roaccutane

Vprašanja na tosemjaz.net.
niiiaaaaaa

roaccutane

ObjavaNapisal niiiaaaaaa » 23 Apr 2018 19:12

Pozdravljeni.

stara sem 21 let in sem lansko leto oktobra doživela izbruh aken zaradi prenehanja jemanja kontracepcijskih tabletk. Januarja sem obiskala dermatologa in dobila sem antibiotike doxy in klindamicin, ki pa niso pomagali... zato mi je konec januarja dermatologinja predpisala roaccutane. ker sem se zelo prestrašila uživanja teh tablet jih nisem začela jemati. zdaj že od takrat uporabljam skinoren. koža ob strani obraza in po čelu se je sicer izboljšala ampak sedaj so se izbruhi prestavili na lica. prav tako sem zelo bleda in imam zaradi preteklih mozoljev rdeče madeže po čelu, ob strani obraza, po licih... skratka povsod....

psihično sem čisto na dnu, saj se zaradi kože resnično obremenjujem že več kot pol leta. zato razmišljam da bi sedaj začela z roaccutane terapijo....

zanima me sledeče:
- ali tablete pomagajo tudi proti rdečici ali samo proti mozoljem?
- kako zelo so tablete nevarne s soncem? opazila sem da nekateri prekinejo z uporabo poleti, zato sem razmišljala da bi jih sedaj 2 meseca jemala, nato pa čez poletje (julij, avgust) prenehala. zanima pa me kaj to pomeni? se potem koža v času premora poslabša?

hvala za odgovore.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: roaccutane

Uredništvo » 25 Apr 2018 10:23

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

predlagam, da se o svojih vprašanjih pogovoriš s svojim dermatologom, saj niso strogo ginekološke narave, se pa običajno Roaccutane uporablja tudi v kombinaciji z določenimi vrstami kontracepcijskih tablet, ki imajo prav tako ugoden učinek na kožo, poleg tega pa ob jemanju Roaccutane ni zaželeno, da zanosiš.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije
jazverjamem
Objave: 349
Pridružen: 08 Maj 2012 17:23

Re: roaccutane

ObjavaNapisal jazverjamem » 26 Apr 2018 10:49

Zdravo,

terapija z Roaccutan tabletami se uporablja kot zadnja možnost zdravljenja za hujše oblike aken. Ni ni res, da nosečnost ni zaželena. Nosečnost je prepovedana, podpišeš tudi izjavo. Aktivno se zaščitiš z dvojno kontracepcijo po potrebi pa opravljaš tudi test nosečnosti pri izbranem dermatologu.

Zdravilo definitivno pomaga pri remisiji aken. Aken potem ni več. Je pa res, da pri tem zdravilu ni vprašanje ali se bodo pojavili stranski učinki, ampak kateri.

Vsi pacienti imajo suhe sluznice, kožo. Koža postane manj odporna na sončne žarke... Sam sem to terapijo uspešno prestal. Imel sem bolečine v mišicah, suho kožo in ustnice. Pojavili so se izpuščaji na koži, kožo sem poleti mazal z sončno kremo 50+.

Morda se sliši hudo. Ampak definitivno ne obžalujem, da sem šel čez to terapijo. Stranski učinki zbledijo in vse je tako kot je treba. Razen, koža je kot dojenčkova ritka :D

Lepo se imej-
jazverjamem
______________
What you seek
is seeking you.
-Rumi