Varna spolnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
I::tsj

Varna spolnost

ObjavaNapisal I::tsj » 08 Jun 2001 10:50

Po mojem smo premalo ozaveščeni glede varne spolnosti. Kondom sicer zelo verjetno prepreči AIDS, medtem ko lahko dobimo genitalni herpes, genitalne bradavice in/ali sifilis tudi če se samo dotikamo okuženega (zdravniki, prosim, korigirajte me, če se motim). To pomeni, da za prenos teh bolezni niti ni potreben spolni stik, ampak samo stik!!! Nezaščiten sex z "varno" osebo je bistveno bolj varen kot pa samo otipavanje ali poljubljanje "nevarne" osebe. Pamet v roke na počitnicah!

Mogoče ne bi bilo napak, če bi nam kdo strokovno razložil, koliko smo res izpostavljeni pri družabnih stikih in pri poljubljanju z "nepreverjenimi" osebami.
odgovor zdravnice::tsj

Re: Varna spolnost

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 11 Jun 2001 08:04

Prijetno me je presenetilo tvoje razmišljanje. Torej, da na kratko povem glede varne spolnosti.

Kondom je izmed vseh kontracepcijskih sredstev še varovalno sredstvo proti okužbi v spolnosti. Vendar, kadar spolne bolezni potekajo z razjedami okoli spolovila, je možno, da se okužba prenese z dotikom spolovil iz okužene na neokuženo osebo. Kaj to pomeni?

Npr. da ima partner svežo razjedo na glavici penisa, ki jo povzroča okužba s herpes simplex tip 2-genitalni herpes. Ob nezaščitenem stiku s tako razjedo lahko pride do neposredne okužbe; to sicer ni spolni odnos s penetracijo, je pa predigra, petting, ki je tudi vključen v spolnost. Podobno se lahko zgodi pri erodirani genitalni bradavici ali sveži ranici pri sifilisu.

Kar se tiče poljubljanja in morebitnega prenosa HIV s slino je možno, da v primeru ranjenih sluznic v ustni votlini pri poljubljanju pride do mešanja krvi, do vnosa virusa (je pa to okužba preko krvi in ne preko sline).

Ko se pogovarjamo o varni spolnosti pa vsekakor ne smemo zanemariti zelo pomembnih bakterijskih okužb sečil, spolovil in rodil, ki imajo hude posledice predvsem za dekleta in kasneje za novorojence (npr. klamidijske okužbe).
Te so v bistvo najpogostejše; ker potekajo brez znamenj okužbe, pri dekletih vnetje napreduje v zgornja rodila, kar lahko povzroči težave pri zanositvi in neplodnost. Kondom prepreči okužbo, hkrati pa preprečuje okužbo tudi z drugimi povzročitelji (glivicami, bakterijami).

Seveda je najbolje, da sta oba partnerja spolno zdrava in da uporabim tvoj izraz »varna«. Je pa seveda res, da ko imamo novega spolnega partnerja, imamo v spolnosti posredno tudi vse tiste, s katerimi je naš partner spolno živel. In seveda velja tudi obratno.

Pa lep pozdrav.
Mag. Alenka Skaza, dr.med., specialistka epidemiologije