ADHD

Vprašanja na tosemjaz.net.
čudna123

ADHD

ObjavaNapisal čudna123 » 07 Avg 2019 20:18

hej,
nekaj dnevi so mi diagnosticirali ADHD. ampak da ga imam jaz vem že več kot pol leta. o tem sem si ogromno prebrala in dobro vem za kaj se gre in kaj to pomeni. zanima pa me kako naj s tem živim in če potrebujem kakšna zdravila saj o tem nikjer nič ne piše.
HVALA
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ADHD

Uredništvo » 09 Avg 2019 09:52

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Motnje pozornosti in hiperaktivnosti ali ADHD se ne da popolnoma ozdraviti, se pa z ustreznim zdravljenjem lahko zelo dobro naučiš živeti s simptomi in jih v določeni meri tudi uravnati. Pri tem je nujno napraviti individualiziran načrt zdravljenja, ki je najbolj uspešen v kombinaciji zdravil in vedenjske terapije. Včasih je uporaba zdravil neizogibna, zato ti svetujem, da se z vprašanji glede tega obrneš na svojega osebnega zdravnika, ki ima tudi ključno vlogo v procesu zdravljenja in izdelave individualnega načrta.

Poleg zdravnika ti lahko pri tem pomaga tudi psiholog, ki te nauči določenih tehnik za uravnavanje vedenja. Odgovor na tvoje vprašanje kako naj z ADHD živiš ni enostaven, saj je odvisen od tvojih specifičnih potreb. Zato je nujno, da se čimprej vključiš v psihološko obravnavo, kjer ti bodo strokovnjaki za to področje znali najbolj pomagati. Pri tem naj ti pomagajo starši. Lahko se obrneš tudi na svetovalno službo v šoli. Ali na Svetovalni center za otroke in mladostnike. Odvisno od kraja tvojega bivanja.

Vsekakor pa mora zdravljenje potekati v vednosti tvojega osebnega zdravnika. Najbolj pomembno pa je, da veš, da nisi čudna ali da je s tabo kaj narobe, ker imaš malo drugačne potrebe kot ostali. Če si na spletu že veliko prebrala o ADHD, potem zagotovo veš, da vzroki za nastanek ADHD še niso čisto natančno pojasnjeni. Bodi potrpežljiva sama do sebe in se ne obsojaj. Velik korak si naredila že s tem, ko si se sama pozanimala na spletu in s tem, ko si pisala nam. Sedaj, ko pa imaš tudi uradno diagnozo, boš dobila pomoč ustreznih strokovnjakov in prepričana sem, da se boš z malo truda in potrpežljivosti zelo napredovala.

Želim ti vse dobro!
Maja Kodele, mag. psihologije
čudna123

Re: ADHD

ObjavaNapisal čudna123 » 09 Avg 2019 13:25

hvala za odgovor
rada bi omenila samo še to da se pri meni simptomi kažejo zelo izrazito samo do zdaj tega še nihče ni znal razložiti oz ni nihče opazil.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ADHD

Uredništvo » 12 Avg 2019 08:58

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena.

Diagnosticiranje motnje pozornosti in hiperaktivnosti je včasih dolgotrajno in oteženo zaradi tega, ker bi lahko bili simptomi značilni za ADHD povezani tudi z drugimi vplivi. Mladostništvo je čas velikih sprememb, ki so lahko za mladega človeka stresne in obremenjujoče. Težave s pozornostjo, nemir, impulzivnost, težave pri učenju in nazadovanje v šoli...vse to je lahko posledica doživljanja stresa ali drugih bolezenskih stanj in motenj. Ustrezna diagnoza je velik in pomemben korak, ki ti bo omogočil tudi ustrezno zdravljenje.

Želim ti lep preostanek počitnic in veliko uspeha v prihodnje :)
Maja Kodele, mag. psihologije