Hotel Mama ali samostojnost?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Marelicaa

Hotel Mama ali samostojnost?

ObjavaNapisal Marelicaa » 15 Okt 2021 23:14

Pozdravljeni!
Sem 19letna punca in sem pred dilemo. In sicer ze od nekdaj sem se zelela osamosvojiti da bi sla na svoje zivet in da bi se sama prezivljala itd. Ta zelja je v meni zrastla kar precej hitro ze na zacetku srednje sole razlog za to pa je bil predvsem slab druzinski odnos. Od nekdaj sem se bolj slabo razumela z mamo in zato sem hotela cim prej iti za sebe da minje nebi bilo treba prenasati vsak dan, pa tudi sem vedela da bi bila ponosna na sebe ce bi se lahko sama prezivljala. Ker sem ze v srednji soli zacutila to zeljo sem videla prvo priloznost v studentskih letih in sicer da bi sla v sobo v stanovanju v mariboru (prihajam iz slo. bistrice). In sem mela zelo dolgo ta nacrt da takoj ko zacnem studirat v mb sem bom tja tudi preselila ( vmes sem si mislila poiskati se studentsko delo da bi si lahko sama placevala najemnino stroske hrano,..) Ampak situacija se je spremenila namrec zacuda se je najin odnos spremenil na bolje in mi ni vec taksna muka biti doma prav fajn mi je postalo med mano in mamo vec sploh ni trenj ze vec tednov se ze nisma skregali niti malo ( prej sma se kregali vsak dan) ce mi je prej moj dom predstavljal pekel mi je zdaj prav prijetno. Zdaj sem zacela studirati oktobra ampak svoje zelje o samosvojitvi v stud. letih se nisem izpolnila saj je ta korona in sem mela se nekaj casa nazaj strah da bi se spet vse zaprlo in ce bi si takrat poiskala sobo v stanovanju me je skrbelo da ne bi mogla placevati ( ker ce bi se vse zaprlo nebi mogla opravljati studentskega dela in ne bi imela dovolj denarja) zato sem se odlocila da se bom zdaj oktobra se vozila vsak dan in da vidim kaj se mi financno sploh splaca. No in ugotovila sem do zdaj da se mi bolj splaca vozit saj ce bi se preselila v mb bi bilo to na mesec cca. (Najemnina stroski hrana bencin do studentskega dela,..) 350€ ampak zdaj ko se vozim in zivim doma ter se me starsa prezivljata pa je dejansko moj edini strosek tankanje avta ( do studentskega dela in sole) to pa znasa cca. 150€. Tukaj pa se se pojavi en problem in sicer zapravljanje ostalega denarja (na mesec imam cca. 600€ prihodka -500€ od stud. dela in 100€ drzavne stipendije) namrec rada veliko dam na zunanji videz imam rada umetne trepalnice nohte rada si hodim barvati lase k frizerju ogromnoo oblacil cevljev si rada kupujem,… ( to izhaja predvsem od druzbenih omrezjih, instagrama.,,) in ce bi vseeno sla v sobo v mb (da vseeno izpolnim zeljo po osamosvojitvi) ne bi vec imela toliko denarja za svoj zunanji videz kot ce ga imam ce se samo vozim. Zato vas prosim za nasvet na kaj se naj bolj fokusiram? Kaj je za vas kot cloveka bolj pomembno? Naj grem na svoje pa ceprav se mi ne bosta cedila med in mleko in nekaj dosezem, nekaj dokazem ali naj lepo uzivam ko sem se v hotelu mama in lahko komot igram eno zapravljivko?
Hvala za razumevanje,
Marelicaa
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Hotel Mama ali samostojnost?

Uredništvo » 18 Okt 2021 12:30

Pozdravljena Marelicaa,

najprej hvala, da si se obrnila na svetovalnico.

Pišeš, da si se znašla v dilemi, saj si na eni strani želiš samostojnega življenja, kjer boš finančno neodvisna, na drugi strani pa bi si lahko zaradi samostojnega življenja privoščila bistveno manj, kot sedaj. Verjamem, da si v dvomih in da se ti pojavljajo številna vprašanja, ki jih želiš razrešiti.

