaj naj naredim, da me to neha bolet. Ko so tako hude situacije kot danes, ko verjetno niti domov ne bo prisel sam, se jaz vedno zaprem vase. Itak nimam nikogar da bi me razumel, ker nihce od poznanih nima take situacije kot jaz. Z mamo in babico se pa ne odprem da bi vse izpovedala kako mi je. In cutim, kot da se mi podira svet. Vem, da je veliko ljudi po svetu ki imajo v druzini alkoholika, vendar jaz sem zelo obcutljiva oseba in se mi zdi da je vse skupaj se toliko slabse in zelo zelo vpliva name, na moje delovanje, pocutje.

Zacela sem si pisat dnevnik, da vsaj nekam dam. A ne pomaga. V tem trenutku niti ne vem zakaj vam pisem, zelim le da se vse to preneha in da me neha bolet. In zelim da neha pit in da se danes vrne ziv in zdrav domov.

Ce imate kaksno besedo zame, pa bom vesela.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Oce pije

Uredništvo » 28 Nov 2019 09:22

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Razocaranaaa5,

hvala za tvoje pismo. Prebrala sem ga večkrat in veliko razmišljam o tebi in tvoji bolečini. Kot sem prebrala se zaradi očetovega pitja počutiš zelo slabo, boli te, čutiš jezo, razočaranje, bes. Vsa ta različna, celo nasprotujoča si čustva, te prevevajo in bolijo. Oče te je prizadel. Zelo. Takšna občutja so zelo pogosta oziroma se praviloma pojavljajo pri otrocih, kateri starši prekomerno pijejo alkohol. Oče te vsakodnevno postavlja v situacije, v katere te ne bi smel. Zelo pomembno je, da veš, da za njegovo pitje nisi kriva ti! To, da oče pije je njegova odločitev. To je, v prvi vrsti, težava tvojega očeta in potem tudi mame, saj morata zadevo skupaj rešiti. Praviš, da oče ne želi na zdravljenje, in žal, dokler te odločitve ne bo sam sprejel, ali ne bo postavljen pred dejstvo, mu težko pomagaš, morda mu lahko mama, a to bo morala storiti ona.

Morda bi se vseeno skušala pogovoriti z mamo ali babico, včasih nam pomaga že to, da se z nekom pogovorimo, tudi če se situacija ne razreši. Misliš, da bi lahko? Zelo me veseli, da si začela pisati dnevnik, s tem misli preneseš na papir, kar je verjetno včasih zelo boleče, a nam lahko pomaga, da situacijo vidimo od daleč, se morda za trenutek od nje oddaljimo in vsaj del bolečine prenesemo na papir.

Predlagam, da bi skupaj z mamo poiskale pomoč. Obstaja veliko društev in skupin, kamor bi se lahko vključile, kjer imajo ljudje podobne zgodbe in bi lahko delile izkušnje in načine, kako se soočati s tako težkimi čustvi in občutji. Če nam poveš, iz katerega kraja si, ti lahko pomagamo najti pravo pomoč. Veliko virov pomoči pa je dostopnih tudi na http://www.infomosa.si/pomoc/. Lahko jih prebrskaš, najdeš kaj v svojem kraju in jih pokličeš. Prepričana sem, da te bodo sprejeli. Bi lahko šla na pogovor tudi k svoji zdravnici, psihologu v zdravstvenem domu ali šolski psihologinji?

Vse dobro ti želim in mislim nate. Oglasi se nam še.
Dr. Maja Roškar, univ. dipl. psihologinja