Kontracepcija

Vprašanja na tosemjaz.net.
zal

Kontracepcija

ObjavaNapisal zal » 12 Sep 2021 19:07

Za dr. Vidaković.
Pozdravljeni. Zanima me, če je legalno ali sporno, če ženska moškemu laže da jemlje kontracepcijo z namenom da bi zanosila, jo lahko moški toži da je zanosila z njim brez njegovega dovoljenja oz. z namerno lažjo? Je edino kar lahko moški naredi, če se boji da mu ženska laže ali če se boji da ni dosledna pri uporabi kontracepcije, da uporabi kondom?
V nekem dokumentarcu je bilo da v šestdesetih so moški ki niso želeli da bi ženska zanosila pred spolnim odnosom šli vsakič preverjat v kopalnico ali ženska res redno jemlje kontracepcijske tablete.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kontracepcija

Uredništvo » 13 Sep 2021 21:40

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljen.

Najbrž bi jo lahko tožil, so pa to komplicirane zadeve, katerim pogosto ni ne konca ne kraja.. V tem primeru je daleč najlažje uporabiti kondom. Si pa mislim, da je tak primer zelo redek!?
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
zal

Re: Kontracepcija

ObjavaNapisal zal » 14 Sep 2021 09:18

Glede na to, da je pravno in medicinsko zapisano, da je kontracepcija stvar posameznika in ne para in da so kontracepcijske tablete zdravilo, informacije o zdravilih so v zdravstveni kartoteki in do zdravstvene kartoteke brez izrecnega dovoljenja nima dostopa niti zakonec je torej odločitev o jemanju zdravila izključno na pacientki, torej ženski in je torej jemanje kontracepcijskih tablet pravno in medicinsko gledano izključno ženska pravica in moški s tem nima nič?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kontracepcija

Uredništvo » 14 Sep 2021 09:32

Pozdravljen/a.

Svetovalec na tvoje vprašanje žal ne more odgovoriti, predlagamo ti, da poskusiš odgovore na svoja vprašanja poiskati drugje. Verjetno ti bo glede tega najlažje odgovoril kakšen pravnik, naši svetovalci pa so ti na voljo za vprašanja glede tvojega zdravstvenega stanja oz. če se znajdeš v čustveni stiski.

Vse dobro,
uredništvo To sem jaz
Arči
Objave: 42
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: Kontracepcija

ObjavaNapisal Arči » 14 Sep 2021 11:53

Moram priznati, da vprašanja ne razumem popolnoma. Najprej je potrebno pojasniti pojma legalno in legitimno. Prvo pomeni po črki zakona, drugo pa je moralno, etično. Samo če nekaj ni legalno, torej ni po črki zakona, je mogoče takšno dejanje sankcionirati, v kolikor zakon seveda to dopušča. Početje, ki pa ni moralno, etično, še nujno ne pomeni, da zaradi takšnega ravnanja sledi sankcija.
Po mojem mnenju laganje ženske, da jemlje kontracepcijo, da bi zanosila (verjetno je mišljeno, da ne bi zanosila) ni moralno, zelo verjetno pa ni v nasprotju z nobenim zakonom. Kljub dejstvu, da celo ustava določa, da zakonca (partnerja) o rojstvu otrok odločata sporazumno.
Glede tožbe pa je že gospod doktor povedal. Tu bi se pridružil njegovemu mnenju. Nastane pa problem, da kolikor nekdo vloži tožbo mora postaviti tožbeni zahtevek, če želi s tožbo uspeti. Ali bo uspešen ali ne, pa potem odloči sodišče. Torej v tožbenem zahtevku mora tožnik navesti zakaj vlaga tožbo in kaj želi s tožbo doseči.
Osebno tožbo, samo zato ker mi je žena lagala v zvezi s kontracepcijo, ne bi vložil, saj praktično s takšno tožbo ni mogoče uspeti. Še najmanj pa n. pr. izpodbijati očetovstvo. Kljub vsemu z rojstvom otroka, za očeta otroka nastanejo tudi vse obveznosti, ki jih zakon nalaga očetu.
Dokumentarca izpred 50 let ne bi komentiral. Danes po mojem mnenju predstavlja grob poseg v človekove (osebnostne) pravice in verjetno bi malo katera žena danes sploh dovolila takšno kontrolo.
Če sem morda vprašanje napak razumel se opravičujem in prosim za bolj podrobno vprašanje. Bom odgovoril, če bom poznal odgovor.
zal

Re: Kontracepcija

ObjavaNapisal zal » 14 Sep 2021 16:00

če bolj podrobno pogledaš ustavo boš našel da je pravica o kontracepciji pravica ki izhaja iz odločanja o lastnem telesu in je individualna pravica in ne sporazumna odločitev zakoncev. podobno kot pravica do splava npr.
Predstavljam si če je pred 50 leti kontroliranje ali ženska jemlje kontracepcijo grob poseg v njeno zasebnost, da je enako kontroliranje ali ona ima sploh predpisane tabletke ali ne in je to njena odločitev ali bo tabletke jemala in nima moški s tem nič?
če se rodi tak otrok se lahko moški zagovarja da preživnine ne bo plačeval in da ne želi imeti stikov z otrokom?
Arči
Objave: 42
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: Kontracepcija

ObjavaNapisal Arči » 15 Sep 2021 09:34

Zal, dobro si preberi kaj sem napisal. Ko sem omenjal ustavo sem govoril o sporazumnem odločanju o rojstvu otroka. To je pa nekaj več kot samo kontracepcija.

Na vse ostalo pa sem že odgovoril. Vzemi si čas in ponovno preberi.

Morda samo še to, če oče otroka ne želi imeti stika z otrokom je to njegova volja, vendar bo moral kljub vsemu za svojega otroka plačevati preživnino.
zal

Re: Kontracepcija

ObjavaNapisal zal » 30 Okt 2021 15:50

V slovenski ustavi piše, da je svobodna odločitev o rojstvih otrok odločitev posameznika in ne para skupaj, če podrobno ustavo prebereš. Torej ne vem ...?