Zaslužek

Vprašanja na tosemjaz.net.
larisa13

Zaslužek

ObjavaNapisal larisa13 » 22 Avg 2021 22:37

Pozdravljeni!
Stara sem 14 in počasi že razmišljam kako bi lahko zaslužila nekaj denarja... To leto grem še v OŠ (9.r) in vem da ne morem še delat za denar. Me pa zanima ko bi bila v srednji šoli in bi dopolnila 15 let, kako bi prišla do zaslužka? Bi lahko delala prek študenskega sevrisa? Ali kdaj tudi sprejmejo 15-16-17 letnico da bi opravljala delo? Kakšno delo bi lahko sploh opravljala, če sem brez kakršnih koli izkušenj? So primerna npr. lažja fizična dela kot npr. Delo v pralnici? Ampak ko nekako pomislim nevem če je to primerno zame... Zato sem gledala kako bi lahko še drugače zaslužila in našla sem nekaj, da lahko zaslužiš preko anket. Videla sem da je pogoj nad 18 let oz. 16 let (z dovoljenjem staršev). Bi lahko opravljala tako delo (seveda vsaj čez 2 leti)? Ker bi mi res prišel prav kakšen eur. več. Je drugače še kakšno lažje delo preko interneta brez izkušenj?
Lp.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zaslužek

Uredništvo » 14 Sep 2021 08:24

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Hvala za tvoje vprašanje!

Kot dijakinja se že lahko zaposliš preko študentskega servisa in lahko najdeš tudi dela, ki sprejemajo mlajše od 18 let. Kaj bi oz. boš lahko opravljala je odvisno predvsem od ponudbe del, ki bodo takrat na voljo. Ko boš začela iskati je dobro, če kar se da čim bolj redno spremljaš ponudbe študentskih del, ki se znajo tudi dnevno spreminjati. Lahko pa obiščeš tudi tebi najbližji študentski servis in tam prosiš, da ti pomagajo pri iskanju. Tam imajo s tem kar veliko izkušenj in ti bodo zagotovo dobro pomagali, kolikor bodo lahko.

Vsak začetek je težak in nekje je treba začeti, ko pa enkrat začneš pa so vedno priložnosti, da napreduješ ali da se odpre kakšna nova lepa priložnost. Na začetku bi verjetno res opravljala kakšna lažja dela, pred nekaj leti vem, da si lahko npr. pomagal v trgovini z oblačili, kot je npr. New Yorker, ampak, kolikor vem, dokler nisi 18 let ne smeš delati na blagajni oz. z denarjem, lahko pa pomagaš pri pospravljanju in pripravi oblačil.

Seveda lahko zaslužiš tudi z anketiranjem, če bo to delo takrat v ponudbi in če bo delodajalec presodil, da si primerna za delo. Ampak ne se ustrašiti, dovoli si, da poskusiš stvari. Lahko boš ti ugotovila, da ti delo ne ustreza, morebiti se ne boš ujela s sodelavci, lahko bo delodajalec ugotovil, da mogoče ne ustrezaš čisto tistemu, kar so iskali in s tem je vse popolnoma v redu, je normalno. To se dogaja vsem, tako pri iskanju študentskih del kot tudi rednih zaposlitev. Ljudje smo si tako različni, da enostavno ne moremo vsi vsem ustrezati. Pomembno je, da se na delu ti dobro počutiš in da če se kdaj zalomi, da ne obupaš.

Si mogoče kaj razmišljala tudi o štipendijah, ki jih lahko pridobiš v srednji šoli? Vse informacije o štipendijah lahko dobiš na naslednji spletni strani: https://www.srips-rs.si/stipendije. Na kratko pa so v Sloveniji najbolj poznane Zoisova, državna in kadrovska štipendija. Zoisovo štipendijo si pridobiš na podlagi odličnih ocen in izjemnega dosežka (npr. srebrno ali zlato Vegovo priznanje), za pridobitev državne štipendije je odvisno od prihodka tvojih staršev oz. finančne situacije tvoje družine, kadrovske štipendije pa podeljujejo podjetja (to bi npr. lahko pridobila, če se boš odločila za kakšno poklicno srednjo šolo). Je pa še nekaj drugih možnosti, katere lahko najdeš na prej omenjeni spletni strani.

Upam, da sem ti z odgovorom kaj pomagala. Če imaš še kakšno vprašanje, se kar oglasi in ti z veseljem odgovorim!

Lepo bodi,
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)