Zakaj zdravniki lazejo

Vprašanja na tosemjaz.net.
mitja::tsj

Zakaj zdravniki lazejo

ObjavaNapisal mitja::tsj » 18 Dec 2001 22:51

S tem ne mislim vsakega zdravnika, da ne bo pomote. Ampak a ni dolznost zdravnika da pacientu pove kaj mu fali in tut pravica pacienta je da ve kaj se z njim dogaja. Eni se kr zlazejo pa povejo neki druzga, al pa zacne govort tiste medicinske izraze da nobenmu nc jasn.
odgovor zdravnice::tsj

Re: Zakaj zdravniki lazejo

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 20 Dec 2001 10:34

Mitja, pozdravljen!

Upam, da nimaš preveč osebnih negativnih izkušenj s tem problemom.

Nikakor ni prav, da zdravnik pacientu laže. Pacient ima pravico izvedeti resnico o svojem zdravju. Zdravnik mu jo mora povedati v zanj razumljivem jeziku. In pacient ima dolžnost vprašati, česar ne razume. Prav je, da se pacient na tak razgovor napove, da ima zdravnik zanj dovolj časa.

Če zdravnik oceni, da bi resnica lahko poslabšala zdravje, jo lahko pove pacientu v »več kosih«, postopoma, recimo ob vsakem pregledu delček, nikakor pa mu pri tem ne sme lagati. In povedati mu mora, kaj lahko pacient sam stori za izboljšanje stanja.

Res pa je, da je napovedovanje poteka bolezni zelo nehvaležno opravilo, ker je še tako izkušenemu zdravniku težko, da bi točno napovedal potek – odvisen je od mnogih dejavnikov in je zelo individualen.

Mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.
nena::tsj

Re: Zakaj zdravniki lazejo

ObjavaNapisal nena::tsj » 20 Dec 2001 18:15

Nekaj me zanima. Moja babica ima raka in ji niso povedali. Vemo vsi, razen nje. Tako naj bi se odločili moji teti. Mislim, da to ni prav. Lahko to naredijo?
odgovor zdravnice::tsj

Re: Zakaj zdravniki lazejo

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 21 Dec 2001 15:08

Draga Nena!

Tvoje stališče je popolnoma pravilno: zdravnik naj bi težko diagnozo povedal pacientu, ta pa odloči, kdo od sorodnikov jo še sme izvedeti. Po pristanku pacienta pogovor s sorodnikom/sorodniki izpelje zdravnik ali pacient sam.
Pri vas je obrnjeno: veste vsi razen babice. Ampak najbrž babica sluti.

Če bolezen ni v čisto končni fazi, naredite načrt, kaj, koliko in kako ji boste povedali. Morda pokličete na pomoč zdravnika, ki mu babica zaupa. Povejte mu, da ste doslej diagnozo skrivali in zakaj. Tudi babici recite, da ji niste povedali resnice, ker jo imate radi, ker ste se bali zanjo, da ste pa zdaj ugotovili, da je bolj trdna, kot ste mislili,… Skupaj z babico in zdravnikom naredilte načrt, kako boste babico podpirali v njeni bitki. Bistveno je to, da se ne bo počutila same v boju. In da ji zdravnik pove, da je veliko odvisno od nje, od njene volje in borbenosti.

Zelo sem vesela tvojega razmišljanja, Nena. Čutim tudi, da gre za veliko družino, ki ji je mar za babico. Ravnajte tako, da bo najbolje zanjo. Svojo slabo vest dajte v drugi plan. Predvsem pa se z njo pogovarjajte o vsem, kar bo ona hotela. Če boste imeli težave, se obrnite na društvo Hospic, ki zna zelo dobro pomagati ljudem, ki se srečujejo s težko diagnozo.

Mag. Damjana Podkrajšek, dr.med.,
specialistka šolske medicine