srednja šola

Vprašanja na tosemjaz.net.
anonimec
Objave: 1
Pridružen: 10 Mar 2020 22:40

srednja šola

ObjavaNapisal anonimec » 20 Nov 2020 00:34

Zdravo, mene zanima nekaj v povezavi z srednjo šolo. Sama sem zelo sramežljive narave in se srednje šole precej bojim. Imam par prijateljic katere so izbrale enako šolo kot jaz vendar me skrbi da nebi bili skupaj v razredu. Torej moje vprašanje je če lahko na vpisnico napišeš želje s kom si želiš biti v razredu?Če ne pa me zanima na podlagi česa so potem razdeljeni razredi? da ne pride do pomot obe sva izbrali enako šolo in enak program.

Hvala za ogovore lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: srednja šola

Uredništvo » 20 Nov 2020 09:40

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Razrede običajno oblikujejo svetovalni delavci srednjih šol. Pri tem upoštevajo razporeditev po spolu, izbiro drugega tujega jezika (če gre za gimnazijo), kjer je veliko vozačev tudi kraj, iz katerega prihajajo dijaki in še kakšen drug dejavnik bi se našel. Ne morem govoriti v imenu vseh šol, a pri nas npr. devetošolcem damo možnost, da ob vpisu napišejo, če imajo željo, s kom bi si želeli biti v razredu. Verjamem, da imajo tudi na številnih drugih, če ne kar na večini šol, devetošolci to možnost. Svetovalni delavci se nato zelo potrudimo, da vam te želje uresničimo.

Iz izkušenj pa ti lahko povem še nekaj drugega, kar je zanimivo. Namreč, da je marsikakšen dijak zelo želel imeti v razredu družbo prejšnjega sošolca, prijatelja, znanca. Čez nekaj let pa je povedal, da bi bilo morda bolje, če bi prišel v razred, kjer ne bi poznal nikogar, saj bi bil tako bolj odprt za nova poznanstva. Razumljivo je, da si želite ob vstopu v novo okolje imeti vsaj nekoga, ki ga poznate, saj vam to nudi občutek varnosti in je prehod v srednjo šolo lažji. Če ste bolj sramežljivi in zadržani, še toliko bolj. Hkrati pa je res tudi, da imate v srednji šoli priložnost, da si najdete novo mesto v neki socialni sredini in odkrijete neke svoje sposobnosti in lastnosti, za katere sploh niste vedeli, da jih imate. Kaj hočem povedati? Da razumem tvoj strah pred novim okoljem, v katerega boš naslednje šolsko leto stopila, hkrati pa te spodbujam, da vzameš prehod iz OŠ v SŠ kot priložnost za nove izkušnje, za nova poznanstva, za odkrivanje novih dimenzij same sebe.
Tvoj svet se bo z odhodom v srednjo šolo razširil, odprl, čaka te obilo novih doživetij in dogodivščin in želim ti, da bi bile številne med njimi prijetne, prehod pa čim lažji.

Prijazen pozdrav,
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Pikica__

Re: srednja šola

ObjavaNapisal Pikica__ » 21 Nov 2020 01:36

Živijo!
Mene osebno je tudi zelo zelo strah srednje šole ampak zanimivo da si pa jaz ne želim videvat sošolcev in "prijateljev" želim začet na novo vseeno pa se zelo bojim osamljenosti upam da mi bo uredu in bom postala manj sramežljiva in ne skrbi vsi ki pišejo da se bojijo prehoda mogoče pa se celo spoznamo v srednjih šolah :).
Baby Pink
Objave: 32
Pridružen: 16 Avg 2020 13:00

Re: srednja šola

ObjavaNapisal Baby Pink » 22 Nov 2020 19:12

Hej!
Samo javljam, da je bilo tudi pri nas tako, da smo lahko napisali, s kom smo želeli biti in so šolski delavci upoštevali naše želje. Verjamem, da bo tudi pri tebi tako. Sicer pa je včasih bolje, da nikogar ne poznaš - sama sem imela eno sošolko, s katero sva se poznali od prej, zato sem se ves čas držala nje in zato navezala zelo malo stikov z drugimi. Prav zato je včasih bolje, da ljudi spoznaš na novo. Prvi dnevi bodo malo bolj stresni, a boš kmalu našla svojo družbo.
Srečno in lp