Izstop

Vprašanja na tosemjaz.net.
Kaderlisa

Izstop

ObjavaNapisal Kaderlisa » 10 Jun 2018 17:31

Rada bi izstppila iz katoliske cerkve in sem si ze natisnila obrazec, ki ga bom izpolnila. Zanima pa me ali je pogovor z duhovnikom obvezen, da mu razlozis zakaj se izpisujes, saj si tega pogovora ne zelim?
Lp
iza64

Re: Izstop

ObjavaNapisal iza64 » 11 Jun 2018 21:06

Hm, samo nekaj- premisli glede odločitve.
Sem vesela, da razmišljaš s svojo glavo, ampak velikokrat se v mladosti sprašujemo glede tega in onega in spreminjamo svoje mnenje. Včasih tudi le zato, da se upremo staršem ali drugim.
Pišem zato, ker sem si pol leta nazaj želela, da bi se izpisala. Bila sem prepričana, da bom to storila. Ampak zakaj? ker sem se le želela upreti in doma pokazati, da sem jezna na njih. Danes, pol leta po tem, pol leta po moji dolgotrajni odsotnosti v cerkvi in nasploh veri, hodim spet k maši. Doma so mi pustili svojo pot in me "sprejeli" nazaj. Mislim, da je prav da si prišla do neke točke spraševanja o tem in onem. Nebom ti vsiljevala mnenja o cerkvi in veri ker ima vsak pravico do svojega mnenja:) jaz pa tudi sovražim da mi nekdo nekaj vsiljuje, ko sem odločena. na tvojem mestu bi odložila ta izpis. ni ti treba hodit k maši. Kolikor jaz poznam, so se izpisali le zaradi tega, da bi pokazali nestrinjanje. Lahko to storiš, vendar imej za to potem tudi razlog. Pravim zato, ker ti bo mogoče čez pol leta žal, kot je bilo meni. Premisli. Išči čim več mnenj (pa ne po netu), sprašuj več ljudi. Nevernike, vernike itd.
vem da je blo tvoje vprašanje le bolj praktičnega tipa in ne toliko nasploh o tem, ampak želim si da ne bi obžalovala preteklosti nekega dne. Lp :) vedno pa je tvoja izbira..
kaderlisa

Re: Izstop

ObjavaNapisal kaderlisa » 12 Jun 2018 18:03

zdravo! hvala za mnenje, sem zelo vesela:)
to ni kar tako prišlo na moje misli, o tem da bi končala sem začela razmišljati nekje že v šestem razredu. v cerkvi mi je bilo vedno mučno, ponavljati neke vrtice, ki jih nisem razumela, v to kar naj bi verjela mi je bilo vedno tuje. hodila sem na duhovne vaje in oratorije, prva sem končala vse priprave za birmo, vsak teden hodila k maši, ampak mi nikoli ni bilo v veselje. nisem razumela zakaj moram to početi, nikoli nisem šla z veseljem na delavnice ali verouk, ampak samo ker je bilo to obvezno, zaradi neke nuje. moj oče je tudi mnenja, naj tega ne storim. že štiri leta nisem šla k maši, praznikov - velike noči, vnebovzetja, božiča, godu, sploh ne praznujem. trenutno berem knjigo Juhovovih prič Kaj sveto pismo zares uči? Svoje sveto pismo sem tudi darovala knjižnici. Po vrticah vidim, da je cerkov čisto drugačna od dejanskega svetega pisma. sošolka verjame v boga, ampak ni krščanske vere ampak pravoslavne vere, sva se tudi pogovarjali več na to temo. oče je rekel da bi bilo dobro, da sem še vedno v registru, če bi bila nekoč npr botrca, ampak nimam nekih "zvestih" prijateljev, katerim bi res lahko bila, niti nisem tako zelo družabna. trenutno se nagibam k izpisu, celo postopek sem si prebrala, ampak ne bi šla na rada na pogovor, ker mislim da bi to med župnikom in mano ustvarilo le neko napetost in neprijetnost.
hvala za tvoje misli in res je, vsak se odloči zase in tudi meni gre na živce, ko mu ljudje "pomatujejo"
hvala za tvojo iskrenost in prijaznost. <3
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Izstop

Uredništvo » 13 Jun 2018 20:45

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

"Prošnja vernika za izpis iz Katoliške Cerkve, naslovljena na ordinarija ali lastnega župnika, je formalnopravno dejanje izstopa iz Katoliške Cerkve samo takrat, ko so istočasno izpolnjeni trije pogoji:
- Notranja odločitev za izstop iz Katoliške Cerkve;
- Prošnja mora biti izražena v pisni obliki;
- Pristojna cerkvena oblast mora prošnjo vzeti na znanje.
Zahtevek za izstop mora biti izražen osebno, zavestno in svobodno. Cerkvena oblast naj se po možnosti s prosilcem osebno sreča in pogovori ter mu razloži pravne posledice tega dejanja. Izstop iz Katoliške Cerkve se vpiše v krstno knjigo."

