problem - faks

Vprašanja na tosemjaz.net.
Urh::tsj

problem - faks

ObjavaNapisal Urh::tsj » 04 Sep 2001 15:32

Imam problem in ne vem, kako naj ga rešim. V bistvu imam več problemov, ne samo enega, a so vsi drug z drugim povezani... nek začaran krog.
Sem pred dejstvom, da se moram vpisati v 2.letnik faksa, sicer moram vrniti Zoisovo štipendijo za leto študija. Pogoj za to je, da opravim še 2 izpita tega letnika... to sicer ne bi bil problem, a mi na trenutke močno primanjkuje motivacije. Ker še nimam rednega mesečnega prihodka, da bi štipendijo lahko tudi vrnil, sem pod pritiskom, kar me še dodatno demotivira.
Glede faksa razmišljam o večih možnostih. Če se vpišem:
1. redno/izredno v 1.letnik
- vrnitev štipendije in izguba študijskega leta
- problem civilnega služenja vojske
2. redno v 2.letnik
- brez rednega mesečnega prihodka
- stanovanje v kraju študija
3. izredno v 2.letnik
- problem civilnega služenja vojske
4.opustim vse in se zaposlim
-opustim vse svoje sanje
Sedaj se mi je še ponudila priložnost, da bi si s prijateljem delil stanovanje, katero bi bilo sicer bližje fakulteti (je med mojim domačim krajem in krajem študija), prijateljem in kar je najpomembneje, moji punci. Že od nekdaj želim živeti za sebe in postati samostojen, ter neodvisen. Problem je, da živim z vdovo mamo in bo ostala sama. Mama še ne ve to in ne vem niti, kako bo sprejela to novico. Problem je v tem, da nima nikogar in ji moram dostikrat kaj pomagat.
Vem, da so moji problemi res moji, vendar se zavedam, da je vsak nasvet dobrodošel. "Dajte mi dobro besedo ali pa nič".
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Urh
odgovor psihologinje::tsj

Re: problem - faks

ObjavaNapisal odgovor psihologinje::tsj » 10 Sep 2001 08:56

Dragi Urh, kadar se znajdemo pred problemi, ki so na videz nerešljivi, veliki, prepleteni, nam pomaga, če vemo, da se vsak problem da nekako pripeljati v pravo smer in zanj najti primerno rešitev. Res pa je, da reševanje težav zahteva od nas več napora, kot pasivno prepuščanje toku ali celo vdaja. Vseh težav se večinoma tudi ne da rešiti naenkrat, ampak po vrsti, korak za korakom. V tvojem primeru ti bo lahko v pomoč, če se boš vrnil na začetek svojih težav in si jih osvetlil še z drugega zornega kota. Na primer:
Si Zoisov štipendist - torej sposobnosti pri študijskem neuspehu ne morejo biti problem. Kaj je torej tisto, kar te pri študiju v resnici ovira? Nič ne pišeš o tem, kaj in koliko časa že študiraš.Ali si izbral pravi študij glede na svoje sposobnosti in interese? Če je odgovor DA, potem je že zavedanje le-tega dovolj velik razlog za dvig motivacije. Samo pomisli, koliko si doslej že dosegel! Pridobil si štipendijo za nadarjene, uspešno opravil maturo, študiraš na univerzi itd...Dva izpita vendar ne predstavljata nepremostljive ovire! Pomenita le začasen izklop iz družbe, omejitev zabave, nekoliko bolj intenzivno druženje s knjigo...To vendar zmoreš! Ko boš opravil prvi izpit bo porasla motivacija tudi za drugega. Na koncu te čaka prav tisto, kar želiš. Tvoji cilji, sanje, samostojnost. Tudi večja svoboda kasneje v življenju. (Skušaj na pritisk glede štipendije gledati kot na vzpodbudo, kot na dokaz koliko zmoreš in ne kot na nekaj, kar ti motivacijo jemlje. Tako boš lažje presedel pri knjigah kakšno uro več). Če pa je odgovor NE, je problem nekoliko večji in so rešitve odvisne tudi od tega, koliko časa že študiraš, ali si že ponavljal letnik itd. Kar pa se tiče tvoje dileme glede preselitve pa menim, da si tvoja mama verjetno najbolj želi, da bi ti omogočila ustrezno izobrazbo in da bi ohranila s teboj dober, prijateljski odnos. (Opravljena izpita bi stvari kar lepo uravnala). Vsaka mati se zaveda, da bodo otroci slej ko prej odšli, lažje pa ji je, če ve, da so dovolj zreli za ta korak. Neodvisnost in samostojnost pač zahtevata večjo odgovornost. Hkrati sta nepopolni, saj si kot študent finančno odvisen. V izraženi skrbi za mamo si pokazal svojo zrelost. Še vedno sem prepričana, da boš mami najbolj pomagal, če boš rešil svoje študijske težave. V kolikor je sicer zdrava, bi v primeru selitve lahko zanjo veliko naredil tudi med vikendi. Sicer pa so to dileme, ki se tičejo samo vaju in verjamem, da jih bosta z odkritim pogovorom uspela rešiti. Prav tako verjamem, da boš zmogel rešiti tvojo trenutno študijsko blokado.
Pri tem ti želim veliko moči in optimizma ter te prav lepo pozdravljam!

Alenka Tacol univ.dipl.psih.