Ljudje mislijo da sem gej

Vprašanja na tosemjaz.net.
Evvva

Re: Ljudje mislijo da sem gej

ObjavaNapisal Evvva » 03 Okt 2019 23:23

Hvala za pojasnilo. Tudi ljudje stari 12, 13 let imajo lahko partnerja za nekaj mesecev, 1 leto, 2 leti, 3 leta in tako naprej. Nekateri so začelo hoditi pri 13ih in so še vedno skupaj pri 16ih. Ali pa začnejo hoditi pri 15ih in so skupaj še vedno pri 19ih in tako. Pri teh letih enkrat se začnejo pojavljati pritiski, da če imaš fanta, moraš z njim imeti spolne odnose. Kakšni ljudje imajo fanta zato, da imajo lahko spolne odnose, to jim je glavni motiv, zakaj imaš partnerja in se potem naravno s partnerjem tudi razidejo, ker to ni dober motiv, zakaj imaš fanta. Ampak imajo imaš fanta, brez da bi imeli s fantom spolne odnose, koliko je to sprejemljivo je odvisno koliko posamezen fant to sprejema, da si njegova partnerka, ampak ne želiš imeti spolnih odnosov? Kaj lahko narediš, da se temu pritisku upreš, oz. fantu da če imaš fanta, moraš z njim imeti spolne odnose? obraten pritisk, da če nimaš fanta, moraš vseeno imeti spolne odnose, ker si dovolj star tudi obstaja, kako se upreti temu pritisku? Se to ljubčkanje pa to šteje kot spolne izkušnje, ki se jih lahko ima, ne pomenijo pa, da imaš partnerja. Se jemlje da spolne izkušnje (ljubčkanje) imaš, nisi pa partnerja imel, nimaš partnerja? Se strinjava, kot ste napisali, da ljubčanje je malo bolj resen stik oz. spolna izkušnja na nek način in če si to že počel, pomeni, da že imaš "bolj blage" spolne izkušnje? Se mi zdi, da se tudi uradno imenujejo poljub, božanje "softcore" spolne izkušnje. Kako si lahko glede teh bolj blagih spolnih izkušenj bolj sproščen oz. jih ne jemlješ za tako usodne?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ljudje mislijo da sem gej

Uredništvo » 10 Okt 2019 21:13

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena ponovno Evvva!

Se mi zdi, da sva temo, kdo je pravzaprav partner sedaj že precej podrobno obdelali, zato se bom posvetila tvojim pomislekom na koncu zapisa. Prvi spolni odnos in korak v redne spolne odnose je precej velika in resna odločitev. Pomembno je, da se zgodi s pravo osebo in, da sta nanj pripravljena oba. Kot si napisala, so pritiski s strani vrstnikov v tem obdobju ogromni. Mladostnik sam čuti, ali je že pripravljen na spolne odnose ali še ne. Če se še ne čuti pripravljenega, naj nikar ne prehiteva! Oseba mora biti za to pripravljena, pa četudi bo simpatija za to počakala malce dlje. Razmisliti je smiselno tudi glede tega, da se o spolnem odnosu prej pogovorita.

Na koncu te je zanimalo tudi, kaj spada pod spolne izkušnje. Pod spolne izkušnje štejemo spolni odnos, poljubljanje pa kot neke vrste zbliževanje, stik z osebo. Vendar to ne pomeni, da le-to ni osebno. Poljubljanje je prvi malce bolj intimni korak, ko se z osebo zbližamo. Spolni odnos pa pomeni le eno - seks. Noben mladostnik na začetku nima izkušenj, zato si jih želi kaj kmalu pridobiti. Pričakovanja so pogosto zelo velika. Zato je svojemu partnerju potrebno zaupati in se ob njem počutiti varnega. Le tako bosta v odnosu oba bolj sproščena in tako bo tudi prva izkušnja lepša.

Pravzaprav sva do sedaj precej izčrpali to temo. #tosemjaz je spletna svetovalnica, kjer smo spletni svetovalci na voljo vsem mladim, ki se znajdejo v stiski. Za daljše razprave pa bi ti priporočala, da se obrneš na prijatelje, starše, morda tudi šolskega psihologa? Velikokrat pri tovrstnih vprašanjih pomaga že pogovor s prijateljico.

Želim ti vse dobro,
Živa Krivec, mag. psihologije