Izločenost iz družbe

Vprašanja na tosemjaz.net.
Mina::tsj

Izločenost iz družbe

ObjavaNapisal Mina::tsj » 18 Dec 2001 10:07

Pozdravljeni, upam, da mi boste lahko pomagali pri problemu,
moje sošolke!

Problem je pa tak:

Moja sošolka je zelo potrta, zaradi tega, ker so(smo) jo vsi izločili iz družbe.( Razen nekaj sošolk). Sploh ne vem, zakaj; v bistvu iz nobenega pametnega razloga.Po mojem zato, ker se skoz prilizuje učiteljicam, ker so njeni starši bolj strogi (njen ati je bil včasih duhovnik, in prav zaradi tega jo zelo zafrkavajo).To je pa v glavnem vse, zaradi česa jo zafrkavajo, ampak potem pa oni dodajajo še veliko svojih laži. Tako, da jaz se včasih poskušam postavit v njeno kožo in vidim, da ji je zelo hudo. Ona pa to tako mirno prenaša (v šoli), doma ji je pa zelo hudo.Starši ji nekaj poskušajo pomagati, vendar nič ne pomaga, saj jo moji sošlci vseeno zafrkavajo (npr.: poglej jo kravo, kakšna je, prilizovalka itd.), zdaj pozimi pa se boji hoditi domov, ker bi jo tako omavžali!! rekli boste, zakaj pa razrednik nič ne reče, (saj reče, ampak nič ne zaleže)!Mogoče bi ene par neopravičenih!

To je bila njena zgodba.....
.... zdaj pa moja..

Jaz sem bila včasih njena dobra prijateljica, ker se je pa skoraj cel razred skregal z njo (jaz nisem hotla, da še mene izločijo iz družbe) sem se potem z njo skregala tudi jaz.Zdaj sva na pol prijateljice.
ampak zdej je zelo zoprno, ker imam jaz druge prijateljice, ki pa to sošolko sovražijo, jo zafrkavajo.In ker sem jaz z to sošolko,(ki jo zafrkavajo) prijateljica me tiste prijateljice sigurno opravljata. Brez njih, bi bila pa jaz zelo boga ( ker sem odvisna od njih), če se one skregajo z mano, sem potem izločena iz družbe!

Kaj mislite vi na to????
s kom naj bom prijateljica???
Kaj nej nardim?

Lep pozdrav!
odgovor psihologa::tsj

Re: Izločenost iz družbe

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 20 Dec 2001 08:37

Pozdravljena!

Lepo si opisala izločitev nekoga iz družbe. Izgleda, da dobimo občutek pripadnosti nekemu krogu ljudi, tudi na tak način, da obsodimo nekoga in pljuvamo po njem. Z nekaterimi dejanji je tvoja prijateljica gotovo vzpodbudila to množično napadalnost do nje, seveda ona ni edina kriva.

Sprašuješ se, s kom bi bila prijateljica. Težko boš enako dobra prijateljica vsem trem, vendar mislim, da si lahko malo boljša prijateljica z dvema sošolkama, ki jima razložiš, da ti ne obsojaš osameljene sošolke in da se ti tako ravnanje tudi ne zdi primerno. Včasih ljudje res zahtevajo, da pretrgaš vse vezi z nekom, ki ga ne marajo, če hočeš biti v njihovi družbi. V tem primeru se boš resnično morala odločiti, kaj ti pomeni eno ali drugo prijateljstvo. Tu mi pride na misel, da če si s sošolkama, ste tri (osamljena prijateljica pa ena), če prijateljuješ z osamljeno, pa imamo dva para prijateljic.

Ugodno balansiranje in srečno novo leto ti želim!
Matej Žnuderl, univ.dipl.psih.