sestrin fant

Vprašanja na tosemjaz.net.
sara222

sestrin fant

ObjavaNapisal sara222 » 13 Nov 2019 19:09

Pozdravlejni,
kmalu bo eno leto od kar ima sestra fanta...

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: sestrin fant

Uredništvo » 14 Nov 2019 10:19

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Hvala, da si nam zaupala svojo stisko. Menim, da te upravičeno skrbi za sestro, saj imam občutek, da jo je fant izoliral, da bi jo imel čim bolj zase. To je oblika čustvenega nasilja, ko te partner poskuša obrniti proti ljudem, ki so ti najbližji, ti preprečiti, da se družiš s prijatelji in te imeti samo zase. To vedenje je nevarno, saj ne moreš vedeti, kako daleč bo šel s svojim vedenjem. Zdi se, da je sestrin fant ljubosumen in je popolnoma prevzel kontrolo nad njo, kar pomeni, da on odloča, s kom se sestra sme in ne sme družiti. Ona mu v vsem sledi, saj sta skupaj šele leto dni in je še vedno slepo zaljubljena vanj, kar pomeni, da bo naredila vse, da ga ne bi izgubila, saj je on najpomembnejša oseba v njenem življenju.

Zelo razumljivo je, da te skrbi, žal pa tega ne boš mogla kar tako spremeniti. Lahko se poskusiš ponovno pogovoriti s starši (brez sestrine prisotnosti) in jim povedati, da je fant po vsej verjetnosti čustveno nasilen in manipulativen, čeprav je sestra polnoletna in verjetno ne bo poslušala nikogar izmed vas. Lahko poskusiš ponovno govoriti s sestro in ji povedati, da te skrbi, kar si ji verjetno tako ali tako že. V vsakemu primeru jo bo težko iztrgati iz primeža manipulacije in namernega izoliranja, saj še vedno ne vidi (a prav gotovo čuti), da fant dela kaj narobe. Verjetno ji tudi govori, da niste dobra družba zanjo, da jo želi le zaščititi, ker jo ima tako zelo rad... Sestra mu verjame in morda njegovo pretirano skrb (kontrolo) jemlje kot dokaz ljubezni, češ 'kako me ima rad'. To ni ljubezen, to je obsedenost in čustveno nasilje.

Kot rečeno, ne boš mogla veliko storiti, dokler ne bo sama pripravljena spregledati, med tem časom pa si ji lahko samo v oporo, če te bo potrebovala. Če te ne bo poslušala, ji lahko morda tudi napišeš, da te zelo skrbi zanjo, ker se ti zdi, da sta izgubili stik, odkar je s fantom in da si želiš, da bi ga spet vzpostavili. Mogoče je najboljše, da ji ne rečeš nič slabega o fantu, ker ga bo zagovarjala in bo to ustvarilo negativno ozračje med vama, to pa bo vodilo v razbitje vajinega odnosa. Najboljše je, da ji daš vedeti, da si zanjo tu in na ta način popraviti odnos. Ko bo odnos enkrat boljši (upajmo), potem se ti bo mogoče sčasoma zaupala in boš lahko rekla, da jo je fant namerno izoliral in da je to zaskrbljujoče. Če ji to rečeš zdaj, ga bo branila in potegnila z njim. Zdaj si tudi še ne želi priznati, da imaš morda prav, ker ga njeno srce zagovarja in ker bi si potem morala priznati, da je naredila napako, da je z njim. Ko pa se bosta enkrat v prihodnje spet zbližali (kar lahko uspe samo tako, da ne govoriš grdo o osebi, ki jo ima najraje), pa se ti bo počasi odprla in zaupala.

Omenjeno zna trajati mesece, a boš morala biti potrpežljiva. Verjamem, da je težko gledati ta nezdrav odnos, a več kot oporo in zaupanje ji ne moreš dati. Kar se pa fanta tiče... Ko je pri vas, bi na tvojem mestu imela z njim le osnoven, ne nesramen odnos. Tako ne bo imel osnove, da te ozmerja sestri, prav tako boš dokazala, da se ne boš spuščala na njegov nivo. Nasilja in manipulacije ne moreš rešiti z istim in pričakovati drugačen rezultat, zato se poskusi postaviti nad to, in se ne zapletati v podobne taktike, kot jih uporablja njen fant.

Predlagam, da poskusiš in se v prehodnje še obrneš na nas, če boš potrebovala podporo.

Želim ti vse dobro, pa srečno.
Marjetka Gojkošek, mag. psihologije