INDEX

Vprašanja na tosemjaz.net.
Nina::tsj

INDEX

ObjavaNapisal Nina::tsj » 01 Sep 2001 21:08

POZDRAVLJENI!
Stara sem 12 let, visoka sem 150cm in tezka 35,7kg. Ali je to primerno za moja leta? Zdi se mi da imam zelo debela stegna in ne vem kako naj to odpravim. S kaksno telovadbo?
p.s.Kako se izracuna index in kaj je to ?
Lep pozdrav
odgovor zdravnice::tsj

Re: INDEX

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 03 Sep 2001 14:16

Draga Nina!

Indeks telesne mase je groba ocena za stanje hranjenosti odraslega človeka. Izračunamo ga tako, da:
- telesno težo, izraženo v kilogramih, delimo s telesno višino, izraženo v metrih, ki smo jo predhodno kvadrirali;
- na tvojem primeru: tvoj indeks telesne mase = 37,5 : (1,5 x 1,5) = 37,5 : 2,25 = 16,7

Indeks telesne mase pod 19,9 pomeni premajhno težo glede na višino, indeks nad 25,0 pa debelost (preveliko telesno težo glede na višino). Indeks je prirejen za odrasle, za nedorasle ne velja.
Če bi bila ti že odrasla in bi imela isto telesno višino ter težo kot sedaj, bi izračun tvojega indeksa povedal, da nisi pretežka, ampak prav nasprotno: da bi lahko nekaj kg še pridobila.
Za oceno stanja hranjenosti mladostnikov uporabljamo diagrame, kjer težo, višino, spol in starost posameznika primerjamo z istimi vrednostmi, izmejenimi pri zdravih vrstnikih. Pogled v tak diagram zate pove, da bi lahko pridobila še 3 kg, če bi hotela imeti za svojo višino, starost in spol povprečno težo. Seveda ne potrebuješ par kil maščevja, pač pa mišic, zato ti telovadba ne bi nič škodila. Poleg nje potrebuješ zdravo prehrano (veliko zelenjave, sadja, črn kruh, vsak dan nekaj mesa ali rib, malo sladkarij in hitre hrane; pa kaj ti govorim, saj se o tem učite v šoli).
Morda se ti samo zdi, da so tvoja stegna zelo debela. Njihov obseg se da izmeriti in primerjati z enako velikimi vrstnicami. Lahko pa, da pridno treniraš in imaš več mišic kot tvoje vrstnice. Če samo poležavaš pred TV ali sediš za računalnikom, se ti morda na stegnih res že nabirajo maščobne blazinice. In to gotovo ni potrebno. Kaj storiti, veš. Želim ti čimveč uspeha-

mag. Damjana Podkrajšek dr.med.