Prehranjevanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Music4
Objave: 20
Pridružen: 24 Mar 2021 17:27

Prehranjevanje

ObjavaNapisal Music4 » 07 Jul 2021 23:18

Pozdravljeni!

Trenutno se spopadam s prehranjevalnimi težavami. Velikokrat se zgodi, da ne jem po več dni skupaj, potem pa mogoče en dan čisto malo, potem pa spet nič. Preprosto nisem lačna, je pa tudi res, da želim izgubiti teži, čeprav imam po mnenju drugih vredu postavo. Sem si pa tudi zelo vzela k srcu, ko mi je zdravnica na zadnjem pregledu rekla, da sem se zredila 2kg in da bom morala paziti kako jem, sem pa imela 50 kg, visoka sem pa okoli 162cm. In od takrat se dogaja to s hrano.

Ne vem, kaj naj naredim. Ali imate kakšen nasvet?

Lepo vas pozdravljam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prehranjevanje

Uredništvo » 09 Jul 2021 12:28

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

prav nobenega razloga ni, da bi morala hujšati. Tvoja teža je primerna, bližje spodnji kot zgornji meji primerne prehranjenosti. Zato tudi težko razumem, zakaj je zdravnica rekla, da moraš paziti, kako ješ. Povsem nepotrebna pripomba. Morda pa je imela v mislih kvaliteto hrane, ne količine?

Če tako resno vzameš zdravniške nasvete, potem upoštevaj še mojega: Normalno jej! (Tudi jaz sem zdravnica, z dolgoletno prakso.)
Če res ne boš mogla začeti normalno jesti, kljub temu, da se boš malce potrudila, je lahko vzrok drugje kot samo v želji po hujšanju. Bojim se, da drsiš v anoreksijo. V tem primeru gre za mnogo globlje psihične vzroke, ki jih je težje prepoznati in odpravljati. Če ne boš mogla sama rešiti težav, ponovno piši, ti bo še psihologinja poskusila pomagati.

Lep pozdrav,
Lucija Gobov, dr.med.,
specialistka pediatrije
Music4
Objave: 20
Pridružen: 24 Mar 2021 17:27

Re: Prehranjevanje

ObjavaNapisal Music4 » 15 Jul 2021 11:07

Pozdravljeni!

Mogoče pa res zapadam v anoreksijo, ne vem. Če pa že jem, pa jem samo solato. Kako pa se naj tega lotim, ker res ne bi rada šla v bolnico zaradi tega?

Lepo vas pozdravljam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prehranjevanje

Uredništvo » 23 Jul 2021 12:29

Odgovor svetovalke
_________________

Najprej lepo pozdravljena.

Kar opisuješ je že vedenje, ki nakazuje lahko začetek motnje hranjenja-anoreksije. Ti na dan potrebuješ okoli 2000 kcal za ohranitev svoje teže, s takšnim načinom prehranjevanja, kot ga opisuješ, pa lahko hitro izgubljaš kg (več kg v enem tednu). Poleg tega je to, da nič ne ješ ali zelo malo, zelo škodljivo za tvoje telo in tvoje zdravje. Telo potrebuje vnos energije na dnevni ravni. Že sedaj si s težo bolj na meji, zato ti res priporočam, da razmisliš, kaj počneš, kam to vedenje vodi.

Ljudje včasih govorimo nepremišljeno in vsi smo zmotljivi, tudi strokovnjakom se to zgodi, zato skušaj razumeti besede tvoje zdravnice v tej luči. Ker njena pripomba o tvoji teži sploh ni na mestu. Tudi na splošno ljudje marsikaj izrečejo, pa morda sploh tako ne mislijo, ne premislijo preden nekaj povedo ali pa enostavno ne razmišljajo, kaj njihove besede lahko pri drugem človeku sprožijo. Zato ti želim, da čimprej narediš pri sebi eno mejo, do kod komentarji drugih lahko sploh vplivajo nate.

Me pa zanima še, da ti bom lahko bolje svetovala, ali res ne čutiš lakote, ali si si zadala cilj, da boš izgubila kg in ne želiš jest? Kako dolgo to tvoje vedenje traja? Kako se pa sicer počutiš (si vesela, žalostna, kako je s tvojim nivojem energije)? Si v zadnjem času imela kakšen večji stres? Morda poveš še, koliko si stara?

Odgovori na ta vprašanja bi mi pomagali, da ti lažje razložim, kaj se s teboj dogaja, in svetujem, kako postopati naprej.

Lepo te pozdravljam,
Maja Gselman, univ.dipl.psihologinja, zakonska in družinska terapevtka
Music4
Objave: 20
Pridružen: 24 Mar 2021 17:27

Re: Prehranjevanje

ObjavaNapisal Music4 » 18 Avg 2021 12:52

Pozdravljeni!

Najprej povem, da sem stara 17 let. To je pa čisto odvisno, včasih nimam apetita, so pa tudi dnevi, ko nočem sploh jesti. Se pa to že zdaj dogaja dobre 3 mesece. Imam pa zelo mešane občutke. Večino časa sem brez volje, žalostna, ker se velikokrat spomnim na pretekle dogodke. / del sporočila izbrisan/

Upam, da sem nekako odgovorila na vaša vprašanja, če ne pa še kaj vprašajte in bom še bokj podrobno opisala.

Hvala vam
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prehranjevanje

Uredništvo » 30 Avg 2021 11:42

Pozdravljena, Music4,

svetovalka ti je zaradi varovanja tvoje zasebnosti odgovorila preko zasebnega sporočila.
V primeru, da odgovora nisi prejela, te prosimo, da nam še enkrat pišeš.

Lep pozdrav iz uredništva.