Prva zveza

Vprašanja na tosemjaz.net.
Effouffo

Prva zveza

ObjavaNapisal Effouffo » 02 Nov 2019 17:53

Kdaj je "normalno" imeti prvo resno zvezo (s poljubljanjem...) oz. do kdaj ni priporočljivo imeti takšne zveze.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prva zveza

Uredništvo » 06 Nov 2019 08:19

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen, Effouffo!

Najprej se ti zahvaljujem za tvoje vprašanje, za katerega verjamem, da zanima marsikaterega tvojega vrstnika. Sprašuješ, kdaj je "normalno" imeti prvo resno zvezo s poljubljanjem in do kdaj take zveze ni priporočljivo imeti.

Želela bi pojasniti besedo "normalno", ki jo izpostavljaš v tem primeru. Kar je za nekoga sprejemljivo v določenem obdobju, je za nekoga drugega povsem neprimerno v enakem časovnem obdobju. Vse je odvisno od stopnje razvoja posameznika in tega, kar si sam najbolj želi. V partnerskem odnosu je tako potrebna dobra komunikacija, poslušanje drug drugega, sprejeti ga takega, kot je in ga ne želeti spreminjati v nekoga, ki bi nam bolj ustrezal. Ko boš razmišljal in deloval v tej smeri, boš tudi bolj pripravljen na vzpostavitev partnerskega odnosa. Sam zase boš tako najbolj vedel, kdaj boš pripravljen na resno zvezo.

Ne morem ti dati točnega odgovora v zvezi s tem, kdaj je ali kdaj ni priporočljivo imeti resno zvezo. Lahko ti pa povem, da imaš še več kot dovolj časa za resno zvezo, ko boš sam najbolj čutil, da si pripravljen in bi želel imeti resnega partnerja.

Sedaj pa te spodbujam, da spoznavaš svoje vrstnike ter vrstnice in vzpostavljaš prijateljske odnose, preko katerih lahko kasneje razvijaš tudi resno zvezo. Si pa sedaj v obdobju celostnega razvoja, kjer je povsem običajno, da te začnejo zanimati tudi osebe nasprotnega spola in zato so taka vprašanja še kako pomembna. Preko razmišljanja o takih zadevah se tudi sam razvijaš in ugotavljaš, kaj ti je v življenju pomembno in kako boš kasneje živel, kje so tvoje vrednote. Z odgovorom bi te želela spodbuditi k temu, da sam zase razmišljaš, če se ti zdi, da si trenutno že pripravljen na resno zvezo ter odgovornosti, ki jih prinaša ali pa želiš uživati v svojem mladostniškem obdobju ter spoznavati najprej sebe, da boš takrat, ko boš pripravljen, lahko razvijal res dober odnos.

Želim ti vse dobro pri spoznavanju samega sebe,

Urška Meolic Kotnik, mag. psih.