Prof.

Vprašanja na tosemjaz.net.
Ojej

Prof.

ObjavaNapisal Ojej » 11 Okt 2020 20:59

Pozdravljeni!
Ne objavit javno!

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prof.

Uredništvo » 13 Okt 2020 08:27

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

najprej hvala, da si se opogumila in delila svojo zgodbo in občutke.

Praviš, da se zaljubljaš v svojega profesorja, ki ni samo starejši od tebe, temveč tudi poročen in v končni fazi tudi tvoj profesor. To ti na eni strani vzbuja občutke groze, saj se zavedaš, da to ni primerno. Na drugi strani pa se počutiš nemočno, saj teh čustev simpatije in privlačnosti ne moreš zatreti. Predstavljam si, da je to zate zelo težko in ti vzbuja veliko skrbi.

Čustva, ki se razvijejo je večkrat zelo težko nadzorovati, predvsem v času mladostništva, ko nam dodatna pozornost s strani drugih pomeni zelo veliko. Zato je tudi razumljivo, da le s težavo obvladuješ svoje občutke, ki pa so v tej situaciji mešani. Enostavnega recepta za tvojo situacijo žal ni, saj čustva le s težavo zatremo. Menim, da ti bo lažje, če čustva, namesto da jih zatreš, skušaš sprejeti. Da sprejmeš, da se ti je zgodilo nekaj, kar si ne bi želela, da sprejmeš te občutke privlačnosti. V zavedanju, da te to ne dela slabe osebe.

Dobro je, da se zavedaš, da je on zate prestar in da bi lahko napredovanje vajinega razmerja zate pomenilo marsikaj negativnega. Prav tako je neprimerno in neodgovorno, če ti profesor na takšen ali drugačen način vrača te občutke ali če s teboj simpatizira. Sam bi moral biti v poziciji, kjer se zaveda, da je poglabljanje odnosa z dijakinjami nedovoljeno.

Kljub temu, da se morda moje besede v tem trenutku zdijo nerazumljive in težke, ti predlagam, da skušaš v preostalem času tvojega šolanja misli osredotočiti na nekaj drugega. To je tudi ključnega pomena za tvoj uspeh pri maturi, saj bi lahko dodatni moteči dejavniki negativno vplivali na tvoj maturitetni uspeh. Če skušam podati čisto konkreten primer. Med urami pri tem profesorju skušaj vzpostavljati čim manj stika izven učnega procesa in skušaj svojo pozornost med učno uro preusmeriti na povedano in napisano, torej na samo obravnavano snov. Osredotoči se na to, da sta uspešno zaključen letnik in matura trenutno pomembnejša. Sreča v nesreči, ostalo ti je še malo časa in ko boš zapustila srednjo šolo, verjamem, da ti bo malo lažje. Te pa povsem razumem, da je to daleč od enostavnega.

Navajaš tudi domneve glede iskanja očetovske figure v profesorju. Običajno skušamo v drugih poiskati tiste lastnosti, ki so za nas na podlagi izkušenj z drugimi (torej tudi z našo družino), prijetne in nam vzbujajo dobre občutke. In te lastnosti, za katere vemo, da so pozitivne, iščemo v drugih in jih cenimo. Prav tako razmišljaš, če je prišlo do omenjene situacije, ker še nisi imela fanta. Naj omenim, da je to povsem normalno in tudi bolje. Bolje, ker je res pomembno, da najdeš osebo, ki bo zate prava v več vidikih. Prava z vidika željenih lastnosti in čustev, ki jih boš ob tej osebi doživljala ter prava z vidika starosti in razmerja v katerem boš z to osebo.

Verjamem, da situacija, v kateri se nahajaš res ni enostavna in predstavlja zate velik čustveni napor. Kljub vsemu pa upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Bodi vztrajna in zaupaj vase. Verjamem, da se bo našel tisti, ki bo zate pravi v vseh pomenih.
Urška Pisar, dipl. psihologinja (un)