Kot pišeš, je bila želja po neodvisnosti od staršev, v času srednje šole precej izrazita. To pa predvsem zaradi tvojega odnosa z mamo. Sedaj opažaš, da imata z mamo super odnos in ti je doma bolj prijetno. Res sem vesela, da si doma vzpostavila dobre odnose in ti dom predstavlja varen kraj. Verjamem, da je tudi to delno prispevalo k odločitvi, da ostaneš v času študija doma. Bivanje doma ima po tvojih besedah tudi druge prednosti - manj stroškov za bivanje, hrano itd. in več denarja za tebi pomembne stvari (npr. oblačila, nohte, frizuro itd.). Kljub vsemu pa v tebi ostaja želja po neodvisnosti, kar je povsem normalno in zaželeno.

Zato me sprašuješ za kakšen nasvet in moje mnenje glede tega, kaj je bolj zaželeno. Na žalost ti odgovora na to vprašanje ne znam ponuditi, ker se odgovor razlikuje od vsakega posameznika in njegovih potreb, preferenc, lastnosti itd. Te pa spodbujam, da sama razmisliš o tem, kaj je tebi bolj pomembno, v katerem primeru bi se počutila bolj srečno, kakšne so tvoje želje glede študentskega življenja. Čeprav bo razmišljanje o tem terjalo veliko tvoje energije, bo tvoja rešitev dileme prinesla boljše izide zate. Ker bo premišljena in bo vključevala vse tvoje želje.

Lahko pa ti pomagam tako, da ti predlagam, kako se lotiti reševanja te tvoje dileme. Tako za neodvisnost od staršev kot tudi bivanje doma, lahko skušaš najti prednosti in slabosti. Na podlagi seznama plusov in minusov, boš lahko dobila boljši vpogled v dilemo. Ker pa lahko določene prednosti pretehtajo slabosti ali obratno, se lahko reševanja tvoje dileme lotiš tudi drugače. Za tvoj problem lahko določiš več kriterijev, ki so ti pomembni in vplivajo na tvoje odločanje (npr. denar, čas, druženje, večja neodvisnost itd.). Te kriterije si lahko tudi razvrstiš po pomembnosti. Potem pa skušaj najti več različnih alternativ za tvojo dilemo (dve si predlagala že sama - bivanje doma, bivanje v Mariboru). Skušaj biti kreativna in najdi čim več različnih alternativ, ki jih lahko kasneje vrednotiš glede na prej določene kriterije (npr. bivanje doma bo glede na finančni kriterij verjetno najbolj optimalno, med tem ko bi bilo bivanje v stanovanju bolj optimalno z vidika večje neodvisnosti). Več alternativ kot boš našla, večja je verjetnost, da bo tvoja odločitev zate optimalna. Ko pretehtaš vse alternative z vsemi kriteriji, naj bi bila tvoja odločitev optimalna.
Res je pomembno, da skušaš razmisliti o tem, kaj ti je trenutno najbolj pomembno, kot tudi o tem, če obstaja kakšna srednja pot - da bi npr. vseeno bivala v Mariboru in s tem zadovoljila svojo željo po neodvisnosti, hkrati pa bi še vedno imela dovolj denarja za tebi pomembne stvari. Večina študentov v času študija namreč biva v kraju, kjer se nahaja fakulteta, zaradi različnih razlogov - lažja organizacija, več časa, druženje s prijatelji, priprava na odraslo življenje, postopno osamosvajanje itd. Ker si sama že izkazala interes za delo in lastni prihodek, verjamem, da bi starša razumela, v kolikor bi si želela živeti v Mariboru in bi potrebovala njuno finančno pomoč.

Verjamem, da ti bo skupaj s starši uspelo najti kompromis in da boš rešila dilemo tako, da boš zadovoljna.

Veliko uspehov in vse dobro,
Urška Pisar, dipl. psihologinja (un)