kontracepcijske in 14 let

Vprašanja na tosemjaz.net.
wee11

kontracepcijske in 14 let

ObjavaNapisal wee11 » 21 Jul 2021 12:52

Zdravo! za par mescov bom 15 let in rada bi dobila kontracepcijske tablete. S fantu sem skupaj 11 mesecov in imava spolne odnose vendar me je strah, da zanosim in menim da so tabletke dobra izbira. Ni se mi problem odpraviti k zdravniku ali ginekologu samo nevem ali jih lahko dobim brez da starši vedo. Z mamo se ne morem pogovarjati o tem ker je zelo proti spolnim odnosom pri tej starosti.. Če bi izvedela bi bila zelo razočarna in jaz bi bila v problemu.. Berem po internetu a nikjer ne piše točno kar mene zanima. Zanima me pa ali se lahko odpravim na pregled sama brez spremstva starša? Ali imam pri 14. letih pravico do zaupnosti podatkov? Če se to zapiše kam kjer bi to lahko moji starši videli? prosim če odgovori kakšna strokovnjakinja za to ali pa punca z izkušnjami. Hvala!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: kontracepcijske in 14 let

Uredništvo » 22 Jul 2021 07:04

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

glede na tvojo mladost bi bilo vsekakor priporočljivo in odgovorno, da spolne odnose preložiš na kasnejše obdobje. Razumljivo je, da je mama proti spolnim odnosom v tej starosti, nenazadnje so lahko pod določenimi pogoji pri tej starosti problematični tudi z vidika kazenske zakonodaje.

Kakorkoli, zaželeno bi bilo, da se v primeru obiska ginekologa obrneš na kakšno starejšo osebo, ki ji zaupaš. Ginekolog je sicer zavezan molčečnosti, vendar se do 15. leta starosti otroka glede kakšnih posegov lahko posvetuje s starši.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr.med.,
specialistka ginekologije