Prezivnina

Vprašanja na tosemjaz.net.
Vpr123

Prezivnina

ObjavaNapisal Vpr123 » 20 Sep 2021 19:40

Pozdravljeni,

doma imam precej zapletene okoliščine in se želim odseliti. Hkrati sem študent in nočem, da mi zaradi dela, da se preživim čez mesec to oteži in da ne končam faksa. Zasledil sem, da te starši po zakonu morajo preživljati. Kako to izpeljati? Kako začeti postopek za preživnino? Ali sem sploh upravičen do tega, če imam možnost ostati doma?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prezivnina

Uredništvo » 21 Sep 2021 14:06

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljen,

prav imaš. Starši so te dolžni preživljati do konca šolanja oz. najdlje do dopolnjenega 26. leta tvoje starosti. Če želiš sprožiti ta postopek se obrni na odvetnika, ki ti bo dal vlogo za brezplačno pravno pomoč in spisal predlog za urejanje preživnine na sodišču.

V kolikor bi se s starši sporazumeli za ta način pa vsi skupaj lahko stopite do notarja, ki bi overil vaš sporazum.

Lep dan,
Polona Kuzman, univ. dipl. sociologinja in varstvoslovka
Arči
Objave: 44
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: Prezivnina

ObjavaNapisal Arči » 22 Sep 2021 14:31

Mogoče samo še nekaj kratkih pojasnil:

starši so te dolžni preživljati kot je bilo omenjeno, vendar v skladu s svojimi možnostmi,
če boš ostal doma je del ali celotna preživnina tudi strošek, ki odpade na tebe glede bivanja (stanarina, elektrika ....),
dogovor glede preživnine je možen samo s starši, brez odvetnika, notarja ali sodišča, če se boš s straši lahko dogovoril glede višine,
kot je bilo omenjeno si lahko upravičen tudi do brezplačne pravne pomoči, vendar je ta omejena glede na tvoje morebitne prihodke. Če med študijem delaš in tvoj mesečni prihodek ne presega dva kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, ti pomoč pripada, sicer pa ne. Trenutno na pamet tega zneska ne vem, našel pa ga boš na netu.
Wob

Re: Prezivnina

ObjavaNapisal Wob » 23 Sep 2021 09:26

Ali ni tako, da študent lahko zasluži max. do višine minimalne plače, da mu pripadajo transferji, sicer mu ne pripadajo?
Arči
Objave: 44
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: Prezivnina

ObjavaNapisal Arči » 23 Sep 2021 15:05

Ko omenjaš transferje verjetno misliš denarno socialno pomoč (DSP).

Omenjeno pomoč ter pogoje za pridobitev le-te določa Zakon o socialno varstvenih prejemkih. Študent praviloma pridobi DSP v okviru svoje družine (ob izpolnjevanju ostalih pogojev: redno šolanje, da ni starejši od 26 let). Smisel določbe je v tem, da so starši tisti, ki morajo študenta preživljati. Družina je upravičena do DSP, če izpolni splošne pogoje in pogoj materialnega cenzusa. To pomeni, da družina in študent skupaj ne smejo imeti višjih dohodkov od višine vsote zneskov minimalnih dohodkov glede na pripadajoče količnike za vse družinske člane.

Študent pa lahko pridobi DSP kot samska oseba in neodvisno od svoje družine le izjemoma. V tem primeru se pri uveljavljanju pravice upošteva kot družinski član samo študent, pri ugotavljanju materialnega položaja pa samo prejemki študenta. Seveda pa mora študent v tem primeru prav tako izpolnjevati vse pogoje, ki jih določa zgoraj omenjeni zakon.

Izjema, ko študent pridobi DSP kot samska oseba zakon določa, da gre sicer za to, da bi straši študenta še vedno morali preživljati vendar študent zaradi nasilja v družini ni več povezan s svojo družino. Da gre dejansko za nepovezanost mora dokazati študent.

Seveda bi se dalo še več napisati o tej temi, napisal sem le izhodišča, če bi še koga ta tema zanimala.

V prejšnjem odgovoru sem pa Wob-u poskušal odgovoril na vprašanje o Brezplačni pravni pomoči, kar pa seveda ni isto kot DSP. Merila za pridobitev BPP so takšna kot sem zgoraj napisal.

Sem pa na voljo, če te Wob na to temo (ali podobno) še kaj zanima. Do takrat pa bodi lepo.
Wob

Re: Prezivnina

ObjavaNapisal Wob » 28 Sep 2021 07:50

Kolikor vem je pravica do štipendije naprimer povezana s tem, da lahko študent zasluži do max. minimalne plače, če zasluži več, izgubi pravico do štipendije?
Predstavljam si, pač dvakratnik min. plače to se približa že povprečni slo plači, da se mi zdi, zakaj bi potem bili starši dolžni preživljat študenta oz. ne vem mogoče se to gleda kakšne dohodke imajo starši, koliko so dolžni preživljat ...?
Arči
Objave: 44
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: Prezivnina

ObjavaNapisal Arči » 28 Sep 2021 09:19

Wob, kar precej smo se oddaljili od osnovnega vprašanja, ki zanima Vpr123, namreč preživnina, če se bo odselil od doma ali tudi če bo ostal doma.

Zgoraj pa smo omenjali BPP, DSP, štipendijo, kar pa je z osnovnim vprašanjem povezano zgolj posredno.

Še enkrat glede preživnine: starši so dolžni preživljati svoje otroke, glede na svoje zmožnosti. Vpr123 gmotnega položaja družine ni posebej navajal zato tukaj ni mogoče odgovoriti na vprašanje kolikšne so zmožnosti njegove družine. Višina preživnine je odvisna tudi od višine stroškov preživninskega upravičenca (če bi n. pr. Vpr123 študiral v tujini so stroški zagotovo višji kot če študira v domačem kraju). Seveda je pomembno tudi ali ima Vpr123 svoje mesečne prihodke. Vse to vpliva na višini preživnine.

Starši pa so Vpr123 dolžni plačevati preživnino, če Vpr123 v rokih izpolnjuje svoje študijske obveznosti. In to je, kolikor sem razumel, bistvo vprašanja.
Arči
Objave: 44
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: Prezivnina

ObjavaNapisal Arči » 28 Sep 2021 15:15

Glede preživnine samo še to:

Vpr123 glede višine (da ti pripada je tako razumljivo) se poskušaj dogovoriti s starši,
če dogovor ne bo mogoč boš prisiljen preživnino izterjati s tožbo (morda kasneje še z izvršbo), ki ti naj jo pomaga sestavit morda kakšen kolega s Pravne fakultete (vem da te stvari obvladajo) ali s pomočjo odvetnika. Stroške odvetnika in sodne takse uredi s pomočjo BPP, o čemer smo govorili že zgoraj.

V tem drugem primeru seznani starše, da bodo preživnino morali plačevati v vsakem primeru, vendar če bo potrebna tožba, bo to dodaten strošek za starše. Tisti, ki tožbo izgubi namreč nosi tudi stroške.

Res upam, da se boste dogovorili, morda ste se že. Vse lepo ti želim.