khm

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jiimx

khm

ObjavaNapisal Jiimx » 13 Jan 2021 07:00

Zdravo. Naj ne bo javno.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: khm

Uredništvo » 18 Jan 2021 08:57

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena Jiimx,

v sporočilu si napisala, da se nisi nikoli rezala, vendar si tega želiš, predvsem zaradi bivšega fanta. Navajaš tudi, da nihče ne vidi tvojega trpljenja in nimaš osebe, s katero bi se lahko pogovorila. Žal mi je, da se počutiš žalostno in nemočno, saj ne veš, kaj storiti in komu zaupati. Razumem, da je to, kar doživljaš izredno neprijetno in sem vesela, da si se odločila, da se obrneš na svetovalnico in nam zaupala svojo stisko.

Napisala si, da čutiš željo po rezanju, vendar veš, da je to škodljivo za telo. Rezanje, kot si že sama ugotovila, ni niti dobra, niti končna ali trajna rešitev. Tako vedenje je povezano z žalostjo, občutkom nemoči in manjvrednosti in je želja po tem, da bi ubežali resničnosti in pregnali našo stisko. Vedno težje je kontrolirati takšno vedenje, tak način reševanja stisk pa se utrjuje. Žal mi je tudi, da se ti zdi, da bivšemu fantu zate ni bilo mar ter da te je poniževal. To seveda ni prav, zato razumem, da želiš nekomu povedati več o tem in se pogovoriti.

Iz tvojega sporočila razberem predvsem to, da se želiš nekomu zaupati in razbremeniti. Napisala si tudi, da bi ljudje morda opazili tvojo stisko, če bi se začela oblačiti v temnejša oblačila. Pri tem ti moram sporočiti, da ljudje velikokrat ne vedo, da ima nekdo težave, dokler tega sam ne pove in se jim zaupa. Sicer si napisala, da nimaš nikogar s katerim bi se lahko pogovorila, vendar me vseeno zanima ali imaš morda kakšno osebo, za katero meniš, da se ob njej počutiš dovolj sproščeno, da ji lahko zaupaš? Morda je to tudi kakšen učitelj ali pa šolska svetovalna delavka. Pokličeš lahko tudi TOM telefon – 116 111 ali pa Klic v duševni stiski – 01 520 99 00. Obrneš se lahko tudi na Svetovalni center za otroke in mladostnike, svojo osebno zdravnico in pa na www.posvet.org. Seveda lahko pišeš tudi meni, saj je pisanje tudi boljša pot do razbremenitve lastnih občutkov in čustev, kot pa to da se samopoškoduješ. Pogovor ti bo pomagal, da boš videla nove, drugačne rešitve za svojo stisko, ki jih do zdaj mogoče še nisi. Če se boš o svojem problemu odkrito pogovorila, boš občutila popuščanje napetosti, počutila se boš razbremenjeno in boljše.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam. Vesela bom, če se še kaj oglasiš.
Živa Pirc, dipl. psihologinja (UN)
Jiimx

Re: khm

ObjavaNapisal Jiimx » 18 Jan 2021 10:03

Zdravo. Naj ne bo javno.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: khm

Uredništvo » 20 Jan 2021 14:24

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

vesela sem, da si se ponovno oglasila in nam zaupala svojo stisko.

V sporočilu navajaš, da imaš težave s starši, saj se ti zdi, da ne vidijo tvojih težav. Žal mi je, da se tako počutiš in verjamem, da ti je zaradi tega težko. Si se s starši že poskusila pogovoriti in jim zaupati, kaj te teži? S tem, ko bi staršem iskreno povedala, kaj točno te moti in o čem razmišljaš, bi te morda sami lažje razumeli. Če seveda čutiš, da tega ne bi zmogla oz. ne moreš storiti iz kakršnegakoli razloga, se lahko pogovoriš tudi s kom drugim.

Opisala si mi tudi, kako izgleda emo stil in napisala, da s tem okolici sporočaš, da si žalosten ter da to drugi opazijo. Če bi se čez noč odločila, da se boš začela oblačiti na tak način in se naslednje jutro oblekla v tak stil, kaj bi bilo drugače? Kaj misliš, da bi se spremenilo?

