Psiholog

Vprašanja na tosemjaz.net.
Amlp

Psiholog

ObjavaNapisal Amlp » 11 Sep 2019 11:09

Ze nekaj let se pocutim slabo, osamljeno, potrta sem, nimam volje in energije za zivljenje. Nimam prijateljev, imam mamo in oceta, nimam pa druzine. Od njiju slisim samo grde besede in mnenje o meni kar me se dodatno potre in jemlje tisto malo kar me ohranja pri zivljenju.
Zanima me ali bi bilo dobro hodit k psihologu in ali potrebujem napotnico ali je samoplacnisko to? Zanima me tudi kako poteka to - ta pogovor - pri psihologu?
Bi v mojem primeru ko nimam volje za zivljenje, morala jemati antidepresive? Se bi potem pocutila bolje in bila vesela in srecna?
Hvala za odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Psiholog

Uredništvo » 19 Sep 2019 15:05

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Najprej hvala, da si se s tvojim vprašanjem obrnila na nas. In se nam zaupala. Praviš, da se že nekaj let počutiš osamljeno, potrto, brez prave volje in energije za življenje. Praviš tudi, da nimaš prijateljev, družine. Od mame in očeta slišiš le grde stvari o tebi.

Verjamem, da ti je težko zaradi tega, kar si napisala.

Sama si omenila obisk psihologa. Ravno to bi ti jaz vsekakor priporočala. Svetujem ti, da si vzameš čas in se o tem pogovarjaš z nekom, ki ti lahko pomaga. Do tovrstne pomoči lahko prideš tako, da greš k svoji osebni zdravnici in jo prosiš, da te napoti h kliničnemu psihologu. Klinični psihologi delujejo v Zdravstvenih domovih, ambulantno tudi v bolnicah in psihiatričnih bolnišnicah po Sloveniji. Napotnico za kliničnega psihologa, ki ti jo izda tvoja zdravnica, prineseš v ustanovo, kjer želiš obiskovati psihologa in se tako uvrstiš v čakalno vrsto. To je brezplačno zate, torej je na napotnico. Če želiš obiskati kliničnega psihologa v Zdravstvenem domu Celje, greš k svoji zdravnici, dobiš napotnico, jo prineseš v Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov (to je v Zdravstvenem domu Celje - zelena vila), nato pa dobiš datum.

Brezplačno psihoterapevtsko pomoč, to je pogovor, pridobiš tudi na Centru za psihološko svetovanje POSVET, ki deluje po vsej Sloveniji. Naročiš se lahko na številki 031 778 772 ali 031 704 707 oz. preko maila na info@posvet.org. Tukaj ne potrebuješ napotnice od osebne zdravnice, ampak kar pokličeš in se naročiš in je tudi brezplačno.

Imaš pa še več psihoterapevtov, ki delujejo po celi Sloveniji, to pa je samoplačniško. Najdeš jih https://www.skzp.org/register-psihoterapevtov.html.

Tako sem ti opisala, kako prideš do psihologa, psihoterapevta. Svetujem ti, da to tudi storiš, saj lahko tam dobiš odgovore na svoja vprašanja bolj obširno, več pomoči.

Pogovor pri psihologu pa zgleda nekako tako, da prideš k njemu in poveš, kaj te žalosti, muči, kje vidiš težavo. Kaj želiš izboljšati. Ti si napisala, da bi bila vesela in srečna? Z antidepresivi. Si želiš biti vesela in srečna? Lahko je to tvoj cilj pri obisku psihologa, biti bolj vesela. Pri psihologu se z njim pogovarjaš o tem, kar čutiš, misliš, razmišljaš, kaj se ti dogaja. Nekaj malega si napisala že tukaj. O tem bi lahko povedala pri psihologu še več. Pridobiš si enega zaupnika.

Ne vem, če bi z antidepresivi pa postala vesela in srečna. Odgovorim ti lahko le, da včasih, v kakšnem trenutku življenja, ko je res težko, lahko pomagajo zdravila. Recimo antidepresivi. To ti lahko pripiše psihiater oziroma pedopsihiater. Vsekakor ti svetujem, da si ob tem, če se za to odločiš, poiščeš tudi psihološko/psihoterapevtsko pomoč.

In... Pomisli, kaj rada počneš. Kaj te veseli... Imaš kakšen hobi? Poskusi to, kar te veseli, početi čim več. In praviš, da nimaš prijateljev. Zakaj je temu tako? Si imela kdaj kakšnega prijatelja? Imaš kakšnega sošolka, sošolko, katero bi lahko povabila na druženje? Menim, da je za vsakogar pomembno, da ima ob sebi ljudi, s katerimi se razume, se ima rad, je sprejet. Bodisi je to družina, prijatelji, sošolci, kdorkoli.

Želim ti vse dobro,
Pia Robida, mag. psihologije