cep

Vprašanja na tosemjaz.net.
cep

cep

ObjavaNapisal cep » 10 Jun 2021 00:53

Kdaj naj bi bilo cepljenje proti kme brezplačno za vse oz. za mlade predvsem če mogoče veste?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: cep

Uredništvo » 10 Jun 2021 09:43

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdrav,

žal ne vem. Vem, da so pa občasno akcije, ko je cepljenje cenejše. Zastonj imajo cepljenje zaposlenih v določenih podjetjih ali pa študentje določenih smeri.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Arči
Objave: 42
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: cep

ObjavaNapisal Arči » 10 Jun 2021 17:00

Ponovljena akcija cenejšega cepljenja KME
Občani Maribora in okolice se bodo lahko 12. junija znova cepili proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) po ugodnejši ceni.
......
......
Še vedno se lahko prijavite preko spletne aplikacije ali pokličete na telefonsko številko 02 620 12 10 (vsak delovni dan od 7. do 15. ure). Cena cepljenja bo ta dan 20 EUR (sicer je 28 EUR), možno pa bo samo brezgotovinsko plačevanje, z bančno kartico.

.......
......
Akcija bo potekala v dvorani UŠC Leona Štuklja. Termin bo vsak prijavljeni dobil preko SMS- sporočila.


Vir: Večer, 10. 6. 2021, stran 9

Upam da sem ti malo pomagal, sploh če si blizu Maribora. Brezplačnega cepljenja pa verjetno ni.
najbrž zato

Re: cep

ObjavaNapisal najbrž zato » 11 Jun 2021 08:54

Tega pa najbrž ne bo v doglednem času. Seveda se bo vedno cepilo t.i. "kritično infrastrukturo", se pravi gozdarje in druge, ki veliko lazijo po hostah, pri ostalih se pa to niti ne spodbuja preveč.

Prvič, cepiva že v splošnem niso ravno neka nedolžna reč. Npr. tole za covid, je že kar standardno, če te naslednji dan samo boli roka na mestu vboda...

Drugič, KME se zaradi drugačnih mehanizmov okužbe ne širi eksponencialno, kot bi se v primeru nespoštovanja osnovnih ukrepov lahko covid in podobni respiratorni virusi.

Tretjič, tudi brez cepljenja lahko marsikaj postoriš za preventivo. Uporabljaš repelente, se primerno oblečeš, po obisku "nevarnih" krajev se stuširaš in pregleduješ kožo, če po njej ne leze kakšen klop...

Četrtič, tudi če te klop prelisiči in te uspe okužiti, je stvar zelo verjetno ozdravljiva brez resnih posledic, če le pravočasno opaziš simptome prve faze (rdeče fleke ali kroge) in se takoj narišeš pri zdravniku, ki te napoti naprej.

In petič, če bi cepili preveč množično, bi se folk preveč sprostil in pozabil na preventivo. Tu pa nastopi keč, ker naši klopi poleg KME prenašajo še eno podobno podmuklo bolezen, proti kateri pa ni cepiva.
cep

Re: cep

ObjavaNapisal cep » 11 Jun 2021 23:06

V Avstriji je cepljenih 70%prebivalstva proti kme. Cepi se brezplačno rojene 1970, 71,2016,2017, 2018. Ko naj bi bilo dovolj denarja naj bi postopno razširili brezplačno na vse, kdaj pa je to pa ...?
Cepljena sem bila osnovno žal ravno pred to akcijo cepljenja, ker so običajno pozno spomladi/poleti. Za poživitvene odmerke te akcije najbrž ne veljajo? Ker je kao samo spodbujanje k cepljenju ...?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: cep

Uredništvo » 14 Jun 2021 13:41

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdrav,

da se najprej obrnem na prejšnji post, kjer je pod točko 4. napisana velika napaka. Rdeči obroč je znak okužbe z borelijo. Cepi se pa proti klopnemu meningoencefalitisu, ki je čisto druga bolezen in se ne kaže z rdečim krogom.
Tudi tisti, ki smo cepljeni proti KME, zato nismo varni pred borelijo in moramo biti pazljivi na rdeči kolobar ali druge znake in nato začeti zdravljenje.
KME pa v doloečnih problemih pušča resne posledice in tudi smrt, ravno zato se cepimo proti njemu.

Za poživitvene odmerke naj bi prav tako veljalo, da lahko vsi, rojeni v določenih letih, le tega dobijo brezplačno in sicer 3 doze. Tisti, ki bodo pa brezplačno cepljeni prve tri doze, bodo pa morali plačati poživitvene odmerke, če vmes ne pride do spremembe pravil.

Upam, da moj odgovor kaj pomaga.
Bodite dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine
Arči
Objave: 42
Pridružen: 21 Maj 2021 17:13

Re: cep

ObjavaNapisal Arči » 14 Jun 2021 20:39

Drži zgoraj napisano, bi pa gornje dopolnil samo še z naslednjim:

Več o tovrstnih cepljenjih je določeno v Pravilniku o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2021, ki je pričel veljati 4. 6. 2021 (podobni pogoji so veljali tudi za leto 2020 in verjetno leta pred tem). Pravilnik določa Program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2021 in ima prilogo iz katere pa je razbrati, da je priporočljivo cepljenje proti KME s tremi odmerki cepiva. Le-to se opravi pri otrocih, rojenih v letu 2020, po dopolnjenem enem letu starosti in pri otrocih, ki v tekočem letu dopolnijo tri leta starosti ter pri zamudnikih (otroci, ki so dopolnili tri leta starosti v letu 2019 ali kasneje).

Za učence, dijake, študente in mlade odrasle do dopolnjenega 26. leta starosti pa je cepljenje proti KME obvezno in brezplačno za tiste, ki so pri praktičnih vajah izpostavljeni nevarnosti okužbe.

Torej, brezplačno cepljenje velja izključno za otroke, za starejše pa cepljenje proti KME, razen zgoraj navedenih izjem, tako kmalu zagotovo še ne bo na voljo.

Upam, da tudi moj odgovor komu kaj pomaga.
cep

Re: cep

ObjavaNapisal cep » 17 Sep 2021 02:07

V mojem ZD piše, da občina subvencionira prva dva odmerka proti klopnemu. Velja to tudi za dva poživitvena odmerka ali bi me odslovili in rekli da se poživitveni plačajo po polni ceni je je subvencija samo za prva dva odmerka za osnovno cepljenje in je ta akcija bolj spodbujanje ljudi, ki še niso osnovno cepljeni da je cepljenje pomembno in da se čim več ljudi osnovno cepi?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: cep

Uredništvo » 17 Sep 2021 11:34

Odgovor svetovalca
__________________

Pozdrav,

tega pa ti žal ne vem odgovoriti in bi bilo bolje, da vprašaš v ZD.

Bodi dobro,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine