Psihiater

Vprašanja na tosemjaz.net.
jsufjskdo

Psihiater

ObjavaNapisal jsufjskdo » 20 Okt 2021 21:10

Pred kratkim sem poiskala pomoč pri šolski svetovalki, ki mi je, po tem ko sem ji povedala svojo situacijo, priporočila, da grem do osebnega zdravnika, ki me bo napotil k psihiatru. Bom morala svojemu zdravniku spet razložiti svojo situacijo v podrobnosti? Kako naj bi stvari potekale pri psihiatru? Mi on/ona res lahko predpiše tablete? Mi bo postavil diagnozo?
Hvala za odgovor že v naprej.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Psihiater

Uredništvo » 21 Okt 2021 09:53

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

za psihiatra ne potrebuješ napotnice, če ne bi rada šla prej k osebnemu zdravniku. Lahko se samo oglasiš na pregled v kakšni urgentni psihiatrični ambulanti (tudi brez naročanja) ali pa se naročiš na ambulantni pregled pri psihiatru (v Ljubljani na polikliniki, izven Ljubljane pa v zdravstvenih domovih, kjer je psihiater, ali pa v psihiatričnih bolnišnicah. Seveda pa lahko tudi kjerkoli drugje v privatni psihiatrični ordinaciji, vendar bo to verjetno stalo nekaj denarja). Lahko pa tudi poiščeš psihiatra, ki je specializiran za otroke in mladostnike (v večini zdravstvenih domov).

Psihiater se bo s tabo pogovoril glede tvojih težav in ti bo potem predlagal za naprej, ali so potrebna zdravila ali mogoče kakšna psihoterapija. Za obliko zdravljenja se bosta odločala skupaj.
V vsakem primeru, če ti bo psihiater predpisal zdravila, ti bo potem osebni zdravnik podaljševal recepte, vendar se lahko odločiš, da osebnemu poveš to, kar si želiš, vsega ni treba povedati.

Vem, da obstaja ogromna stigma okoli psihiatrije in psihičnih težav, vendar se ti ni treba bati. Psihiater je tam za to, da ti pomaga. Če bi imela zlomljeno nogo, se ne bi spraševala, ali potrebuješ zdravnika. Podobno je tudi tukaj. Če se počutiš kot da ne zmoreš več obvladovati svojih težav, je prav, da poiščeš pomoč in ti bo tako veliko lažje. To, da potrebuješ pomoč ni znak šibkosti, saj jo vsak človek kdaj v življenju potrebuje. In da si lahko to priznaš in nekaj o tem narediš, je prav pogumno.

Jaz upam, da boš čimprej rešila svoje težave. Spodbujam te, da greš k zdravniku, osebnemu ali psihiatru. Seveda, sem ti tudi jaz na voljo tukaj, če imaš kakšna dodatna vprašanja.

Lep pozdrav,
Nikola Zhivkovikj, dr. med.