povabilo na zmenek

Vprašanja na tosemjaz.net.
peter::tsj

povabilo na zmenek

ObjavaNapisal peter::tsj » 24 Apr 2001 20:23

Sem star 15 let. Sem sramežljiv in nesamozavesten. Kako naj povabim punco, s katero skoraj nisva v stiku, da bi se pogovorila, ali pa jo povabim na zmenek.
odgovor psihologa::tsj

Re: povabilo na zmenek

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 26 Apr 2001 15:30

Peter,

popolnoma razumem tvojo stisko, saj se s tem strahom prej ali slej sreča vsakdo med nami. Ko sem razmišljal, kako povabiti dekle na prvi randi, sta mi prišla na misel dva načina. Katerega izberemo, seveda zavisi tudi od naše osebnosti.

Prvemu bi lahko rekel "šok terapija". Podoben je učenju plavanja na način, da neplavalca preprosto vržemo v globoko vodo. Ker se bori za življenje, splava. V najinem primeru bi to pomenilo, da se preprosto pojaviš pred dekletom in ji poveš, da bi se rad z njo dogovoril za zmenek, morda tudi predlagaš kraj in čas. Pri tem je nepomembno, ali je dekle sama ali v družbi. Pri tem načinu je zelo veliko tveganje, saj bo dekle presenečeno, nato pa v stiski - šokirano, in je težko napovedati, za kaj se bo določila v tej čustveni vznemirjenosti. Pri tem načinu je dobro, da smo dekle čustveno razburkali (ni neprizadeta), nakar lažje usmerimo njena čustva v pozitivno smer, medtem ko je intenzivnost njenega čustvovanja že zadovoljiva. Nikakor ne smemo odnehati, če nam dekle sprva odreče. Zavedati se namreč moramo, da je tudi njo sram in strah. Naslonimo pa se lahko na njeno razburjenost in radovednost, zato z osvajanjem nadaljujemo.

Drugi, meni bližji način je previdnejši, vendar ne morem zagotoviti, da je tudi učinkovitejši. V tem primeru se postopno približujemo želenemu dekletu in počasi oblikujemo čustven odnos. V tem primeru najprej poskrbiš, da si v pogostih stikih z njo:

- pojavljaš se tam, kjer je ona (dovolj, da te vidi);
- pozanimaš se za njene hobije in interese;
- ugotoviš, kdo so njene prijateljice;
- poskušaš izvedeti čim več o stvareh, ki jo zanimajo (da bi se z njo o njih lahko pogovarjal);
- poiščeš stik tudi z njenimi prijateljicami in prijatelji (lahko tudi preko svojih prijateljev in prijateljic);
- napišeš pismo, sms sporočilo, ji telefoniraš,...

Ta pot je daljša, vendar je verjetnost, da te bo takoj zavrnila, manjša, saj jo v času, preden prideš na dan s predlogom za randi, že dobro poznaš, da lahko presodiš, ali se bo odzvala ali ne. Izbereš najugodnejši trenutek za predlog za zmenek, ki naj vsebuje vajino skupno zanimanje, na primer: povabiš jo v kino, na razstavo znamk, mačk, na koncert, gledališče itd.

Želim ti veliko uspeha in sreče v ljubezni,

Matej Žnuderl, univ.dipl.psiholog