Višina?

Vprašanja na tosemjaz.net.
emak-t
Objave: 4
Pridružen: 21 Okt 2020 18:45

Višina?

ObjavaNapisal emak-t » 20 Nov 2020 08:27

Pozdravljeni!

Zanima me ali je možno določiti, izračunati koliko bom še zrasla v višino. Višina mojih staršev je 178 cm, mami in 182 cm oče. Trenutno sem stara skoraj 14 in visoka 169 cm. V zadnjih dveh letih sem zrasla samo za slabih 6 cm, kar je dokaj nenavadno saj sem prejšnja leta npr. iz 4-5-6 razreda zrasla kar za 8 ali 10 cm. Sicer pa zadnje leto zaostanka rasti pripisujem motnjam prehranjevanja. Skratka zanima me koliko bo približna višina na koncu mojega obdobja rasti.
Upam na vaš odgovor in se vam že vnaprej zahvaljujem:)
ormen

Re: Višina?

ObjavaNapisal ormen » 20 Nov 2020 10:19

Dejansko obstaja matematična formula, ki našloga, da je končna višina ženske povprečje bioloških staršev, zmanjšano za 6cm, kar bi pri tebi zneslo 174 cm. Ampak v praksi se ta formula izkaže za zelo nezanesljivo. Bolj važno je, če si že imela menstruacijo. Če še ne, lahko morda celo še ujameš našlogano višino, sicer pa se je rast zelo verjetno končala oz. se začela preusmerjati v druge dimenzije in v višino lahko dodaš še kvečjemu cm ali dva. Sicer si pa že zdaj nekje okoli povprečja odrasle ženske in nobenega razloga, da se zaradi tega sekiraš.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Višina?

Uredništvo » 20 Nov 2020 10:33

Odgovor svetovalke
___________________

Pozdravljena.

Po zelo enostavni formuli bi bila tvoja telesna višina 174 (to je le groba orientacijska višina), ampak bolj važno je, kdaj si dobila menstruacijo, saj dekleta po prvi menstruaciji ne rastejo več veliko. Tudi tvoj podatek, da si prej rastla več, zdaj pa se rast ustavlja, kaže na to.
Natančnega podatka ti ne morem dati. Najbolj natančna napoved se dobi na osnovi slikanja zapestja in določanja t.i. kostne starosti, ampak se to v praksi brez razloga ne dela.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske in urgentne medicine
emak-t
Objave: 4
Pridružen: 21 Okt 2020 18:45

Re: Višina?

ObjavaNapisal emak-t » 20 Nov 2020 11:46

Živjo, prvo se vam zahvaljujem za odgovor, naslednje pa...
Ja, menstruacijo sem že dobila pri približno 12 letih, ampak zdaj je odsotna že skoraj 1 leto, zaradi motnje hranjenja. Ali lahko to tudi še to vpliva na rast? Moja želja pa je da bi bila visoka vsaj 172 cm, vem da na to ne morem vplivati ampak vseeno. LP
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Višina?

Uredništvo » 20 Nov 2020 14:54

Odgovor svetovalke
_________________

Ne glede na motnjo hranjenja si menstruacijo dobila in to šteje. Dejstvo, da menstruacije sedaj nimaš, ni pomembno. Motnja hranjenja rasti zagotovo ne koristi, ne bo pa bistveno vplivala na končno višino (cm gor ali dol).

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske in urgentne medicine