HUdo

Vprašanja na tosemjaz.net.
mitja::tsj

HUdo

ObjavaNapisal mitja::tsj » 18 Sep 2001 22:18

Zgodila se mi je ena dokaj neprijetna stvar. Nekaj dni nazaj sm zvecer jedu jajca in toust, nato sm cez 2 ure popil se sporti dodatek k prehrani nakar mi je zatem postalo slabo in vse je slo v wc. Vse bi blo cool ce ne bi bruhal tudi kri. Naj povem da imam tudi tezave z zgago in me zanima ce je rano na zelodcu povzrocila povecana kolicina kisline. Rupurut ali donat, radenska kaj je bols.?
odgovor zdravnice::tsj

Re: HUdo

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 19 Sep 2001 15:18


Dragi Mitja!

Problem, o katerem poročaš, je zelo resen. Opis težav govori za diagnozo »akutni hemoragični gastritis«, po domače krvavitev iz želodca. Potrebno je poiskati vzrok zanjo. V tvoji starosti so najpogostejši naslednji vzroki: nezdrave prehranske navade (kot športnik jih gotovo nimaš), jemanje preparatov, ki poškodujejo želodčno sluznico (steroidi in nekateri drugi proizvodi za športnike), kajenje. Zdravljenje sestoji iz odstranitve vzroka ter diete.

Nedvomno si razumel: čimprej k svojemu osebnemu zdravniku! Embalažo vseh športnih dodatkov, ki jih jemlješ ali si jih jemal v minulih 3 mesecih, nujno vzemi s seboj. Na tebi je, da se odločiš: biti zelo mišičast ali biti zdrav, kajti jemanje steroidov mišično maso res poveča, ima pa poleg krvavitev iz želodca še druge nevarne stranske učinke.

Želim ti, da se odločiš tako, da bo zate najbolj prav (tudi na dolgi rok). Lepo te pozdravljam,
mag. Damjana Podkrajšek, specialistka šolske medicine
mitja::tsj

Re: HUdo

ObjavaNapisal mitja::tsj » 20 Sep 2001 21:11

Vzrok niso steroidi niti prehrana, ampak sem ugotovil da je vzrok psihicni stres kajti tezave so se zacele v juliju, cas zak. izpitov.
Ne vem kaj mi lahko zdravnik se svetuje razn primerne prehrane v tej situaciji s katero pa sem seznanjen in se ze temu primerno prehranjujem.Kadim tudi ne.
Kaj pa rupurut? Zdravnik navadno predpise to.
P.S: Na bruhanje me namrec ne sili , ali to pomeni da se stanje izbolsuje?
odgovor zdravnice::tsj

Re: HUdo

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 21 Sep 2001 10:35

Dragi Mitja,
pravilno si ugotvil, da je glavna terapija dieta, rupurut pa dodatek, ki ni povsem obvezen, če se diete res držiš. Vesela sem, da niso krivi steroidi in da se ti težave zmanjšujejo.

Srečno,
mag. Damjana Podkrajšek, dr.med., specialistka šolske medicine
mitja::tsj

Re: HUdo

ObjavaNapisal mitja::tsj » 21 Sep 2001 21:31

Odkar se drzim te diete, pa ceprav sta to sele 2 dni se mi stanje izbolsuje, pa tut zgaga me ne pece vec. Zlahka se drzim vsake diete, le ce je dovolj kompleksna in dobra zame (zdravje).
mitja::tsj

Re: HUdo

ObjavaNapisal mitja::tsj » 23 Sep 2001 23:12

Neki me se zanima.
A lahko jem jajca na oko, vsaj 2x na teden k u zvezi z jajci u knjigi nc ne pise. Jajc jaz ne solim ali popram, tko da kar se zacimb tice bi jih lohka.
mitja::tsj

Re: HUdo

ObjavaNapisal mitja::tsj » 24 Sep 2001 22:39

A lohk tut kksne vitaminske pripravke, npr.: tablete, kapsule, sumece tablete, ----, kako bi to uplivalo na zelodec?
odgovor zdravnice::tsj

Re: HUdo

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 25 Sep 2001 11:18

Vsaka dieta je napisana za »povprečni želodec«, tako da boš moral omenjeno jed testirati, tvoj želodec pa bo odgovoril, če je ustrezna zanj.

Sam nase se boš moral bolj zanesti, prisluhniti svojemu telesu, pokukati v kakšno knjigo ali – ker si človek novega tisočletja – povprašati na spletno stran, ki je namenjena prehrani.

mag. Damjana Podkrajšek, specialistka šolske medicine