On

Vprašanja na tosemjaz.net.
Misshim

On

ObjavaNapisal Misshim » 14 Nov 2020 22:44

Pozdravljeni prosim da to ni objavljeno javno. Hvala vam...

/Izbrisano v uredništvu/

Hvala za vaš čas in vse aja kaj je možno da mi pišete na mail
Misshim

On

ObjavaNapisal Misshim » 15 Nov 2020 14:29

Pozdravljeni spet bi prosila da tega ne objavite javno. Hvala vam.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: On

Uredništvo » 18 Nov 2020 07:36

Odgovor svetovalke
____________________

Pozdravljena.

Praviš, da si zaljubljena, a se tvoja simpatija ne zanima zate. Želiš si zavrteti čas nazaj, da bi nekaj spremenila in vse bi bilo drugače, a te razžalosti, ker tega ne moreš storiti. Jezi te, da v preteklosti nisi bila bolj pogumna pri navezovanju stikov oziroma razvijanju odnosa s simpatijo. V trenutkih, ko obžalujemo neko dejanje iz preteklosti, razmišljamo o tem, kaj bi lahko storili drugače. Takrat vzamemo sami sebe pod drobnogled in se bolje spoznamo, vidimo kaj bi radi pri sebi spremenili in v čem bi se lahko še bolj izpopolnili, ter tako zorimo in rastemo. Tebe je to privedlo do tega, da si začela razmišljati o načinih, kako bi lahko bila bolj samozavestna.

Iz vsega, kar doživimo, se lahko torej nekaj naučimo. Nisi povedala, koliko si stara, a meni se zdiš zelo zrela, saj veš, da je pri tebi težava samopodoba. To pomeni, da boš morala nase gledati bolj pozitivno, se ceniti, spoštovati in predvsem sprejeti sama sebe. Pri tem bi te rada spodbudila, ja, pozdravi ga naslednjič, ko ga vidiš, ne bodi tiho. Ljudje se preveč obremenjujemo s tem, kaj si bodo mislili drugi. Moraš vedeti, da se drugi ukvarjajo z istim problemom, torej kaj si bodo mislili ostali. Prvič, ko ga boš pozdravila, ali ga nagovorila, ti bo verjetno nerodno, a naslednjič ti bo že lažje. In naj ti to ne bo cilj, da boš “dobila” njega. Naj ti bo cilj, da se opogumiš, da si upaš, da greš preko sebe. Pri takšnih stvareh se lahko zmeraj vprašaš: “Kaj je najhuje, kaj se mi lahko zgodi, če naredim oziroma rečem to?”.

Pri tem pa ne smeva izpustiti tvojega zavedanja, da ta fant, po tvojih besedah, nima dobre osebnosti in da ne počne dobroh stvari, ter da veš, da obstajajo boljši. To pomeni, da si zaslužiš boljšega fanta. Nikoli se ne smemo zadovoljiti z nečim, kar je manj od tega, kar si zaslužimo. Pri tebi prevladujejo čustva. To je spet en kazalnik, da se moraš nekaj naučiti, in sicer to, da moraš ti prevladovati nad čustvi. Čustva so včasih izjemno trmasta. Na primer, da imaš pred sabo 10 čokoladnih tort. Tvoja trenutna želja je, da poješ eno za drugo, dokler ti ni slabo. Skozi življenje se naučimo nadzirati čustva, saj nas izkušnje naučijo, da nam je lahko včasih pač slabo, ko pojemo preveč čokoladnih tort. Hočem torej povedati, da se ti trenutno mogoče zdi, da je on edini fant zate, čeprav v resnici veš, da si želiš ob sebi imeti nekoga, ki ima enake interese kot ti, ter nekoga, ki bo pristopil k tebi in ti povedal, da si mu všeč.

Veliko sreče in poguma ti želim,
Mojca Lapi, mag. prof. pedagogike