kaj naj naredim??NUJNOO

Vprašanja na tosemjaz.net.
helppp

kaj naj naredim??NUJNOO

ObjavaNapisal helppp » 10 Sep 2019 07:00

pozdravljeni imam en problem in sicer moji starsi, predvsem mama. par dni nazaj mi je spet vzela telefon za 7 tednov in mama ze od nekdaj govori da neven govoriti da me nihce ne razume, ampak kako ce me vsi sosolci razumejo pri raznih govornih nastopih in drugace (sem 8 razred os) in je rekla a ce se v teh 7 tednih ne naucim govoriti bo prodala moj telefon itak pa mi do zdaj ni nikoli pustila iti na pijaco s prijatelji niti s tistimi ki jih ona pozna. pa sem se probola pogovoriti z njo in mi na koncu pove glej ne bos ti meni govorila kako in kaj jaz sem tvoja mama ti pa samo hcerka prosim da se tako obnasas. res nevem kaj naj ker ona me se najmanj pozna in ji ne zaupam me pa sili da bi ji zaupala in sem ji probala ze veckrat samo ce sem ji povedala da mi je vsec kaksen fant bi mi vzela telefon sili me tudi da ji povem vse kar se s svojo bff pogovarjavi in parkrat sem ji mogla in poem mi je prepovedala druzenje z njo. res neven samo moja bff me dovolj dobro pozna in ona edina ve kako zelo me to prizadane in ona tude edina ve da se rezem ze vec kot eno leto. prosim vas ne obsojajte me zaradi tega vsak si isce svoj izhod za svoje tezave, hvala in lp.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: kaj naj naredim??NUJNOO

Uredništvo » 11 Sep 2019 11:13

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena deklica !

Po nekajkratnem branju tvojega pisma imam občutek, da te razumem, nisem pa povsem prepričan. Ampak to je moj problem (in najbrž problem tvoje mame), da mlade, ko se izražate na svoj specifičen, še posebej »računalniški« način, pogosto ne razumem. Skoraj sem prepričan, da kot osmošolka nimaš težav s tvorjenjem povedi, z veliki začetnicami, ločili… Skratka z osnovnimi pravili izražanja v slovenskem jeziku. Bog ve kaj mama misli s tem da »ne veš govoriti«. Iz prebranega sklepam, da imata slab odnos in da sta razočarani ena nad drugo. Najbrž misli, da bo s kaznovanjem kaj dosegla. Sedem tednov brez telefona? Ne vem če je mera prava in če bo kaj zaleglo.

Če drži, da se že eno leto režeš, to pomeni, da si že dalj časa v slabih odnosih, v stiski. Si že pomislila, da bi koga prosila za pomoč? Npr. koga iz šolske svetovalne službe (če imaš občutek, da bi komu lahko zaupala), ali da bi šla na Center za socialno delo in tam povedala, kaj se ti dogaja. Dobro bi bilo, če bi se nekdo pogovoril s tvojimi starši, s tvojo mamo. Če bo kdo drug govoril z njima v tvojem imenu, bo imelo drugačen (boljši, večji) učinek. Razmisli o mojem predlogu, vem da se boš s tem izpostavila, a saj tudi sedaj niste v dobrih odnosih.

Držim pesti in ti želim vse dobro,
Heliodor Cvetko, psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra Maribor.