Napisala si tudi, da si zaradi fanta že pomislila na samomor. Žal mi je, da so zate težave tako hude, da so se pojavile tudi take misli in skrbi me zate. Zelo bom vesela, če bi mi zaupala, kako pogosto razmišljaš o tem in ali si ob razmišljanju imela pripravljen tudi že načrt, kako bi to izvedla. V tem trenutku preživljaš res težko obdobje, iz katerega morda ne vidiš izhoda. Vseeno je pomembno, da veš, da se stvari lahko vedno obrnejo na bolje. Samomor pa je dokončno dejanje, ki onemogoča možnost, da si damo priložnost, da bo naše življenje postalo lažje. Vzpodbujam te, da iščeš drugačne možnosti, predvsem poiščeš pomoč v živo.

Opisuješ, da te v šoli ne bi razumeli, to pa bi imelo posledice za nadaljnje izobraževanje. Tukaj te lahko pomirim in ti povem, da so informacije, ki jih zaupaš šolskemu svetovalnemu delavcu zaupne in ne morejo na noben način vplivati na tvoje kasnejše izobraževanje. Šolska svetovalna služba je na šoli vir pomoči, kamor se lahko obrnejo učenci, da dobijo podporo in pogovor, ki ga potrebujejo. Vse kar poveš šolski svetovalni službi ostane zaupno med vama. Če se ti vseeno zdi, da ne bi mogla zaupati šolskem svetovalcu, se lahko obrneš na osebno zdravnico, Svetovalni center za otroke in mladostnike ali na Krizni center. (https://www.tosemjaz.net/kam-po-pomoc/). Mislim, da je izredno pomembno, da se pogovoriš s strokovnjakom in da imaš nekoga, ki te bo na tej poti podpiral. Vedi, da nisi sama in da ti skozi vse to ni treba iti sama.

Vem, da je potrebno veliko poguma in volje, da sprejmeš odločitev in si poskusiš najti pomoč. Zelo je pomembno, da deliš svoje občutke in misli s strokovnjakom, ki ti bo pomagal na tvoji življenjski poti.

Lepo te pozdravljam. Če imaš še kakšno vprašanje pa ti ostajam na voljo.
Živa Pirc, dipl. psihologinja (un)
Jiimx

Re: khm

ObjavaNapisal Jiimx » 24 Jan 2021 08:58

Zasebno, prosim.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: khm

Uredništvo » 28 Jan 2021 13:32

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena Jiimx,

lepo, da si se ponovno oglasila in z mano delila svoje misli.

Napisala si, da se ti zdi, da bi ljudje ugotovili, da trpiš, če bi se oblačila v emo stil. Ljudje se oblačimo zelo različno, nekateri imajo radi barvna, drugi pa temnejša oblačila, zato na podlagi oblačil težko presodimo ali ima oseba težave. Mislim, da bi ljudje s težavo ugotovili, da nekdo trpi le na podlagi tega, kako se oblači. Razumem, da želiš na ta način drugim sporočiti, da se nekaj dogaja, vendar je vseeno pomembno, da svojo stisko nekomu zaupaš, saj bo oseba le na tak način dobila informacije o tebi.

Opisuješ tudi, da je šolska svetovalna služba namenjena le za reševanje učnih težav in podobnih stvari. Lahko ti povem, da šolska svetovalna služba vključuje še ostale stvari, saj vključuje svetovanje in posvetovanje v zvezi z otroki, učenci s težavami v telesnem, osebnem, socialnem razvoju, s čustvenimi, vedenjskimi, vzgojnimi in seveda tudi učnimi in drugimi težavami. Zdi se ti, da ima zaupanje šolskemu svetovalcu posledice za nadaljnje izobraževanje in osebne zadeve. Pogovori pri šolskem svetovalcu so zaupne narave in nikakor ne morejo imeti slabih posledic na nadaljnje izobraževanje. Edini pogoj, ko svetovalec lahko prekine zaupnost, je le v primeru, če svetovanec ogroža lastno življenje ali pa življenja koga drugega. Odvisno od primera lahko seveda sodeluje tudi s Centrom za socialno delo, vendar nikakor za tvojim hrbtom.

Dobro je, da imaš na izbiro veliko možnosti, kamor se lahko obrneš po pomoč. Tako lahko izbereš tisto pomoč, za katero sama misliš, da je najboljša izbira zate. Morda lahko pokličeš tudi na Tom telefon (116 111, vsak dan med 12. in 20. uro) in se pogovoriš tudi z njimi.

Iskreno upam, da boš našla pomoč, ki ti bo ustrezala in boš svoje težave lahko nekomu zaupala.

Vse dobro.
Živa Pirc, dipl. psihologinja (un)