Vsebino sem povzela iz dokumenta Smernice za formalnopravni izstop iz Katoliške Cerkve.
Iz tega sklepam, da pogovor z župnikom ni obvezen, ampak samo priporočljiv. Svetujem ti pa, da še enkrat vse dobro premisliš in da ne sprejemaš prenaglih odločitev. Ne poznam tvojih razlogov za izstop, ampak zavedati se moraš vseh posledic izstopa.
Podrobna navodila za postopek formalnopravnega izstopa iz Katoliške Cerkve si preberi v dokumentu Slovenske škofovske konference na spletni strani http://katoliska-cerkev.si/media/datote ... ERZIJA.pdf
Kakorkoli se boš odločila, bo prav, ampak imej za odločitve prave razloge. Če je tvoj edini razlog za izstop tvoja trenutna neaktivnost v cerkvi, menim, da to ni dovolj tehten razlog.
Svetujem ti, da z odločitvijo počakaš, kajti izpišeš se prav tako lahko tudi čez pet ali deset let, v kolikor bo v tebi še vedno želja po tem.

Vse dobro ti želim,
Nina Korelc, univ. dipl. teologinja
Nina Korelc, univ. dipl. teologinja
evill

Re: Izstop

ObjavaNapisal evill » 23 Jun 2018 07:41

Današnja družba preveč sili ljudi v kaj naj verjamejo. Rodiš se in te vzgajajo v to, kar verjamejo starši. Kaj pa, če hočem biti npr. budist? Ali pa se pobriti in iti v hribe v Himalajo? Kaj, če verjamem v nič?
Kako bi svetovali svojim otrokom?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Izstop

Uredništvo » 28 Jun 2018 08:54

Odgovor svetovalke
_________________

Žal ali na srečo si staršev ne izbiramo sami. Seveda nas starši vzgajajo tako kot je v njihovi najboljši moči. Kdo pa nas bo vzgojil če ne starši? Niti si ob rojstvu ne izbiramo kulturnega okolja (družbe), v katerega prihajamo. Menim, da proti temu kje in komu se rodiš, ne moreš nič narediti. Če pa želiš biti budist-ka, se pobriti ali iti v hribe v Himalajo pa seveda lahko greš. Ko odrasteš, so ti odprte vse možnosti. Zavedaj se, da te imajo starši radi, da ti želijo najboljše, da delajo zate najboljše in da se trudijo po svojih najboljših močeh. Vsekakor pa sledi svojim željam in notranjem glasu, torej v življenju naredi tako, kot se tebi zdi prav. Ko proces vzgoje mine, boš odrasla in samostojna oseba, ki razmišlja s svojo glavo. Predvsem pa boš oseba, ki prevzema odgovornost za vsa svoja dejanja.

Želim ti občutek svobode in odgovornosti.

Nina Korelc, univ. dipl. teologinja
Nina Korelc, univ. dipl. teologinja
neveena

Re: Izstop

ObjavaNapisal neveena » 19 Sep 2018 17:19

malo sem brala članke v reviji:
Če si povabljen na pogovor, ko iztopiš iz cerkve, ampak v 15 dneh ne odpišeš nazaj ali prideš ali ne, si avtomatsko izpisan iz krstne knjige in cerkve?
hvala za odgovor.:)

upam da se odločiš kot bo prav zate. sledi sebi!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Izstop

Uredništvo » 20 Sep 2018 10:25

Pozdravljena neveena,

hvala za tvoj dopis. Nismo čisto prepričani, ali si nam napisala stavek iz članka v reviji, ali si želela to vprašanje postaviti našemu svetovalcu? Prosimo, da nas obvestiš če si želela našim svetovalcem postaviti to vprašanje.

Lep pozdrav iz uredništva.
Nevena

Re: Izstop

ObjavaNapisal Nevena » 20 Sep 2018 11:29

Zelela sem odgovor na vprasanje. 😊 Hvala
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Izstop

Uredništvo » 24 Sep 2018 08:11

Odgovor svetovalke
________________

V kolikor boš s svojo prošnjo za izpis iz Katoliške cerkve zadostila vsem pogojem, ki so zahtevani za to formalnopravno dejanje, potem pogovor z župnikom ni obvezen, samo priporočljiv.

Prijazen pozdrav,
Nina Korelc, univ. dipl. teologinja
Nina Korelc, univ. dipl. teologinja