nesramen prijatelj

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lili::tsj

nesramen prijatelj

ObjavaNapisal Lili::tsj » 22 Jun 2001 16:25

alo!
moj problem:stara sem 13 let in sem hotela s fantom imeti spolni odnos, a tega nisva izpeljala do konca. to sva zaupala tudi njegovemu naj prijatelju, ki nama je priskrbel kondome in nama dal nasvete, saj je bil že iskušen na tem področju. ko pa sva s fantom nehala hoditi, midva nisva bila več veliko skupaj, moj bivši fant in "prijatelj" pa sta se skregala in sta zdaj v slabih odnosih. midva s "prijateljem" sva še v dobrih odnosih, ampak vedno kadar pride moj bivši zraven naju in drugih prjatlov začnejo govrit da sem imela spolni odnos z njim in da naj priznam. mojemu bivšemu je vseeno saj je na tak način večji frajer, mene pa je zelo sram in vsi si bodo začeli misliti nekaj grdega o meni!!!!!!! vsak, ko me kdaj pogleda, me je strah, da ve to in da bo povedal naprej. kadar pa temu prijatelju kaj nesramnega rečem, grozi da bo moji mami povedau!!

kaj naj storim? njemu ne upam reči nič, saj je starejši od mene in pozna mafijo, pa še lahko bi povedal mami?
ZATO PROSIM, KAJ NAJ STORIM???
odgovor psihologa::tsj

Re: nesramen prijatelj

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 29 Jun 2001 14:12

Znašla si se v težavni situaciji saj te je sram priznati, kaj je bilo, hkrati te je tudi strah, da bi o dogodku izvedela mama. Po mojem ni nič narobe, če prijateljem, ki te dražijo poveš, da se o teh stvareh ne želiš pogovarjati, saj si prepričana, da so take stvari »skrivnost dveh!«. Prepričan sem, da je tvoj pomislek, da boš obveljala za »lahko dekle«, če boš o tem začela pripovedovati, povsem upravičen. Glede mame bi ti najraje priporočil, da se z njo o tem pogovoriš, vendar ne vem kako bi ona odreagirala. Morda bi bilo preudarneje, če jo povprašaš o njenih prvih spolnih izkušnjah. Če boš prepričana, da ti o njih pripoveduje iskreno, ji verjetno lahko zaupaš tudi svoja doživetja in dvome. Če ji je pa nerodno in se odgovoru tako ali drugače izmika ni osnove za vajin zaupen pogovor o tem.
Če se ti zdi nevarnost, da bo mama izvedela od drugih za tvoje dejanje je verjetno bolje, da ji poveš, da te fantje izsiljujejo s tem, da ji bodo pripovedovali o tebi. Odloči se koliko ji boš sama zaupala. S tem se boš rešila njihovega izsiljevanja.
Upam, da boš preudarno rešila težavno situacijo in ti želim lepe počitnice.

Matej Žnuderl, univ.dipl.psiholog